świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez latarnik » 24 lutego 2016, 21:39

Swietlóweczka pochodzi z Ebaya.

Taką jeszcze pokażę nawiązując do wcześniej pokazanego egzemplarza - wesja 23W Livarno również z bardzo porządnym ciepłym zapłonem:
Obrazek
Większość danych oprócz mocy ma takie jak wyżej pokazana Livarno. Jakość światła moim zdaniem OK, choć może jest ciut "mięsna" w porównaniu do Osrama :)
latarnik

Zdjęcia: 82

Postprzez JeD » 24 lutego 2016, 21:45

Dajcie sobie spokój z tym dziadostwem :mrgreen: Lepiej zainwestować w porzadnego LED-a. No chyba, że są to egzemplarze do kolekcji, jak SL-e, itp. :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez slaweklampy » 24 lutego 2016, 22:03

Witam

JeD napisał(a):Dajcie sobie spokój z tym dziadostwem :mrgreen: Lepiej zainwestować w porządnego LED-a. No chyba, że są to egzemplarze do kolekcji, jak SL-e, itp. :)

Nie ma w Polsce takich dobrych lampek LED, albo ich ceny zabijają.
Ostatnio edytowano 24 lutego 2016, 22:07 przez slaweklampy, łącznie edytowano 1 raz
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez latarnik » 24 lutego 2016, 22:05

Każdy może oświetlać się tym, czym zechce ;) Ja tu tylko prezentuję sprzęt :mrgreen:
latarnik

Postprzez JeD » 24 lutego 2016, 22:11

slaweklampy napisał(a):Witam

JeD napisał(a):Dajcie sobie spokój z tym dziadostwem :mrgreen: Lepiej zainwestować w porządnego LED-a. No chyba, że są to egzemplarze do kolekcji, jak SL-e, itp. :)

Nie prawda. ja za swoje dobre ledy, do których się kompakty nie umywają płaciłem za 14,5 W 26zł, w tym mam 2 letnią gwarancje w razie W. Kompakty to przeszłość, a z każdym rokiem będzie ich coraz mniej, a za 5 lat nie sądze, że ktoś będze jeszcze je sprzedawał. Jak jestem w Leroy, Castoramie czy innych to widzę ludzi tam gdzie są ledy, pojedynczych na kompaktach. :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Postprzez Beton » 25 lutego 2016, 00:26

JeD napisał(a):
slaweklampy napisał(a):Witam

Nie prawda. ja za swoje dobre ledy, do których się kompakty nie umywają płaciłem za 14,5 W 26zł, w tym mam 2 letnią gwarancje w razie W. Kompakty to przeszłość, a z każdym rokiem będzie ich coraz mniej, a za 5 lat nie sądze, że ktoś będze jeszcze je sprzedawał. Jak jestem w Leroy, Castoramie czy innych to widzę ludzi tam gdzie są ledy, pojedynczych na kompaktach. :)

No dobra, ale LED-a 32W na gwint E27 nie kupisz... a ludzie są na LED-ach, bo to nowość i nowa moda reklamowana gdzie się da, więc nic dziwnego, jak kompakty zaczęły być modne też wszyscy zaczęli je kupować, mimo, że dawały beznadziejnej jakości światło w porównaniu do żarówek... ludzie zawsze będą podążać za nowymi trendami i modą. Nie neguję LED-ów, ale jeszcze kompakty w niektórych przypadkach są nie do zastąpienia, nie można popadać w LED-o paranoję.
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez JeD » 25 lutego 2016, 00:42

Wiesz, da się znaleźć naprawdę dobre LED-y, i nie zawsze za fortunę. Po drugie, technologia z roku na rok jest coraz bardziej lepsza. 32W LED? hmmm..20W ma podobne parametry do świetlówki kompaktowej 32W Tornado Philipsa. Prawda jest taka, że dni świetlówek są policzone. Jeżeli ktoś kupuje chłam za 10zł i się dziwi że to gówno, to już nie moja wina. Trzeba wybierać mądrze, a nie brać pierwsze co pod ręką. A ludzie kupują też ze względów ekonomicznych, chociaż coraz więcej ledów, nawet tych słabych bije na głowę kompaktówki.
Ostatnio edytowano 25 lutego 2016, 00:44 przez JeD, łącznie edytowano 1 raz
#lubie_sode
JeD

Postprzez OUKS340 » 25 lutego 2016, 00:44

Świetlówka z Ebaya, no właśnie, produkowana na zachodni rynek. Kup u nas świetlówkę o dobrym, ciepłym zapłonie :roll: Poza GOVENĄ raczej ciężko będzie znaleźć.
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez Lampka » 25 lutego 2016, 03:01

Są, tylko trzeba czasem poszukać. Np. Livarno też się u nas od czasu do czasu pojawia.
Kompaktów nadal użytkowanych jest dużo i raczej nieprędko one znikną mimo popularyzacji LEDów. Nadal wiele, jak nie większość z dostępnych w sklepach lampek ledowych, nawet tych droższych, generuje efekt stroboskopowy - czego nie można powiedzieć o kompaktach, w przypadku których efekt stroboskopowy oznacza wyschnięty elektrolit lub jego brak i prowadzi do szybkiego zniszczenia elektroniki.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez latarnik » 25 lutego 2016, 09:00

Jeżli chodzi o kompakty to np. w Niemczech w marketach typu Edeka często można kupić tylko Osram Duluxstary czyli badziewie z niewielką trwałością. W marketach budowlanych bywa, że można zdobyć Duluxy longlify, o mocy nawet do 30W, te jednak są dość drogie. Jeśli chodzi o LEDy to owszem, popularyzują się bardzo szybko, nie mniej jednak ich maksymalna moc to 14W czyli odpowiednik żarówki 75W. Nieźle się grzeją i to na pewno nie jest dla nich dobrze. Jeżeli potrzebne jest mocniejsze źródełko, nadal najlepiej nadal sięgać po świetlówki kompaktowe, ewentualnie stosować oprawy na kilka źródeł...

Od kiedy w pracy po 2 tygodniach spalił się LED Osram typu kulka (z tych "normalnych" produktów, czyli do użytku domowego), jakoś straciłem (znów) zaufanie do LEDów. Mam ich kilka w domu, jak na razie działają, ale jestem z nimi raczej ostrożny, tym bardziej że jakość światła zwykłych LEDów nie odbija zbytnio od dobrych świetłówek kompaktowych (tanich w ogóle nie używam, tylko Philips Master i Osram Dulux, Livarno kupiłem tylko z ciekawości)... ;)
latarnik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe