[Kraśnik] Oświetlenie zewnętrzne

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Kraśnik] Oświetlenie zewnętrzne

Postprzez elektryk » 3 lipca 2009, 19:25

Poprcja fot z Kraśnika. Zrobiłem więcej w Kraśniku Fabrycznym, ale nie mam czasu dodawać, może jutro. Oto foty z Kraśnika Starego:
ul. Urzędowska i piękne duety. OUR 125 zostały wyłączone w 1999 r., gdy te oświetlające ulicę zmieniono na Strady OUS 250 i OUS 400. Na większości ulicy całkowicie zdjęto duety i zainstalowano nowe wysięgniki z SGS 203 z WLS 150 W.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ul. Przechodnia łącząca Urzędowską z Jagiellońską i Parkową. Krajobraz na południowo-zachodnie przedmieścia Kraśnika - Spławy
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wśród strad znalazła się kwadratówka
Obrazek

Park Jordanowski i ul. Parkowa. Jak pisał kiedyś Artur31Krasnik trzy duety z trumienkami zlikwidowano.
Na Parkowej 4 szt. mało występującej w Kraśniku OURW 250-1
Obrazek

Pozostawiono kwiat 3 x OUS 400, ale jak na park to stanowczo za dużo
Obrazek

Jak pisałem na Oboźnej natknąłęm się na monterów. Na szczęście nic nie robili w oświetleniu, tylko wycinka gałęzi, zakładanie rozpórek i ewentualna konserwacja sieci nN. Podcięli też gałęzie przeszkadzające oświetleniu. Chciałem sfocić ciężarówkę Star 200 i drugi podnośnik z bliska z nowymi naklejkami PGE Dystrybucja LUBZEL, ale stali tam monterzy kłócący się z właścicielem działki, który nie dał sciąć gałęzi.
Obrazek
Obrazek

Dla bezpieczeństwa założono uziemiacze
Obrazek

Jeżeli chcecie dodam foty OURW i łyżek z Oboźnej (czynne) oraz Strady i najpiękniejszej w Kraśniku łyżeczki z Koszarowej
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez elektryk » 3 lipca 2009, 19:40

ul. Oboźna, łyżki, OURW 2250, 1 OUR 125, 3 SGS 203/150 oraz 11 używanych Strad 250 zamienionych z OURW
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ul. Koszarowa i najpiękniejsza łycha w mieście. Na co drugim słupie od 2005 strady, od 2009 na pozostałych zamiast łych używane kwadratówki, jedną oszczędzili:
Obrazek
Obrazek

Park Jordanowski
Obrazek

I dla przypomnienia strada 250 z Kościuszki. Fota robiona ze schodów w parku
Obrazek
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez swietlik » 3 lipca 2009, 20:08

Elektryku dzięki za takie widoki :P
Coś mi się wydaje, że w przyszłości masz zamiar pracować w zakładzie energetycznym :mrgreen:
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez elektryk » 3 lipca 2009, 20:10

swietlik napisał(a):Elektryku dzięki za takie widoki :P
Coś mi się wydaje, że w przyszłości masz zamiar pracować w zakładzie energetycznym :mrgreen:

Czemu nie, a dlaczego tak myślisz
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez swietlik » 3 lipca 2009, 20:15

elektryk napisał(a):

Na podstawie zamieszczanych zdjęć widać, że interesujesz się przesyłem, rozdziałem oraz dystrybucją energii elektrycznej a także urządzeniami oświetlenia drogowego 8-) :mrgreen:
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez elektryk » 3 lipca 2009, 20:58

swietlik napisał(a):
elektryk napisał(a):

Na podstawie zamieszczanych zdjęć widać, że interesujesz się przesyłem, rozdziałem oraz dystrybucją energii elektrycznej a także urządzeniami oświetlenia drogowego 8-) :mrgreen:

To prawda. Oświetlenie to tylko część całej energetyki. Oprócz oświetlenia interesują mnie najbardziej urządzenia sieci nN i SN, a także nieco z boku elektroenergetyki sieć trakcyjna i trolejbusy.
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez neon44 » 4 lipca 2009, 17:18

Elektryk świetne zdjęcia, po prostu idealne. Strady OUS400 to jakaś pomyłka, kiedy oni je zakładali :?:
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez elektryk » 4 lipca 2009, 17:46

neon44 napisał(a):Elektryk świetne zdjęcia, po prostu idealne. Strady OUS400 to jakaś pomyłka, kiedy oni je zakładali :?:

Czemu, mi się podobają. Te Strady są jednymi z pierwszych w Kraśniku, a pozakładali je w końcu lat 80.

Pamiętacie fotorelację z Fabrycznego z ubiegłego roku na poprzednich stronach?? Tam były foty z Al. Młodości gdzie na co drugim słupie była łycha OURJ, pozostałe do SGS 203. Ostatnio wymieniono pozostałe OURJ na SGS 203/150 :(
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez elektryk » 10 lipca 2009, 16:12

Kwadratówki z Kraśnika Fabrycznego - pierwsze oprawy sodowe w mieście z początku lat 80. To niestety WLSP
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jednej się pozbyli już wiele lat temu, nawet jak malowali słup to nie zawiesili jakiejś używanej strady 400 lub kwadratówki
Obrazek
Z drugiej z kolei tak wystawały flaki aż zmienili ją na Malagę :x Ale na szczęście ta Malaga nie oświetla Niepodległości tylko teren Starostwa Powiatowego (3 słupy są na jego terenie). Fotkę dam w kolejnych fotorelacjach.

Słupy pomalowano na jesieni na brąz dużo ładniejszy od wczesnego malowania na szaro, a po drugiej stronie ulicy na biało. Oto dół niespotykanych słupów:
Obrazek

A oto ten sam typ niespotykanego słupa, ale oświetlają garaże i nie są już tak konserwowane :?
Obrazek

Rozdzielnica słupa
Obrazek

Jeszcze dorzucam parę nowych opraw z osiedla domków jednorodzinnych z Kraśnika Fabrycznego. Ul. Sienkiewicza. Tu dominuje OUR 125, ale niektóre słupy nie miały opraw i uzupełniono Ledami, WSL-8 i jedną ST/150 W
Obrazek
Obrazek

A to ul. Reymonta i same OUR 125, ale jedną coś pewnie roztrzaskało no i założyli WSL 8 jak widać ze 100-watową lampą. Po 10 latach klosz zżółknięty... Ale poza tym te oprawy bardzo przypadły mi do gustu
Obrazek
Obrazek
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez neon44 » 11 lipca 2009, 22:23

Elektryk, świetne zdjęcia

To jest ta kwadratówka z regulacją odbłyśnika. Czy tak Michał :?:
Obrazek
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych