Zapłonniki do świetlówek, klasyczne i obecne

Stateczniki, układy zapłonowe, kondensatory, zapłonniki i inne

Re: Zapłonniki do świetlówek, klasyczne i obecne

Postprzez Lampka » 23 października 2013, 23:16

Zwarte kondy, to była częsta domena nieco dawniejszych Osramów i Philipsów, nieraz otwierałem i naprawiałem sobie takie starterki ;)

W SLkach awarie zapłonników są dość częstym, jak się okazuje, zjawiskiem. I to także, gdy świetlówka w trakcie użytkowania świeciła ciągle, a nie była co chwilę przełączana. Najczęściej jednak zapłonnik zwierał się w nich i tak po przedziałaniu tych dobrych 10 lat, więc i tak po prześwieceniu przez lampę swojego czasu. Niemniej często, nawet bardzo często napotykam na SLki, którym jarzą się tylko żarniki na własny kolor, ze względu na zwarty zapłonnik.

Również pojawiającą się od czasu do czasu, dość dziwną sytuacją zużywania się zapłonnika, jest taka sytuacja, że zapłonnik zaczyna się nagle bardzo silnie jarzyć, często brzęcząc przy tym. Blaszki bimetalowe nie stykają się jednak, mimo tego, że neonówka potrafi nagrzać się do takiej temperatury, że szkło neonówki zapłonnika pęka. Efekty często widywane właśnie w zapłonnikach Philipsa, a także w zapłonnikach chińskich PL-Sów.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez slaweklampy » 24 października 2013, 10:03

Najnowsze nabytki.

Obrazek

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez lumix26 » 24 października 2013, 16:54

Niezależnie od firmy zapłonnika nigdy jeszcze nie spotkałem się ze sklejonymi stykami wszystkie które miałem i wymieniałem to uszkodzone kondensatory
Te zapłonniki pracowały 5 lat zapalane raz dziennie i świeciły się oprawy przez 5 dni po 12godz
Obrazek
Obrazek
Nawet zapłonnik nie osmolony po wymianie kondensatora dalej śmiga ten zapłonnik ;)
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Lampka » 24 października 2013, 22:10

lumix26 napisał(a):Niezależnie od firmy zapłonnika nigdy jeszcze nie spotkałem się ze sklejonymi stykami wszystkie które miałem i wymieniałem to uszkodzone kondensatory
Nawet zapłonnik nie osmolony po wymianie kondensatora dalej śmiga ;)

A ja nierzadko, chociaż to zależy od firmy i wykonania. W każdym razie zarówno kondek, jak i neonówka mają zwarcie również często.
Innym częstym symptomem zużycia zapłonnika, jest coraz dłuższe opóźnienie w reakcji, by odpalić lampę.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez lumix26 » 26 października 2013, 15:56

Ostatnio edytowano 26 października 2013, 18:35 przez lumix26, łącznie edytowano 2 razy
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Postprzez Whites86 » 26 października 2013, 18:38

lumix26 napisał(a):I sorry ;)
Chciałem połączyć ale nie mogę usunąć mojego postu następnego

już zrobione, zaraz pousuwam i te posty ;)

swietnie wyszły ci te filmiki, na czym tak długo trzymasz ten zapłonnik z 1 filmu ? u mnie żaden nigdy tak długo się nie świecił
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez lumix26 » 26 października 2013, 18:41

Whites86 napisał(a):swietnie wyszły ci te filmiki, na czym tak długo trzymasz ten zapłonnik z 1 filmu ? u mnie żaden nigdy tak długo się nie świecił

Masz na myśl ten temat powitalny ustawione mam funkcję seryjnych zdjęć w aparacie trzymasz spust i on sam robi ileś tam zdjęć i wybierasz lepsze ;)
lumix26

Postprzez Whites86 » 26 października 2013, 18:45

lumix26 napisał(a):
Whites86 napisał(a):swietnie wyszły ci te filmiki, na czym tak długo trzymasz ten zapłonnik z 1 filmu ? u mnie żaden nigdy tak długo się nie świecił

Masz na myśl ten temat powitalny ustawione mam funkcję seryjnych zdjęć w aparacie trzymasz spust i on sam robi ileś tam zdjęć i wybierasz lepsze ;)

temat powitalny ? nie wiem o co chodzi ale to szczegół

po prostu na filmiku swieci się nieprzerwanie od 0:20 do 0:58
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez lumix26 » 26 października 2013, 18:54

A oto Ci chodzi wszystkie zapłonniki jakie mam 20W tak świecą nawet tli jak świetlówka świeci normalnie,40W tego nie maja przynajmniej takiej nie mam
lumix26

Postprzez toomm40 » 26 października 2013, 20:18

to,że zapłonnik się lekko tli podczas świecenia świetlówki obserwuję dość często , ciekawe z czego wynika to zjawisko
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektryczny