świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez latarnik » 4 lutego 2015, 17:43

ja też ;)

Edit: Takie m.in mam w zapasie do zużycia :D

Philips Master 20W Made in Poland ;) super ciepły zapłon.
Obrazek

Dobrych kompaktów warto mieć kilka na zapas ;)
Obrazek

Takie też się znajdą ;)
Obrazek

To o niej twierdzi producent:
Obrazek

Jeszcze dobro (po lewej) i zło (po prawej):
Obrazek

Obrazek

Jeszcze będzie parę fotek innych świetlóweczek ;)
latarnik

Zdjęcia: 82

Postprzez latarnik » 8 lutego 2015, 20:56

Tutaj jeszcze taki klasyk ;)

Moi rodzice używają go intensywnie od kiedy pamiętam, i nadal jest w dobrej formie ;)
Obrazek

Te zaś klasyki-magnetyki ;) świecą nieprzerwanie od 15 lat w tym żyrandolu. Super wrażenie jak migocą przy starcie :D
Obrazek

Obrazek
latarnik

Postprzez Watt » 8 lutego 2015, 21:09

Obrazek Doskonałe świetlówki... :)
Watt

Postprzez toomm40 » 8 lutego 2015, 21:30

te Osramy i philipsy powyżej były rzeczywiście długowieczne. sam miałem taką sama świetlówkę i świeciła mnóstwo lat .
te markowe produkty były dobre, zwłaszcza z wczesnych lat produkcji.

a u mnie w domu przepaliła się ostatnio taka oto świetlówka, jak w nią popukać palcem, to czasem jeszcze zaskoczy

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez faradek » 8 lutego 2015, 22:22

Mnie zastanawia w jaki sposób Philips osiągnął trwałość 500 tysięcy włączeń w kompaktach MASTER Stairway. Może ktoś takie posiada?
faradek

Zdjęcia: 2

Postprzez jacekk » 8 lutego 2015, 22:43

toomm40 napisał(a):a u mnie w domu przepaliła się ostatnio taka oto świetlówka, jak w nią popukać palcem, to czasem jeszcze zaskoczy

Miałem taki sam objaw w jednym kompakcie. Po rozebraniu wystarczyło poprawić kilka lutów na płytce aby ożyła i znów pracowała normalnie.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez latarnik » 8 lutego 2015, 22:48

faradek napisał(a):Mnie zastanawia w jaki sposób Philips osiągnął trwałość 500 tysięcy włączeń w kompaktach MASTER Stairway. Może ktoś takie posiada?

Niestety nie mam takiej. Ale myślę, że długie podgrzewanie skrętek i solidna jakość elektrod robią swoje ;)
latarnik

Postprzez Lampka » 9 lutego 2015, 01:15

Świetnie że tyle lat służą, SL Flame to wersja Comforta o barwie extra ciepłej. Miały rurki z luminoforem o żółtym zafarbie, podobnie jak współcześnie spotykane niekiedy Osramy z taką lekko żółtą rurką. SL Flame miały stanowić wersję SL Comforta o barwie 2500K. Obecnie ten model dalej jest w ofercie Philipsa, ale od 1998 roku w wykonaniu elektronicznym, z czerwonym kloszem.

A ten Osram 3U Longlife 23W to model wyprodukowany nie wcześniej, niż w listopadzie 1998 roku. Na tej rozszerzającej się części plastiku jest kod daty, blady i mało widoczny (na zdjęciu nie widać).
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez latarnik » 9 lutego 2015, 09:25

Osram jak i SL zostały najprawdopodobniej kupione 1998, kiedy to mieszkanie było wyposażane w nowe oświetlenie po generalnym remoncie ;) Tak że ta data jak najbardziej pasuje. Tych osramów zresztą jest więcej, kilka jednak się już zużyło przez lata... Zastanawiam się czy działające zastąpić dobrymi nowymi póki są jeszcze sprawne, czy jednak spalić stare, wyrzucić, i dopiero dawać nowe... Dotychczas nie zbierałem świetlówek kompaktowych (w ogóle dość utylitarnie podchodzę do oświetlenia, poza tym że jestem fanem "niewydajnej" rtęci, oczywiście na zewnątrz)

Kod daty tego Osrama to r0g8. Nawet na żywca ledwo czytelny.

Z jakiego czasu może być ta świetlówka? Kodu daty na niej nie widzę, niestety. Ale wydaje się, że to coś starszego.
Obrazek

Obrazek
latarnik

Postprzez Lampka » 9 lutego 2015, 21:34

No ten Philips PLC*Electronic to ładny klasyk, jeszcze sprzed zmiany nazwy w lutym 1993 roku :) Akurat ten egzemplarz został wyprodukowany w listopadzie 1991 roku, na co wskazuje kod "1L" odbity na gwincie (tam koło mocowań z obudową). Zaledwie parę miesięcy młodsza ode mnie! :mrgreen:

Natomiast ten Osram został kupiony najpewniej w 2001 roku, gdyż kod r0a8, to październik 2000 roku. Tam na pewno nie ma litery "g" - jest a, b lub c, gdzie kolejno a - październik, b - listopad, c - grudzień. Wcześniejsze miesiące; 1-9, są oznaczone cyframi, które znajdują się w miejscu tej literki. "r" to oznaczenie niemieckiej fabryki, a 0, to cyfra roku. 8 jest dodatkowe.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe