świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez MercuryFenix » 3 lutego 2015, 23:46

Watt napisał(a):Ciekawe, czy jakiś LED dożyje takiej trwałości.. :roll:

LED żyją znaaaacznie dłużej niż kompakty
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez Lampka » 3 lutego 2015, 23:50

MercuryFenix napisał(a):

Niż te współczesne, to nieraz owszem ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez latarnik » 4 lutego 2015, 12:08

Lampka napisał(a):
latarnik napisał(a):Mam podobnego Philips Master PL-Electronic 8W, nówka. Ciekawe ile pociągnie :twisted: Na opakowaniu pisze on off unlimited, a na zapłon pozrzebuje ze dwie sekundy, więc może rzeczywiście trochę pożyć :D

Czyli zapłon na ciepło, to dobra cecha ;) W razie czego zachowaj paragon, bo zdaje się, że one mają długi czas gwarancji. Wadą jest brak wietrzenia obudowy, co skutkuje niekiedy wysychaniem elektrolitów i wysiadaniem elektroniki zanim padnie rura.
Te klasyczne Philipsy też miały ciepły zapłon, co poniekąd dopełniało ich długą trwałość, ale niekoniecznie - bo ta Pila, która prześwieciła 17 lat ciągłej pracy, odpala na zimno :!: Zatem widać, że odpowiednie użytkowanie nawet tych kompaktów, które odpalają na zimno, w połączeniu z solidną jakością wykonania, daje solidne rezultaty.

Jeśli chodzi o wietrzenie obudowy to musiałem już oddawać chińskie kompakty, ponieważ przez to wietrzenie tak śmierdziało plastikiem na chacie że nie szło wytrzymać, mimo że świeciły naprawdę spoko jak na swoją cenę :evil: :evil: :evil: A na polu i tak kompaktów nie używam bo za słabo świecą.

Pewnie montowanie trzonkiem do dołu przedłuża życie takim kompaktom. Tylko że nie wszędzie tak się da zrobić.

Z doświadczenia wiem, że markowe kompakty, zwłaszcza Osram, nawet zamęczane w kiblu, żyją długie, długie lata. ;) Oczywiście jest to marnowanie takich dobrych kompaktów, ale to nie ja je tam wkręcałem...
latarnik

Zdjęcia: 82

Postprzez Watt » 4 lutego 2015, 12:15

MercuryFenix napisał(a):

LEDy dające tyle światła, że da się nimi oświetlić pokój, to mniej więcej ostatnie 5 lat ? Więc się jeszcze nie zestarzały. Natomiast pierwszy kompakt powstał 35 lat temu, a to różnica ;)
Watt

Postprzez elek » 4 lutego 2015, 12:34

Watt napisał(a):
MercuryFenix napisał(a):

LEDy dające tyle światła, że da się nimi oświetlić pokój, to mniej więcej ostatnie 5 lat ? Więc się jeszcze nie zestarzały. Natomiast pierwszy kompakt powstał 35 lat temu, a to różnica ;)

LED na wysokiej klasy zasilaczu przeżyje każdego kompakta choćbyś nie wiem jak zaklinał rzeczywistość.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez Watt » 4 lutego 2015, 12:41

No tak, ale w ciągu tych 5 lat LEDy jeszcze nie miały czasu się sprawdzić, to jest moje zdanie.
Watt

Postprzez MercuryFenix » 4 lutego 2015, 13:08

Mówię o diodach LED a nie lampach, jeżeli zostaną odpowiednio dobrane fo lampy to 10 kompakt będzie zjedzony.
Diody LED zostały wynalezione w 1962r. Od tego czasu są udoskonalane i będą jeszcze latami.
To już kolejna dyskusja nt. Diod LED. A każdy wie jak jest. ;) prawdy nie zmienisz
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez JeD » 4 lutego 2015, 14:56

Tej siły już nie zatrzymacie...Prawda jest taka, że era LED-ów wkroczyła ciężkimi butami w każdy rynek, i sukcesywnie będzie ledyzacja wszystkiego. Dlatego cieszę się ostatnimi latami lamp wyładowczych. Chociaż, mam cichą nadzieję że jak żarówki, będą miały nadal swój udział w rynku. A później cóż emeryturka :lol:
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 4 lutego 2015, 16:16

Jak sobie zrobisz zapas żaróweczek to nie będziesz musiał świecić żadnymi LEDami :P
Watt

Postprzez JeD » 4 lutego 2015, 17:25

Watt napisał(a):Jak sobie zrobisz zapas żaróweczek to nie będziesz musiał świecić żadnymi LEDami :P

Ja mam na wiele wiele lat zapasu :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe