Jeżli chodzi o kompakty to np. w Niemczech w marketach typu Edeka często można kupić tylko Osram Duluxstary czyli badziewie z niewielką trwałością. W marketach budowlanych bywa, że można zdobyć Duluxy longlify, o mocy nawet do 30W, te jednak są dość drogie. Jeśli chodzi o LEDy to owszem, popularyzują się bardzo szybko, nie mniej jednak ich maksymalna moc to 14W czyli odpowiednik żarówki 75W. Nieźle się grzeją i to na pewno nie jest dla nich dobrze. Jeżeli potrzebne jest mocniejsze źródełko, nadal najlepiej nadal sięgać po świetlówki kompaktowe, ewentualnie stosować oprawy na kilka źródeł...
Od kiedy w pracy po 2 tygodniach spalił się LED Osram typu kulka (z tych "normalnych" produktów, czyli do użytku domowego), jakoś straciłem (znów) zaufanie do LEDów. Mam ich kilka w domu, jak na razie działają, ale jestem z nimi raczej ostrożny, tym bardziej że jakość światła zwykłych LEDów nie odbija zbytnio od dobrych świetłówek kompaktowych (tanich w ogóle nie używam, tylko Philips Master i Osram Dulux, Livarno kupiłem tylko z ciekawości)...