Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez halogen » 6 stycznia 2021, 19:40

Dzień dobry,
Mam dwa pytania
1. Jaka lampa sodowa ewentualnie MH będzie najlepsza dla OZPS-70 (zmodernizowanego z OZPR-125) (nie przeze mnie jbc)
2. Dlaczego statecznik w tym OZPS-70 po podłączeniu do prądu bez lampy zaczyna buczeć?
Pozdrawiam
halogen
 
Posty: 3
Dołączył(a): 29 grudnia 2020, 18:11

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez halogen » 6 stycznia 2021, 19:54

Poprzedni post czeka na zatwierdzenie i nie mogę zedytować a chciałem zadać jeszcze jedno pytanie:
3. Jaki kondensator będzie odpowiedni dla tego OZPS-70? Link Link Taki byłby ok?
halogen
 
Posty: 3
Dołączył(a): 29 grudnia 2020, 18:11

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez OUKS340 » 11 stycznia 2021, 19:51

Panowie mam problem z przełącznikiem sensorowym w RADMORze 5102. Albo wraca do pierwszej stacji albo chaotycznie przerzuca na inne stacje. Potrafi też "zawiesić" odbiór UKF po samoczynnym przełączeniu. Czyżby scalaki SAS660 kończyły żywotność :?:
OUKS340
 
Posty: 1609
Zdjęcia: 119
Dołączył(a): 4 kwietnia 2008, 11:31

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Gismot » 11 stycznia 2021, 20:21

Na sam początek wyczyścić sensory z brudu/tłuszczu.
Avatar użytkownika
Gismot
 
Posty: 829
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 26 maja 2014, 20:10
Lokalizacja: Głogów\Zielona Góra

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Elektronik232 » 11 stycznia 2021, 22:08

Wyczyść sensory najlepsza do tego jest myjka ultradźwiękowa. Jeśli nie posiadasz dobry też jest alkohol izopropylowy. Z racji wieku warto też wymienić kondensatory elektrolityczne. Aktualnie robię taka renowacje w 5100 - mogę wrzucić foto na forum...
Elektronik232
 
Posty: 2
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 25 grudnia 2020, 19:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez AsXSn » 12 stycznia 2021, 12:16

halogen napisał(a):Dzień dobry,
Mam dwa pytania
1. Jaka lampa sodowa ewentualnie MH będzie najlepsza dla OZPS-70 (zmodernizowanego z OZPR-125) (nie przeze mnie jbc)
2. Dlaczego statecznik w tym OZPS-70 po podłączeniu do prądu bez lampy zaczyna buczeć?
Pozdrawiam

W tym OZPS,ie zastosował bym MH Osram HQI-E 70W NDL/WDL, co do buczenia dławika na pracy jałowej bez lampy to normalne przy dołączonym układzie zapłonowym, kondensator kompensacyjny do którego dałeś linka powinien być odpowiedni dla osprzętu mocy 70W, o ile jest tam STS 70W a nie pozostawiony SR-125W
Wielbiciel elektrotechniki i elektroniki.
Avatar użytkownika
AsXSn
 
Posty: 832
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 6 sierpnia 2017, 17:41
Lokalizacja: Maków Mazowiecki

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Marcin » 19 stycznia 2021, 16:39

Cześć. Przychodzę do Was z problemem który dotknął mój zasilacz. Dokładniej mowa o Chieftec'u GPS-550A.
Problem polega na tym, że zasilacz po uruchomieniu komputera wyłącza się po pewnym czasie. Najdłużej jego praca trwała około 15 minut, natomiast najkrócej ok. 2. Zasilacz nie jest w żaden sposób przeciążony czy też nic nie robi zwarcia w dalszych obwodach komputera. Mierzyłem napięcia dla każdej z trzech głównych szyn (12, 5 oraz 3.3V) - wszystkie wyszły wzorowo i żadne z nich nie spadało podczas pracy na tyle, by sprawiać problem. Dodam, że nie żaden kondensator nie jest wybrzuszony/nie wycieka. Również żaden z innych elementów nie ma wizualnych śladów uszkodzenia. Na PCB z kolei nie widać żadnych upalonych ścieżek. Warto dodać też, że problematyczny Chieftec był testowany również w innym komputerze - nie dało to żadnych pozytywnych efektów (z punktu widzenia zasilacza) więc z racji tego, że oba komputery są w pełni sprawne a ich moc zdecydowanie nie przekracza tej na zasilaczu, za winowajcę uznaję właśnie PSU.
Testy były przeprowadzane pod komputerem w stanie jałowym (bez obciążenia jedynie z pracującym systemem) oraz z obciążeniem w postaci odpalonego programu Cinebench R15 na benchmarku CPU. Napięcia przy tym drugim spadły na szynie 12V jednak był to niewielki spadek wynoszący mniej niż 0.5V. Niezależnie od rodzaju testu (bez obciążenia czy z nim) za każdym razem zasilacz wyłączał się po losowym czasie nieprzekraczającym średnio 5-8 minut.
Poniżej załączam zdjęcia w/w zasilacza. Za wszelką pomoc będę niezmiernie wdzięczny.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nic tak stresu nie usuwa
jak spaliny z dwu-suwa.
Avatar użytkownika
Marcin
 
Posty: 524
Dołączył(a): 24 września 2018, 21:44
Lokalizacja: Głogów

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez galad » 19 stycznia 2021, 20:18

Ściągnij sobie schemat tego zasilacza, następnie sprawdź wszelkie układy zabezpieczeń zasilacza Jeśli będzie tu wszystko ok to sprawdź czy któryś z kondensatorów nie stracił pojemności po wtórnej stronie. Wg mnie musi na jakiejś linii za bardzo rosnąć napięcie i układ lub kilka tranzystorów które "czuwają" nad poprawnością napięć wyłączają przetwornicę. Dobrze jakbyś miał pirometr lub kamerkę termowizyjną można by wtedy sprawdzić też czy któryś elemet nadmiernie się nie nagrzewa.
Światło żarowe, to jest to!!
Avatar użytkownika
galad
 
Posty: 517
Dołączył(a): 30 października 2015, 16:08
Lokalizacja: Katowice

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez OUKS340 » 20 stycznia 2021, 01:34

Zamiast podłączać go do komputera spróbuj obciążyć szynę 12i 5V za pomocą żarówek, chociażby na połowę natężenia prądu, który może być pobierany z danej szyny. Na zdjęciu PCB niezbyt widać czy są "zimne luty" więc sprawdź i tą opcję. Tak poza tym to przyczyna może też leżeć po stronie przetwornicy stand-by 5V
(mały transformator i obok niego scalak umieszczony pomiędzy dwoma kondensatorami dużym i małym, trzecie zdjęcie). Te scalaki (drivery) potrafią się nagrzewać i wyłączać. Wiem, trudno w to uwierzyć ale taki przypadek miałem w jednym z telewizorów. Znikało napięcie 5V stand-by i TV się wyłączał. Po wymianie
scalaka problemy się skończyły. Był to TNY280 o ile dobrze pamiętam :?
OUKS340
 
Posty: 1609
Zdjęcia: 119
Dołączył(a): 4 kwietnia 2008, 11:31

Poprzednia strona

Powrót do Off-Topic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości