DIY [czyli zrób to sam]

Dyskusja na tematy dowolne

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez KaszeL » 13 stycznia 2018, 22:23

Czemu miałby nie dać? Przecież tam więcej jak 300A w impulsie nie idzie. To w końcu nie lublin ;)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 8015
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez Elektroservice » 13 stycznia 2018, 22:49

Bo świece zeżarłyby prąd z tego pakietu :) Na rozrusznik by już nie wystarczyło :D
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Avatar użytkownika
Elektroservice
 
Posty: 5592
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 6 stycznia 2013, 20:40
Lokalizacja: Poznań Winogrady

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez IndustrialStalker » 14 stycznia 2018, 10:13

Pięknie to nie wygląda ale nie musi. Remontu tego budynku nie ma w planach a jeżeli chodzi o staranność(przy zachowaniu rozsądnego budżetu i poświęconego czasu) to nie mam sobie nic do zarzucenia :)
Obrazek
Wewnątrz skrzynki jest to:
Obrazek
Na ten odsłonięty odcinek rur pójdzie jeszcze jakaś otulina. A na otwór wycięty w skrzynce, do odczytu wodomierza, pójdzie jakiś bezbarwny, przeźroczysty plastik. Planowałem jeszcze skrzynkę wewnątrz, chociaż częściowo, wyłożyć jakąś karimatą. Nawet mam taką z metalizowaną folią po jednej stronie ale to chyba zbędny trud przy tych dzisiejszych słabych zimach.
https://www.facebook.com/object77b
Avatar użytkownika
IndustrialStalker
 
Posty: 235
Zdjęcia: 76
Dołączył(a): 10 marca 2011, 14:17

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez Edziu » 3 lutego 2018, 20:06

Boombox własnej roboty, wszystko prócz listwy aluminiowej jest z odzysku, inspiracją do budowy tego urzadzenia były Radio Blaupunkt, w którym spodobała mi się jakość głowicy FM jest bardzo czuła, oraz nieulotna pamięć stacji co pozwala wykorzystać radio jako przenośne, magnetofon wymontowałem w jego miejsce zamontowałem wejście liniowe, Drugim elementem był stary zegarek z wyświetlaczem VFD który kiedyś znalazłem na szrocie, no i termometr dodałem bo tez jakoś nie miał swojego stałego miejsca. Konstrukcja ciekawie wygląda w nocy na zdjęciach tego tak nie widać niestety, oryginalnie blaupunkt miał wyświetlacz bursztynowy, zmieniłem tylko w środku maskownice na zieloną.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Avatar użytkownika
Edziu
 
Posty: 3094
Zdjęcia: 497
Dołączył(a): 24 września 2007, 09:38
Lokalizacja: Toruń

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez Elektroservice » 3 lutego 2018, 20:24

Fajnie to wyszło, miałem w moim Audi Blaupunkta model wyższego a mianowicie Granada SQR-49 i potwierdzam, że odbiór jest znakomity i ogólnie jakość dźwięku bardzo dobra. Niestety pewnego dnia po włączeniu radia wyświetlił się napis CODE, po wpisaniu prawidłowego (na 100% prawidłowego) kodu radio zamiast się odblokować wyświetliło - - - - i tak jest za każdym razem po wpisaniu jakiegokolwiek kodu :(
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Avatar użytkownika
Elektroservice
 
Posty: 5592
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 6 stycznia 2013, 20:40
Lokalizacja: Poznań Winogrady

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez Edziu » 3 lutego 2018, 21:16

To radio było juz zhakowane tzn był modyfikowany Eprom bo nawet nie domaga się kodu po włączeniu a scalak epromu widać że był lutowany i jest w podstawce. Ten Twój model jest naprawdę rozbudowany, też bardzo fajne radyjko ogólnie podoba mi się design tych starych radyjek, fajnie one pasują żeby je zaadoptować jako radio domowe. Jeśli chodzi o kody to możesz do iluś tam prób wpisywać potem radio może się poważnie zablokować, Ja mam jeszcze Audi Gamma CC w piwnicy tam na szczeście ktoś napisał kod na obudowie, ale 3krotne błędne wpisanie kodu powodowało właśnie taki objaw że pojawiały się kreseczki i trzeba było godzinę odczekać na włączonym radiu, potem znów można było podjąć 3 próby ale wiem że ilość ogólnie prób była ograniczoka chyba do 30 potem jedynie kasowanie epromu .
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Avatar użytkownika
Edziu
 
Posty: 3094
Zdjęcia: 497
Dołączył(a): 24 września 2007, 09:38
Lokalizacja: Toruń

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez kamil » 3 lutego 2018, 21:38

Kiedyś słyszałem że zakodowane radio można rozkodować w zamrażarce ale ile w tym prawdy to nie wiem .
kamil
 
Posty: 424
Zdjęcia: 5
Dołączył(a): 28 lipca 2012, 23:36
Lokalizacja: nisko woj podkarpackie

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez MRP200 » 3 lutego 2018, 22:33

kamil napisał(a):Kiedyś słyszałem że zakodowane radio można rozkodować w zamrażarce ale ile w tym prawdy to nie wiem .

Patentów, o wątpliwej skuteczności, na rozkodowywanie radyj samochodowych było sporo. Słyszałem też o traktowaniu pamięci bardzo niskim napięciem, rzędu 0,5 V.
Skuteczną metodą było podpięcie się pod pamięć interfejsem i zczytanie kodu odpowiednim programem. Przy okazji można było ustawić nowy kod, co było istotne w przypadku wymiany pamięci. Jedynym nierozkodowywalnym radiem były pewne konstrukcje Philips-a, które miały pamięć zintegrowaną z procesorem.

Edziu napisał(a):Obrazek

Ten miernik częstotliwości i pojemności to nie jest przypadkiem konstrukcja opisana w Radioelektroniku 4/86 :?:
MRP200
Moderator
 
Posty: 3778
Zdjęcia: 639
Dołączył(a): 21 września 2009, 07:25
Lokalizacja: Wągrowiec / Poznań

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez Edziu » 4 lutego 2018, 20:59

Ten miernik częstotliwości i pojemności to nie jest przypadkiem konstrukcja opisana w Radioelektroniku 4/86 :?:

Dokładnie to jest ta sama konstrukcja:) Zbudowałem to jeszcze jak chodziłem do szkoły obudowa pochodzi z magnetofonu MDS415 który kiedyś znalazłem bardzo zniszczony na złomie, ogólnie miernik bardzo dobry do tej pory mi służy czynnie, wiem że miałem kilka problemów z jego uruchomieniem a mianowicie w schemacie jest błąd przy rezystorze R25 w przedwzmacniaczu dopasowującym zamiast do ujemnej gałęzi zasilania powinien być podłączony do masy, no i do przełącznika zakresów do rezystorów dołączyłem potencjometry montażowe, a do US2 do kondensatora C7 dołączyłem równolegle trymer w celu precyzyjnej kalibracji aler mimo że już sprzęt używam od 10 lat co widzę ze trzyma parametry, kiedyś zresztą na forum chyba go prezentowałem.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Avatar użytkownika
Edziu
 
Posty: 3094
Zdjęcia: 497
Dołączył(a): 24 września 2007, 09:38
Lokalizacja: Toruń

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez elek » 1 kwietnia 2018, 17:21

Se wczoraj wreszcie stal wytopiłem :) w piecu własnej konstrukcji :) zobaczymu niedługo jak to się kuje i czy wyjdzie wzorek bo to w zamyśle ma być prawdziwa stal damasceńska.
Obrazek
Obrazek
A tu fotka tygla z poprzedniego topienia, tu niestety żeliwo wyszło.
Obrazek
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
Avatar użytkownika
elek
 
Posty: 1535
Zdjęcia: 436
Dołączył(a): 10 czerwca 2007, 23:04
Lokalizacja: Podkarpacie

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości