świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez JeD » 23 sierpnia 2015, 23:30

Jak to szerszenie to brzycza jak kosiarka ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez jacekk » 23 sierpnia 2015, 23:47

Dokładnie, to szerszenie. Jak kosiarka bzyczą kiedy latają, ale kiedy łażą w małej grupce, czy w gnieździe to słychać takie ciche buczenie.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 24 sierpnia 2015, 20:37

Właśnie wczoraj do wieczności odeszła świetlówka kompaktowa POLUX 9W która dożyła prawdziwie sędziwego wieku - przepracowała prawie 9 lat. To jest dowód, że jednak niektóre kompakty chińskiej produkcji, na dodatek z zimnym startem, potrafią swoje przeświecić.
Oto kilka fotek owego Poluxa, na początek na świeżo przed wykręceniem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I po wykręceniu. Ten egzemplarz jest akurat modelem z krótkiej serii sprowadzanej przez okres 2005 - 2006, w której rurka wyładowcza z kondensatorem mocowana jest w obudowie na "piny" - podobnie nieco jak świetlówki kompaktowe niezintegrowane.
Na zdjęciach widać okopcenie powstałe po odparowaniu emitera i przepaleniu się żarnika.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy kuli plazmowej lepiej widać okopcenie.

Obrazek
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Farel03 » 24 sierpnia 2015, 21:39

@Lampka
Będziesz go reanimował ?

#KeepItSlim
Lepsze jest wrogiem dobrego. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Farel03

Postprzez jacekk » 24 sierpnia 2015, 22:27

Podejrzewam że 3/4 sukcesu to pozycja w której pracowała. Gdyby była trzonkiem do góry to raczej 9 lat by nie dobiła. Zauważyłem że nawet te dobre kompakty żyją znacznie dłużej gdy są poziomo lub pionowo trzonkiem w dół.
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez JeD » 24 sierpnia 2015, 22:33

Nie masz za mało światła z tym reflektorowym cudakiem? :roll:
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez toomm40 » 24 sierpnia 2015, 23:24

jacekk napisał(a):Podejrzewam że 3/4 sukcesu to pozycja w której pracowała. Gdyby była trzonkiem do góry to raczej 9 lat by nie dobiła. Zauważyłem że nawet te dobre kompakty żyją znacznie dłużej gdy są poziomo lub pionowo trzonkiem w dół.

ale jakie to miało by mieć znaczenie, czy one są trzonkiem do góry , w dół czy w bok ?
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Whites86 » 25 sierpnia 2015, 15:48

toomm40 napisał(a):
jacekk napisał(a):Podejrzewam że 3/4 sukcesu to pozycja w której pracowała. Gdyby była trzonkiem do góry to raczej 9 lat by nie dobiła. Zauważyłem że nawet te dobre kompakty żyją znacznie dłużej gdy są poziomo lub pionowo trzonkiem w dół.

ale jakie to miało by mieć znaczenie, czy one są trzonkiem do góry , w dół czy w bok ?

ciepło panie ciepło ;] rurka niegrzeje elektroniki trzonkiem w dół

lampka podziwiam Cie za ten "żyrandol" jak ja widze cos takiego to aż mi się nóż w kieszeni otwiera :P jak by u mnie to wisiało niewytrzymał bym z tym nawet minuty :P
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez toomm40 » 25 sierpnia 2015, 15:51

ano, może i tak. powinni już przestać klepać te denne kompakty o barwach 530 i tym podobnych :)
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Lampka » 25 sierpnia 2015, 18:54

Ta ma barwę 827, klasyczną :P Ten czerwony żyrandolek wisiał u mnie w pokoju odkąd pamiętam i póki co nadal jest w użyciu z racji oprawek na 4 żarówki. Pewnie w końcu zostanie czymś zastąpionym, będę się musiał powoli rozejrzeć za czymś do zamontowania wprost na sufit o takiej samej lub większej liczbie punktów świetlnych. Swoją drogą, to ten żyrandol jest jedną z czterech opraw na kompakty u mnie na suficie - pozostałe są nowsze i na 3 żarówki, co łącznie daje 13 punktów świetlnych na suficie. Zatem ciemno to ja na pewno nie mam. Ten kompakt najdłużej służył mi spośród kompaktów, które używałem regularnie. Póki co zastąpił go naprawiony poczciwy Philips Economy z 2006 roku.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe