Lianata napisał(a):http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1162110.html#5833326 Stara wypowiedź na elektrodzie, która jest dla mnie tak głupia, że nie wiem, czy mam się z niej śmiać, czy denerwować.
Apel do ludzi, którzy pieprzą farmazony cytuję "ciepła barwa światła żarówki jest niczym słońce": Zapalcie żarówkę/ciepłą świetlówkę w środku dnia. Tak, świeci na pomarańczowo. Czy słońce świeci na pomarańczowo?
Jak zachodzi, to owszem

Przy zachodzie słońca światło czasem jest tak pomarańczowe, jak z porządnej sody

Ta popularna "dzienna" barwa jest mniej więcej taka, jak w ciągu dnia, gdy jest pochmurno. Natomiast światło słońca ma temperaturę barwową nieco przesuniętą w stronę chłodnobiałej (ale bardzo niewiele, w zależności od czasu).
Przejrzałem ten wątek i generalnie większosć ludzi nie ma pojęcia, o czym pisze. Nawet widziałem tam jakieś głupoty, że pokrycie świetlówki kurzem, albo dotknięcie za rurki skraca trwałość, albo żeby nie stosować świetlówek w otwartych oprawach, bo są wtedy szkodliwe... Większych bredni nie słyszałem (takie hasła można też usłyszeć w mediach, głównie od ludzi, którzy chyba nigdy świetlówki na oczy nie widzieli).