[Suchy] ORZ3kł

[Suchy] ORZ3kł

Postprzez suchy » 28 listopada 2012, 22:53

Zaczynam mój wątek, na razie dotyczący niedziałającej poprawnie trumny. Jutro kopsnę się do komórki i oprawę przeanalizuję. :lol:
suchy
 
Posty: 76
Zdjęcia: 20
Dołączył(a): 31 października 2011, 06:47

Re: Dziadka trumna Suchego ;-)

Postprzez matit1 » 29 listopada 2012, 08:54

Najlepiej to zrób foty.
Avatar użytkownika
matit1
 
Posty: 2997
Zdjęcia: 1394
Dołączył(a): 13 października 2008, 16:08
Lokalizacja: Białystok

Re: Dziadka trumna Suchego ;-)

Postprzez suchy » 29 listopada 2012, 12:15

Byłem dzisiaj po drabinie w komórce nad garażem. ,,Trumna" , a przynajmniej statecznik jest z roku 1980, kosztował (ale nie wiem czy tylko statecznik czy cała buda) ok 800 zł. I przeznaczony faktycznie na LRF 250. Pomiarów prądu nie po włączniu nie robiłem. Nastepnym razem porobię i pomiary i zdjęcia. Ale kontynuując domniemmania i przypuszczenia, to dziadek zabrał jedną taką oprawę, drugą ponoć komus dał, ale w oprawie jest żarówka 500 W, już dobrze pokrzywiony drut wolframowy, widać, że w różnych pozycjach świeciła i długo czas, bo od chwilowego zapalenia żarnik się tak nie zniekształci. Zatem jest pytanie, skoro zamontowanie żarówki zamiast rtęciówki było spowodowane jej awarią, to dlaczego w innych lampach na kamieniołomie też były 500W, czyżby masowa awaria stateczników? Albo stateczniki były dobre, tylko nie było do nich LRF i dawali co było. Tylko czy jest wytłumaczenie dlaczego sewgo czasu dziadkowi się w tej lampie, spaliła jakaś ,,oszczedna" ruska żarówka, więc znowu albo, statecznik jest zepsuty, albo tamta ,,zarówka" była za małej mocy? Więcej pytań niż odpowiedzi. :roll:

edit

Z najnowszecj chwili, na kamieniłomie wg dziadka relacji montowano żarówki 500 W , bo rtęciówek niebyło na magazynie. Natomiast ta ,,oszcżedna" która dziadkowi się spaliła była to najprawdopodobniej rtęciówka 200W. Czy możliwe, z powodu za małej o 50W mocy się przepaliła?

Suchy, użyj proszę przycisku "EDYTUJ" i w razie potrzeby zmień post. Masz do tego uprawnienia.
Ostatnio edytowano 29 listopada 2012, 15:17 przez amisiek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Połączenie postów
suchy
 
Posty: 76
Zdjęcia: 20
Dołączył(a): 31 października 2011, 06:47

Re: Dziadka trumna Suchego ;-)

Postprzez ousd » 29 listopada 2012, 13:35

Nie ma rtęciówek 200w :!:
Są rtęciówki o mocach 50w, 80w, 125w, 250w, 400w, 700w, 1000w i 2000w, ale ta ostatnia jest nie do zdobycia ;)
ousd
 

Re: Dziadka trumna Suchego ;-)

Postprzez JeD » 29 listopada 2012, 15:32

ousd napisał(a):Nie ma rtęciówek 200w :!:
Są rtęciówki o mocach 50w, 80w, 125w, 250w, 400w, 700w, 1000w i 2000w, ale ta ostatnia jest nie do zdobycia ;)


Albo chodziło mu o LRF-175 lub o LRF-250 , ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
Avatar użytkownika
JeD
 
Posty: 7142
Zdjęcia: 776
Dołączył(a): 22 marca 2012, 19:28
Lokalizacja: Lubelskie

Re: [Suchy] ORZ3kł

Postprzez ousd » 29 listopada 2012, 15:34

LRFy 175 to raczej dostanie się tylko w USA ;) Nie sądze by w Rosji takie produkowano ;)
ousd
 

Re: [Suchy] ORZ3kł

Postprzez suchy » 29 listopada 2012, 16:13

Gdzieś na allegrogo, widziałem w danych rtęciówki napięcie pracy ok 110V ,a natężenie ok 2A. Czyli jak podłączę ,,dziadka trumnę" pod miernik to powinna mniej wiecej takie parametry pokazywać?
suchy
 
Posty: 76
Zdjęcia: 20
Dołączył(a): 31 października 2011, 06:47

Re: [Suchy] ORZ3kł

Postprzez lumix26 » 29 listopada 2012, 18:19

suchy napisał(a):Gdzieś na allegrogo, widziałem w danych rtęciówki napięcie pracy ok 110V ,a natężenie ok 2A. Czyli jak podłączę ,,dziadka trumnę" pod miernik to powinna mniej wiecej takie parametry pokazywać?

Prąd dla rtęciówki LRF250W to 2.15A ale po pełnym rozgrzaniu się lampy zatem zanim włączysz sprawdź dokładnie czy przewód z oprawki lampy idzie z dławika
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
Avatar użytkownika
lumix26
 
Posty: 9103
Zdjęcia: 3827
Dołączył(a): 23 stycznia 2012, 20:39
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [Suchy] ORZ3kł

Postprzez matit1 » 29 listopada 2012, 18:35

Oprócz tego zmierz rezystancję uzwojenia statecznika. Powinno być około 3ohm. Jak będzie 0ohm to statecznik do bani.
Avatar użytkownika
matit1
 
Posty: 2997
Zdjęcia: 1394
Dołączył(a): 13 października 2008, 16:08
Lokalizacja: Białystok

Re: [Suchy] ORZ3kł

Postprzez suchy » 30 listopada 2012, 11:05

Byłem, po podłączeniu pod miernik wychodzi na starcie 135V potem 230V, czy to poprawnie? Niestety nie mogę moim miernikiem zmierzyć amper na prądzie zmiennym. Poza tym jeśli chodzi i opór na stateczniku to miernik nie pokazuje ,,0" omów, tylko coś 4. Tak, że chyba kupię LRF i zobaczymy co się będzie działo. Poza tym choć to nic nie znaczy, ale żarówa 500 świeci się o wiele słabiej w oprawie niż na żywca.
suchy
 
Posty: 76
Zdjęcia: 20
Dołączył(a): 31 października 2011, 06:47

Następna strona

Powrót do suchy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości