świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez Luk » 22 stycznia 2013, 13:33

slaweklampy napisał(a):Witam

Czy te świetlówki mają zimny zapłon?

Moim zdaniem świetlówki EMC Govena 13W by tu lepiej pasowały.

Kurczę, zapomniałem, czym się różni ciepły zapłon od zimnego. Dla ułatwienia dodam, że te świetlówki zaświecają się nie od razu, tylko po ok 1 lub 2 sekundach od momentu włączenia włącznika.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez trojmiejski » 22 stycznia 2013, 15:04

Jak z opóźnieniem to ciepły i dlatego te kompakty u ciebie są żywotne.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Luk » 22 stycznia 2013, 15:30

W takim razie te świetlówki, które pokazywałem na 69 i 68 stronie tego tematu miały zimny zapłon, dlatego może są gorsze.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Lampka » 22 stycznia 2013, 17:12

Świerze były, jak je kupiłeś, są z września 2008 ;) Te Osramki miały ciepły start, ale już wkrótce, bo w styczniu 2009 trochę zmienił się ich wygląd.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez CDM » 22 stycznia 2013, 22:25

Lampka napisał(a): w styczniu 2009 trochę zmienił się ich wygląd.

Pewnie zrobiły się z nich spiralki :mrgreen:
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez Lampka » 23 stycznia 2013, 12:26

Zaczęły mieć rurki o spłaszczonych zgęciach, a nie jak wcześniej, o półkolistych i bardziej "osramowaty" wygląd. Ze stycznia 2009 mam już w tej nowej formie, a także z listopada 08 o starym wyglądzie.
Lampka

Postprzez Lianata » 23 stycznia 2013, 13:40

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1 ... ml#5833326 Stara wypowiedź na elektrodzie, która jest dla mnie tak głupia, że nie wiem, czy mam się z niej śmiać, czy denerwować.

Apel do ludzi, którzy pieprzą farmazony cytuję "ciepła barwa światła żarówki jest niczym słońce": Zapalcie żarówkę/ciepłą świetlówkę w środku dnia. Tak, świeci na pomarańczowo. Czy słońce świeci na pomarańczowo?
Lianata

Zdjęcia: 6

Postprzez Lampka » 23 stycznia 2013, 15:15

Lianata napisał(a):http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1162110.html#5833326 Stara wypowiedź na elektrodzie, która jest dla mnie tak głupia, że nie wiem, czy mam się z niej śmiać, czy denerwować.

Apel do ludzi, którzy pieprzą farmazony cytuję "ciepła barwa światła żarówki jest niczym słońce": Zapalcie żarówkę/ciepłą świetlówkę w środku dnia. Tak, świeci na pomarańczowo. Czy słońce świeci na pomarańczowo?

Jak zachodzi, to owszem :P Przy zachodzie słońca światło czasem jest tak pomarańczowe, jak z porządnej sody :mrgreen: Ta popularna "dzienna" barwa jest mniej więcej taka, jak w ciągu dnia, gdy jest pochmurno. Natomiast światło słońca ma temperaturę barwową nieco przesuniętą w stronę chłodnobiałej (ale bardzo niewiele, w zależności od czasu).

Przejrzałem ten wątek i generalnie większosć ludzi nie ma pojęcia, o czym pisze. Nawet widziałem tam jakieś głupoty, że pokrycie świetlówki kurzem, albo dotknięcie za rurki skraca trwałość, albo żeby nie stosować świetlówek w otwartych oprawach, bo są wtedy szkodliwe... Większych bredni nie słyszałem (takie hasła można też usłyszeć w mediach, głównie od ludzi, którzy chyba nigdy świetlówki na oczy nie widzieli).
Lampka

Postprzez amisiek » 29 stycznia 2013, 21:21

Dziś po raz kolejny moja winda zrewidowała trwałość świetlówek kompaktowych. Jeden z kompaktów padł, dziś został wymieniony na nowy. Konserwator wykazał się inteligencją, bo wymienił także drugą świetlówkę, która miała zaczernienia przy elektrodach.
Założone świetlówki to Philips economy. Jak obstawiacie, kiedy zdechnie? Myślę, że nie przetrwa dłużej niż dwa-trzy miesiące w tych warunkach.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Lampka » 29 stycznia 2013, 21:26

Jak trochę wolframu odparuje (widać po zaciemnieniu końcówek), to żarniki będą coraz słabsze i zerwą się. W Philipsach, o zimnym starcie nie trzeba na to zbyt długo czekać. Dziś w recyklingu znalazłem taką 4U o rurkach T2, świeci jak się w nią postuka :P
Lampka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe