świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez latarnik » 21 kwietnia 2016, 16:05

Dwie ciekawe świetlóweczki kompaktowe firmy Sylvania. Sprawne, ciepła barwa, ciepły zapłon :D

Obrazek
latarnik

Zdjęcia: 82

Postprzez Lampka » 21 kwietnia 2016, 21:32

Sylvania produkowała dobre świetlówki kompaktowe, częściowo na komponentach Osrama. Te pochodzą najpewniej z 2001 roku ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez slaweklampy » 24 kwietnia 2016, 08:30

Świetlówka z marketu.

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Lampka » 24 kwietnia 2016, 14:33

Kompakty marki Tesco pojawiły się u nas w 2009 roku. Pierwsze ich serie, jakie zostały sprowadzone, mają wygląd i obudowę taką, jak chińskie kompakty Philips Economy i pochodzą z lipca i sierpnia 2009 roku. Kolejne partie były sprowadzane seriami, zwykle kilka ich serii na rok. Te spiralki pojawiły się nieco później niż zwykłe 2U/3U i one już zupełnie różnią się z wykonania od kompaktów Philips.
Akurat wczoraj byłem w Tesco i widziałem, że teraz jako najnowsze partie, dominują tam kompakty 2U/3U z sierpnia zeszłego roku, wykonane z rurą o płaskich zgięciach, podobnych do stosowanych przez Osrama.
Co ciekawe, kompakty oznaczane jako Tesco, w brytyjskich marketach tej sieci były sprzedawane już w 2005 roku i produkowane wtedy przez GE. U nas ówczesny asortyment w tych marketach wyglądał zupełnie inaczej.
Lampka

Postprzez trojmiejski » 25 kwietnia 2016, 11:33

Odnośnie opisanej tutaj: viewtopic.php?p=163571#p163571 historii kompaktów niezintegrowanych, w 1981 pojawiły się pierwsze świetlówki PL z wbudowanym zapłonnikiem, dwupinowe, a czteropinowe bez zapłonnika pojawiły się później. Chcę się zapytać jaki jest konkretny rok wprowadzenia na rynek tych czteropinowych? Było to równocześnie dla PL-S 4p, PL-C 4p itd... czy jeden wariant pojawił się wcześniej niż inne?
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Lampka » 25 kwietnia 2016, 20:04

Czteropinowe wersje zostały wprowadzone zapewne około 1990 roku - najstarszy egzemplarz jaki spotkałem i mam w kolekcji pochodzi z 1992 roku. Możliwe, że ich produkcja zaczęła się w drugiej połowie 1989 roku, gdyż wtedy miały miejsce drobne zmiany techniczne i wprowadzono opakowania o ciemnej grafice zamiast pomarańczowej. Wtedy też modele PLC*Electronic zyskały mniejsze obudowy, a także wprowadzono do produkcji model SL*Comfort zamiast SL*Opal. Zatem to jest przypuszczalny czas rozpoczęcia ich produkcji. Na pewno wersje Philips PL-T (o trzech półkolistych rurkach) zostały wprowadzone do produkcji dopiero na początku 1993 roku (zapewne w lutym).
Tych czteropinowych kompaktów na początku nie spotykano tak dużo jak dwupinowych i były mało popularne, z racji ograniczonego wyboru stateczników elektronicznych, na których z reguły pracowały.
Lampka

Postprzez trojmiejski » 25 kwietnia 2016, 23:17

Dzięki za informację, poszukiwałem informacji na temat wagonów kolejowych Deutsche Bahn które w wyniku modernizacji w II połowie lat 80-tych otrzymały nowe wnętrze i oświetlenie w postaci kompaktów PL-C. Miałem okazję jechać niedawno takim wagonem i zdziwiło mnie to, że te kompakty są zasilane prądem o częstotliwości 50Hz, gdy w przypadku świetlówek liniowych jest wymóg zasilania prądem o wysokiej częstotliwości. Po zastanowieniu się doszedłem do wniosku, że zrezygnowano by z wysokiej częstotliwości na rzecz 50Hz tylko wtedy gdyby lampa miałaby wbudowany zapłonnik (kilka godzin po napisaniu poprzedniego posta z zapytaniem niezależnie znalazłem film na YT na którym widać zapłon świetlówki w wagonie innego typu lecz z tej samej serii modernizacyjnej co ten którym jechałem), a na takie świetlówki zamiast takich przystosowanych do elektroniki zdecydowano by się tylko gdyby 4p jeszcze nie istniały w tamtym okresie. Do wymyślonej teorii potrzebowałem potwierdzenia w liczbach stąd zapytanie. Co do tego wagonu pro forma wrzucam zdjęcia:
Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Postprzez Lampka » 25 kwietnia 2016, 23:21

Kompakty PL w wersji dwupinowej z zapłonnikiem, także zasilano prądem o wysokiej częstotliwości, czego przykłady można znaleźć we wczesnych elektronicznych adapterach dla kompaktów, które produkowano w drugiej połowie lat 80-tych. Mimo elektroniki, układ działał na bazie świetlówki 2p, dzięki temu że znajdował się w niej również kondensator, podłączony równolegle ze starterem bimetalicznym. Takie adaptery produkował np. Tungsram oraz Arcotronic.
Lampka

Postprzez trojmiejski » 26 kwietnia 2016, 09:41

PL w takim adapterze elektronicznym odpalał z mruganiem typowym dla świetlówek w układzie z zapłonnikiem bimetalicznym czy odpalał jak współczesny kompakt zintegrowany bez mrugania?
trojmiejski

Postprzez Lampka » 26 kwietnia 2016, 16:15

Różnie, niektóre bardziej wyeksploatowane kompakty odpalały z krótkim miganiem, ale zwykle było to jedno - dwa mignięcia ;) Mam parę takich adapterków w kolekcji.

We współczesnych elektronicznych kompaktach też stosowane są kondensatory zapłonowe analogiczne do tych stosowanych równolegle w zapłonnikach. Jednak ich rola jest nieco inna - w starterach bimetalicznych pełnią one rolę przeciwzakłóceniową i ochraniają styki przed zbyt szybkim zwieraniem się, natomiast w kompaktach pełnią kluczową rolę - do wprowadzenia układu w stan rezonansu przed zapłonem lampy. Jeżeli są dobierane na napięcie 630V, to często się zwierają po jakimś czasie, bo układy zapłonowe generują znacznie wyższe napięcie przy zapłonie lampy (a o takim napięciu często można je spotkać).
Lampka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe