świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez Beton » 26 sierpnia 2015, 01:12

Żyrandol nie jest taki tragiczny, ale źródła do niego pasują jak wół do karety. :roll:
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 26 sierpnia 2015, 02:07

Beton napisał(a):Żyrandol nie jest taki tragiczny, ale źródła do niego pasują jak wół do karety. :roll:

One były przeznaczone do żarówek reflektorowych, ale często wkręcano w nie kompakty. Chyba najczęściej widywałem je z kompaktami. Dawniej tam chyba jakiś plafon wisiał?
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez JeD » 26 sierpnia 2015, 08:08

Beton napisał(a):Żyrandol nie jest taki tragiczny, ale źródła do niego pasują jak wół do karety. :roll:

Tya, by coś oświetlić tym badziewiem musiałem wkładać 23W świetlówki :P
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Lampka » 26 sierpnia 2015, 21:24

Ja lubię oświetlać się kompaktami i ogółem świetlówkami / lampami wyładowczymi, więc mi ten świecący skład odpowiada. A wcale nie zależy mi, żeby wszystkie te reflektorki świeciły na dół, z resztą jak już wspomniałem mam jeszcze 3 inne oprawy na suficie, każda na 3 żarówki, więc moje okno jest najjaśniejsze w budynku (nie lubię mieć ciemno w pokoju).
Tam nic nie wisiało - jedynie, że przy remoncie 4 lata temu robotnicy źle powiesili te oprawy na początku i zostały one zamienione miejscami, a ślad pozostał... Za jakiś czas zapowiada się kolejne malowanie, to usunie się te "pamiątki" :P
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Lampka » 27 sierpnia 2015, 22:30

Unikatowy na obecne czasy Osram Circolux 25W z 1982 roku. Jest to przodek późniejszych świetlówek Circolux EL, dostępnych powszechnie w latach 90-tych, a od 2001 roku produkowanych z rurą T5. Ta świetlówka pochodzi jednak z początku lat 80-tych, udało mi się kupić nowy egzemplarz z oryginalnym pudełkiem.

Co ciekawe - świetlówka ta ma pojemnościowy statecznik :!: Jako główny ogranicznik prądu robi kondensator 5,8 uF, a na wyjściu układu są 2 rezystory 5W (połączone szeregowo). Oto schemat przetwornicy z tego układu i jej wnętrze (znalezione na lighting gallery.net):
http://www.lighting-gallery.net/gallery ... &pid=72823
http://www.lighting-gallery.net/gallery ... &pid=72819

Człon odpowiadający za zapłon jest bardzo prosty - zbudowany na bazie triaka, DB3 oraz rezystora i kondensatora 47nF. Jest tam też cewka, ponoć nieobowiązkowa.

Oto kilka fotek.

Obrazek
Obrazek

Gwint:

Obrazek

Wywietrzniki - konieczne ze względu na fakt, że tam właśnie znajdują się rezystory. Gdy świetlówka działa to grzeją się one dość pokaźnie.

Obrazek

Pudełko:

Obrazek

W środku znajduje się nawet instrukcja obsługi. Świetlówka ma dość niski współczynnik mocy i tu moc 25W odpowiada żarówce 75W. Zatem oszczędność tylko 2/3 mocy w stosunku do żarówek.

Obrazek

Tu jeszcze w akcji. Świetlówka jest nowa, a widoczne przepaski są skutkiem rozświecania się przy początkowym włączeniu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lampka

Postprzez trojmiejski » 27 sierpnia 2015, 23:04

Zapłon na zimno czy na ciepło? Ogólnie bardzo ciekawa konstrukcja mimo średniej wydajności, pewnie to przez te rezystory i dlatego później w SL Philips zastosował układ bardziej klasyczny. Ra wynosi 80 czy jest niższe?
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Lampka » 27 sierpnia 2015, 23:22

Gdy ta świetlówka została wyprodukowana, SL już od dwóch lat były dostępne w handlu ;) Zatem jest to bardziej alternatywa dla ciężkich dławików.

Ra wynosi ponad 80, ogółem świetlówka nie odbiega od późniejszych modeli pod kątem barwy i jakości światła. Zapłon wygląda różnie - raz odpala na zimno, a czasem przez ułamek sekundy na ciepło, zanim zadziała triak. Często przez kilka sekund na początku migota lekko, zanim rezystory się nagrzeją. Gdy świeci to cichutko brzęczy. Niepokoi mnie tylko, że rezystory grzeją się naprawdę wyraźnie, mam nadzieję, że to nie jest wada tej konkretnej sztuki. Podejrzewam jednak, że producent przewidział to i te świetlówki w jakiś sposób się sprawdzały skoro klepano je na masową skalę.
Lampka

Postprzez Lampka » 15 września 2015, 19:24

Kolejny kompakt taki, jak pokazywałem ostatnio trafił do mojej kolekcji ;) Tym razem jest to egzemplarz jeszcze starszy - pochodzi bowiem z 1981 roku.

Obrazek
Obrazek

Napis:

Obrazek

Widok na rezystorki oraz w akcji.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Widać czerwony kondensator ograniczający prąd pracy, podobny jak te rozruchowe na ~450V lub 220V:

Obrazek

Kod daty produkcji:

Obrazek

Litera "r" wskazuje na 1981 rok.

Pudełko i zawarta w nim instrukcja obsługi z danymi znamionowymi i innymi cechami w środku.

Obrazek
Obrazek

Na pudełku znajduje się nawet data zakupu - 18.01.1982r. Widać też, że świetlówki te były dostępne w Bauhausie.

Obrazek

A teraz ta i wcześniej ukazana świetlówka razem ;)

Obrazek
Lampka

Postprzez trojmiejski » 15 września 2015, 21:14

Ta starsza sztuka grzeje się tak samo jak młodsza?
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Lampka » 15 września 2015, 22:30

Tak, one wykorzystywały to samo rozwiązanie techniczne. Rezystory umieszczone były w wietrzonej części obudowy nad gwintem, aby całość się nie przegrzała. Czasem - szczególnie na początku - czuć zapach nagrzanego plastiku, który z czasem używania zanika. Ta konstrukcja stosowana była przynajmniej do 1985 roku - czyli co najmniej przez 4 lata.
Lampka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe