Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez bartek380V » 9 lipca 2016, 21:21

To ze tak jest to jest to niejednokrotnie wynik sytuacji ekonomicznej lub czegos innego . Nie uwazam jednak ,ze taki stan rzeczy jest prawidlowy. Niestety ale jesli chodzi o bezpieczenstwo to juz nie raz sie przekonalem ze lepiej miec tak ,jak ma byc i trzeba zrobic na tyle dobrze na ile sie tylko da . Skoro jest jak jest a widac ze jednak za dobrze nie jest, to naprawde nie ma sie czym cieszyc . NIE mowie absolutnie o naprawianiu swiata bo kijem Wisly nie cofniesz ,ale jesli kazdy zadba o swoje przyslowiowe podworko to porzadek bedzie nalezyty i to juz naprawde bedzie cos pozytywnego. NIe ma nic gorszego jak mysl ze jest zle a czlowiek swiadomy tej sytuacji nic z tym nie robi. NIe uznaje tez rozmawiania typu ,,bylo dobrze 30 lat to po co ruszac ,, , odpowiedz jest jest prostsza bo nic nie trwa wiecznie i statystyki tez sa. Pozniej slysze jak to sasiad ma przedluzacz 3 fazowy wtyczka wtyczka ,albo mostek z N do PE w gniezdzie przedluzacza 1 fazowego i zalezy jak mu sie wtyczke wlozy to bolec albo kopie albo nie. Takie tematy zawsze wczesniej czy pozniej pokazuja swoja ciemna strone zycia. Wniosek : MA BYC TAK JAK MA BYC ...
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez galad » 17 lipca 2016, 18:29

Hej może ktoś zidentyfikować taki rodzaj oprawy? Wydaje mi sie że pochodzi z przełomu lat 70 i 80, ale pewny nie jestem.
Obrazek
Światło żarowe, to jest to!!
galad

Postprzez kamil » 18 lipca 2016, 23:28

Mam takie pytanie , potrzebuję do zacisku śrubowego podpiąć przewód typu linka Lgy i mam pytanie czy muszę stosować tulejki czy mogę tylko pobielić końcówkę przewodu cyną , kupować zaciskarki nie opłaca mi się na 3 przewody .
kamil

Zdjęcia: 5

Postprzez MercuryFenix » 19 lipca 2016, 08:45

Tak, oczywiście że możesz.
Jeśli końcówka jest dobrze pobielona bez strzępek to w praktyce się to sprawdza całkiem dobrze :)
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez Farel03 » 20 lipca 2016, 16:39

Mam rurę Polamu o barwie podobnej do 4000k uratowaną z kosza (napis po wyczyszczeniu z kurzu niestety się zmył) . Zastałem ją z urwanym jednym z trzonków (tak , że jeden 2 drucików doprowadzających został z trzonkiem). Na całe szczęście trzonek udało się przykleić tak , że skrętka nie musi działać zwarta. Rura świeci , ale ma problem z zapłonem. Mianowicie w układzie szeregowym zapała bez problemu , ale kiedy pracuje z pojedynczym statecznikiem (+ mostek gratza) i zapłonnikiem 4-22 jest już problem. Rura miga słabiutko w nieskończość , aż wykręcę zapłonnik (wtedy zaczyna normalnie świecić). Kiedy natomiast odwrócę rurę o 180° (tak , że naprawiona elektroda staje się anodą) , to po chwili migania zapała normalnie. Czyżby to wada fabryczna ? Dodam , że rura nie posiada najmniejszych okopceń.

Edit.

Zapłonnik okazał się wadliwy.
Lepsze jest wrogiem dobrego. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Farel03

Postprzez MRP200 » 20 lipca 2016, 18:58

Jeżeli świetlówkę zasilasz poprzez mostek Graetza, czyli prądem stałym, to i zapłonnik będzie działał na prądzie stałym. Neonówki (a zapłonnik bimetaliczny też się do nich zalicza) mają taką cechę, że przy prądzie stałym świeci elektroda ujemna, czyli katoda. Ta własność przez lata był powszechnie wykorzystywana we wskaźnika jażeniowych NIXIE, popularnych w pierwszych miernikach cyfrowych. Dziś elektronicy - amatorzy wykorzystują je do budowy zegarów.
Poeksperymentuj, jak zachowuje się zapłonnik przy różnych biegunowościach. Szczególnie warto by poeksperymentować ze starymi POLAM-ami, albo TELAM-ami, bo te wewnątrz miały elektrody niesymetryczne, tzn. jedna miała kształt pręcika, natomiast druga, z bimetalem, do pręcika miał dospawaną blaszkę bimetalową w kształcie litery "U".
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Farel03 » 20 lipca 2016, 19:15

@MRP200

Już eksperymentowałem. Albo robił to co opoisywałem wyżej , albo świecił się w nieskończoność. Wymieniłem na metalowego Polampa 4-80 i już problemów nie ma.
Farel03

Postprzez Lampka » 22 lipca 2016, 23:45

Z tego co wiem, to niektóre startery Philips mają symetryczne blaszki. Z pozostałych, nawet tych chińskich, chyba nie spotkałem się, by obie blaszki były z bimetalu.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez 750kV » 26 lipca 2016, 21:16

Trochę nie na temat, ale jako ciekawostka. Zapłonnik ZT - 400 do lampy LRJ 400 miał obie elektrody z bimetalu. :-)
,,Czysto logiczne rozumowanie nie da nam żadnej wiedzy o realnym świecie." - A. Einstein.
750kV

Zdjęcia: 0

Postprzez Farel03 » 26 lipca 2016, 21:41

@750kv

Miałoby to sens. Przy próbie odtworzenia układu ZLM zdecydowanie lepiej działały zapłonniki z 2 bimetalami. Pozatym Philpsy S16 , S12 , S10 , S2 , zapłonnik z SONa-I też mają 2 bimetale.
Farel03

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic