świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez Elektroservice » 24 lutego 2014, 16:40

XXXJeDXXXX napisał(a):Nie włożył bym tego do żyrandola

Dlaczego ? Zapewne 865 więc dobra barwa, a rura mimo zimnego zapłonu żyje już kilka lat więc nie jest tak źle.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez JeD » 24 lutego 2014, 17:04

Elektroservice napisał(a):
XXXJeDXXXX napisał(a):Nie włożył bym tego do żyrandola

Dlaczego ? Zapewne 865 więc dobra barwa, a rura mimo zimnego zapłonu żyje już kilka lat więc nie jest tak źle.

Nie ufam takim firmom, szkoda by mi było kasy ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Elektroservice » 24 lutego 2014, 17:33

Ale w tym przypadku mamy styczność z nie najgorszym jak się okazuje produktem skoro świeci już kilka lat bez żadnego problemu :) Czasami markowe szybciej zdychają :twisted:
Elektroservice

Postprzez Luk » 26 lutego 2014, 21:36

Skoro nie lampy LED, to może mógłbym się zastanowić nad świetlówkami kompaktowymi? Jakie mi polecacie? I jaka barwa światła jest najlepsza, ciepła biała, chłodna biała czy dzienna?
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez JeD » 26 lutego 2014, 21:41

Luk napisał(a):Skoro nie lampy LED, to może mógłbym się zastanowić nad świetlówkami kompaktowymi? Jakie mi polecacie? I jaka barwa światła jest najlepsza, ciepła biała, chłodna biała czy dzienna?

Zależy od pomieszczenia celuj w Osramy z ciepłym zapłonem ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Postprzez Watt » 26 lutego 2014, 21:43

Barwy trzeba odpowiednio dobierać, do pracy najlepsza jest dzienna, jako boczne światło ciepła. Sam w swoim pokoju w oprawach z gwintem E mam taką kombinację ;) Osram 23W 865 oświetla pokój z oprawy na suficie, a z boku świeci sobie cieply kompakt EMOS 11W w lampce Polam-Pułtusk ;)
Watt

Postprzez JeD » 26 lutego 2014, 21:48

Watt napisał(a):Barwy trzeba odpowiednio dobierać, do pracy najlepsza jest dzienna, jako boczne światło ciepła. Sam w swoim pokoju w oprawach z gwintem E mam taką kombinację ;) Osram 23W 865 oświetla pokój z oprawy na suficie, a z boku świeci sobie cieply kompakt EMOS 11W w lampce Polam-Pułtusk ;)

Bardzo dobrze, mam podobnie. Mam 4000k na wieczór, 6500k do pracy i je mieszam zazwyczaj, a już pod wieczór sobie gaszę 6500k, i albo zapalam lampkę 4200k, albo zostawiam 4000k z żyrandola
#lubie_sode
JeD

Postprzez Watt » 26 lutego 2014, 21:50

4000K z kompaktów nie lubię :roll:
Watt

Postprzez Lampka » 26 lutego 2014, 22:19

Do oświetlenia ogólnego, polecam ciepłe światło, oczywiście dobrej jakości "żółte", a nie różowe, jakie dają najgorsze kompakty. Rzeczywiście, jako światło dobre do pracy, lepsze jest chłodniejsze, czyli 4000 - 6500K. Ja mam na suficie zarówno kompakty w klasycznej, ciepłej barwie, jak i w dziennej, czy chłodnobiałej. Zarówno barwa ciepła, jak i chłodna, czy zimna, jest dobra i ma swoje dobre zastosowania w domu ;) Ja osobiście lubię mieć dużo oświetlenia w pokoju, ciężko mi czasem zrozumieć, jak można siedzieć przy np. jednej żarówce na cały pokój. Chyba, że jest to oświetlenie nastrojowe, czy w podobnej roli, to jeszcze mogę zrozumieć ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Elektroservice » 26 lutego 2014, 22:27

Barwa zależy tylko od Twoich preferencji. Ja np lubię zimne światło, a ciepłego nie lubię, więc wszystkie źródła światła jakie mam w pokoju są w zimnej barwie (Daylight).
Elektroservice

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe