świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez JeD » 28 grudnia 2014, 20:54

Watt napisał(a):Kwintesencja tej naszej "technologii"...

Pamiętam jak kilka lat temu po cudownej reformie UE miały zniknąć żarówki. Pojawiło się hektolitry apollo za 3,99zł, 2,99zł. :D
Teraz podobnie jest z LED-ami, lecz widzę że jest ich coraz więcej dobrej jakości tak jak po tym ''bumie apollowym'' się działo ze świetlówkami. Historia lubi się powtarzać, trochę będzie taniego shitu, a potem znajdzie się miejsce i dla LED, i LF i żarówek, oczywiście dobrej jakości. Ja mam osobiście w domu kazdej technologii po trochę. :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 28 grudnia 2014, 20:56

Ja obecnie w pokoju mam najwięcej tej drugiej technologii wymienionej przez ciebie ;)
Watt

Postprzez toomm40 » 28 grudnia 2014, 21:15

Watt, pomyśl nad Twoim podpisem .bez sensu jest być przeciwnikiem technologii. można być jedynie przeciwnikiem jej ubocznych i złych skutków lub bubli produkcyjnych ;)
sama technologia jest OK, pomyśl, np. co najlepiej sprawdza się w latarkach ? chyba właśnie LEDy . albo w motoryzacji, czy też w oświetleniu przeszkodowym , w sygnalizatorach itp ;)
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez KaszeL » 28 grudnia 2014, 21:18

robert03 napisał(a):Wybaczam. Do najbliższej IKEI mam 130 km więc wybacz ale nie pojadę tam po LED'a. W sklepach do których chodzę także nie ma problemów z kupieniem LEDów w cenie kompakta ale niestety ich trwałość = 1-3 miesiące a jakość światła jak pisałem wyżej: tętniące i Ra60, czyli nie dorasta kompaktowi do pięt. Dziękuję poczekam.

Przecież nie musisz koniecznie jechać do IKEA po te lampki, one są bez problemu dostępne na allegro - na dodatek taniej niż w IKEA. Można, tylko trzeba chcieć.

robert03 napisał(a):Żarówka ma Ra=100 i kosztuje 2 złote. Patrz tyle lat rozwoju a Edisson ciągle najlepszy i najtańszy :-). Pewnie dlatego ciągle w mieszkaniach jest ich najwięcej.

Tu bym się nie zgodził, że jest najtańszy. Bierzesz pod uwagę tylko i wyłącznie koszt zakupu. Nie liczysz kosztów utrzymania takiej żarówy. Policz TCO, to wyjdą ciekawe kwiatki. Gdybym ja chciał oświetlać się żarówkami, to musiał bym zrezygnować z ogrzewania w zimę. Koszty energii elektrycznej by mnie zjadły. Latem bez klimatyzacji by się nie obeszło. No nie da rady. Żarówka jest świetna w piekarniku, dobra w lodówce i niech tam zostaną.

robert03 napisał(a):A Pokaż mi która LED ma taką żywotność o której piszesz ? Papier wszystko przyjmie. Nie wierzę w te zapisy.

Rozumiem. Czyli nie ma sensu, żebym cokolwiek prezentował. Już zdecydowałeś.

robert03 napisał(a):Ja nie chcę mieć gwarancji ani setek tysięcy godzin wypisanych na opakowaniu. Ja chcę mieć źródło z którym nie będę biegał na wymianę co kilkadziesiąt dni. Chcę wkręcić w oprawę i na wiele lat zapomnieć. Tak mam teraz ze świetlówkami liniowymi i kompaktowymi.

Nie ma problemu, tylko musisz przestać kupować diodki za 10zł. Rozumiem, że się zraziłeś kilka lat temu. Wcale Ci się nie dziwię. Ja kilka lat temu ledów bym kijem nie ruszył. Dziś uważam, że są na poziomie lepszym niż świetlówki kompaktowe a także większość świetlówek liniowych - mówi to ktoś, u kogo oświetlenie główne to świetlówki T5 H.O. Tylko ja nie mam takich zwykłych świetlówek za 10 zł z marketu, tylko specjalnie zamawiane takie żeby miały możliwie dobre odzwzorowanie barw.

robert03 napisał(a):Ra jest argumentem dla garstki znawców. Większość w ogóle nie wie o co chodzi. 80% to wystarczająca wartość.

Wybacz, ale nie mogę się z Tobą zgodzić. Moja mama jak 20 lat temu zapalałem jej rtęciówki, to mówiła że dają "trupie" światło. Podobnie wg. niej "jarzeniówki" dają blade światło i boli od nich głowa, tutaj chodziło o T12/765. Wtedy nie wiedzieliśmy jeszcze jak to nazwać, teraz już wiemy że chodzi o odwzorowanie barw i tętnienia. Podobnie jest dzisiaj. Ludzie często nie wiedzą ja to nazwać, ale wiedzą, że są produkty dające lepsze i gorsze światło. Nie zgadzam się z Tobą, że 80% wystarczy. Nigdy nie wystarczało. Powyżej Ra 92 faktycznie różnice robią się subtelne. Ale między świetlówką 840 a 940 jest przepaść.

robert03 napisał(a):klient nie będzie chciał zapłacić więcej za coś czego nie widzi podobnie jak nie płaci za świetlówki liniowe 9xx.

Zdziwiłbyś się. Klient chce i płaci. Ja mam same 9xx w domu. Nawet w łazience świeci mi BioVital 958.

robert03 napisał(a):sprawność >80lm/W robi wrażenie, ale jak źródło padnie po 6 miesiącach to na co komu taka sprawność. Silniki samochodów rajdowych tez maja wysoka sprawność i po każdym rajdzie jest remont silnika.

Silniki rajdowe to kiepski przykład. Jak źródło światła padnie po 6 miesiącach, to dostaniesz nowe. Silnik rajdowy zazwyczaj jest projektowany na takie a nie inne użycie.

robert03 napisał(a):Wypowiadam się za siebie. Dlaczego sądzisz że za kogoś ? Czy to źle że mam swoje zdanie, poparte doświadczeniem swoim i znajomych, które różni się od powszechnie "przyjętego trendu reklamowego lobby LED" ?

Robert, jeśli napisał byś "Ja nie chcę wydawać dużo pieniędzy na źródła światła" to nie robił bym żadnego problemu. Ty natomiast napisałeś że "Ludzie nie chcą wydawać dużo pieniędzy na źródła światła..." Bardzo fajnie, że masz swoje zdanie i bardzo fajnie że się nim z nami dzielisz. Niemniej następnym razem napisz proszę na podstawie jakich argumentów wysuwasz swoje wnioski - będzie łatwiej dyskutować. Bardzo łatwo napisać technologia LED jest zła, ciężej podeprzeć to rasowymi argumentami.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez JeD » 28 grudnia 2014, 21:22

toomm40 napisał(a):Watt, pomyśl nad Twoim podpisem .bez sensu jest być przeciwnikiem technologii. można być jedynie przeciwnikiem jej ubocznych i złych skutków lub bubli produkcyjnych ;)
sama technologia jest OK, pomyśl, np. co najlepiej sprawdza się w latarkach ? chyba właśnie LEDy . albo w motoryzacji, czy też w oświetleniu przeszkodowym , w sygnalizatorach itp ;)

Tomku, masz rację. Myślę, że Kuba to przemyśli. :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 28 grudnia 2014, 21:24

KaszeL napisał(a):
robert03 napisał(a):Żarówka ma Ra=100 i kosztuje 2 złote. Patrz tyle lat rozwoju a Edisson ciągle najlepszy i najtańszy :-). Pewnie dlatego ciągle w mieszkaniach jest ich najwięcej.

Tu bym się nie zgodził, że jest najtańszy. Bierzesz pod uwagę tylko i wyłącznie koszt zakupu. Nie liczysz kosztów utrzymania takiej żarówy. Policz TCO, to wyjdą ciekawe kwiatki. Gdybym ja chciał oświetlać się żarówkami, to musiał bym zrezygnować z ogrzewania w zimę. Koszty energii elektrycznej by mnie zjadły. Latem bez klimatyzacji by się nie obeszło. No nie da rady. Żarówka jest świetna w piekarniku, dobra w lodówce i niech tam zostaną.

Tu to się kompletnie nie zgodzę, bo zwykła żarówka jest tania w produkcji, droższa w eksploatacji i NIE jest szkodliwa dla środowiska po zużyciu :!:
Kompakty i te całe LEDy są skomplikowane w produkcji, dużo trującej chemii, są trochę tańsze w eksploatacji i muszą być utylizowane, ale i tak 80% trafia do koszy, a później na wysypisko, gdzie będzie truć
Watt

Postprzez KaszeL » 28 grudnia 2014, 21:30

Watt napisał(a):Tu to się kompletnie nie zgodzę, bo zwykła żarówka jest tania w produkcji, droższa w eksploatacji i NIE jest szkodliwa dla środowiska po zużyciu :!:
Kompakty i te całe LEDy są skomplikowane w produkcji, dużo trującej chemii, są trochę tańsze w eksploatacji i muszą być utylizowane, ale i tak 80% trafia do koszy, a później na wysypisko, gdzie będzie truć

A nie zgadzaj się. Możesz nawet tupać nóżką jak chcesz. Mógłbym Ci przedstawić nawet stosowne wyliczenia, ale przecież Ty wiesz lepiej, więc po co. To gdzie Ty wyrzucasz swoje kompakty mnie w zasadzie nie interesuje. Jak dla mnie to możesz sobie te 80% zakopywać na działce. Moje 100% trafia w odpowiednie miejsce.
KaszeL
Site Admin

Postprzez Utilizer » 28 grudnia 2014, 21:34

Watt napisał(a):Tu to się kompletnie nie zgodzę, bo zwykła żarówka jest tania w produkcji, droższa w eksploatacji i NIE jest szkodliwa dla środowiska po zużyciu :!:

Z tym trochę tańsze to dowaliłeś. Jakby to było tylko trochę to kto by się w to bawił :P Jeszcze gorsze światło od żarówek :P
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez KaszeL » 28 grudnia 2014, 21:41

Utilizer napisał(a):Z tym trochę tańsze to dowaliłeś. Jakby to było tylko trochę to kto by się w to bawił :P Jeszcze gorsze światło od żarówek :P

Daj spokój. On nie wie, że _kupując_ świetlówkę kompaktową już płaci za jej utylizacje. Najwyraźniej nie wie też, że w Polsce zdecydowana większość energii elektrycznej pochodzi ze spalania węgla - dlatego używanie tej ekologicznej żarówki, która zużywa 5-10x więcej energii powoduje defacto większe zanieczyszczenie środowiska ;) Taki wiek widać.
KaszeL
Site Admin

Postprzez toomm40 » 28 grudnia 2014, 21:42

no właśnie, żeby mieć obraz ,czy to tylko trochę tańsze, czy jednak ma to sens- tak z ciekawości jakiej mocy oprawą LEDową można zastąpić LRF 400W w oświetleniu ulicznym ?
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe