Linie kablowe

Dyskusje na temat linii przesyłowych i dystrybucyjnych oraz stacji transformatorowych

Re: Linie kablowe

Postprzez Michal » 2 marca 2018, 23:36

bartek380V napisał(a):A ja ma takie pytanko czy kabel elektroenergetyczny moze zostac uszkodzony przez korzenie rosnacego obok drzewa? Zdarzylo sie komus miec taka awarie?

Tak, miałem taki przypadek w swojej karierze. Kabel YAKY 4x10 wrósł w korzeń drzewa który rozciągnął go nie uszkadzając zewnętrznej izolacji, a rozrywając żyły. Nie mogliśmy w żaden sposób zlokalizować uszkodzenia, nie było zwarcia do ziemi, i nie można było go dopalić bo przerwy pomiędzy żyłami kabla były zbyt duże. Udało się mniej więcej ustalić za pomocą reflektometru , ale dokładnego miejsca uszkodzenia nie pokaże, jedynie orientacyjną odległość. W tym przypadku wymieniliśmy na nowy kabel całe przęsło pomiędzy słupami. ;)
"Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa! "
Avatar użytkownika
Michal
 
Posty: 4169
Zdjęcia: 323
Dołączył(a): 24 stycznia 2008, 23:44

Re: Linie kablowe

Postprzez bartek380V » 3 marca 2018, 20:17

Michal napisał(a):
bartek380V napisał(a):A ja ma takie pytanko czy kabel elektroenergetyczny moze zostac uszkodzony przez korzenie rosnacego obok drzewa? Zdarzylo sie komus miec taka awarie?

Tak, miałem taki przypadek w swojej karierze. Kabel YAKY 4x10 wrósł w korzeń drzewa który rozciągnął go nie uszkadzając zewnętrznej izolacji, a rozrywając żyły. Nie mogliśmy w żaden sposób zlokalizować uszkodzenia, nie było zwarcia do ziemi, i nie można było go dopalić bo przerwy pomiędzy żyłami kabla były zbyt duże. Udało się mniej więcej ustalić za pomocą reflektometru , ale dokładnego miejsca uszkodzenia nie pokaże, jedynie orientacyjną odległość. W tym przypadku wymieniliśmy na nowy kabel całe przęsło pomiędzy słupami. ;)

To jakis zabytek jak jeszcze byl aluminiowy i tylko 10 mm kw ? To cena mufy przesadzila o wymianie kabla?
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
Avatar użytkownika
bartek380V
 
Posty: 1774
Zdjęcia: 121
Dołączył(a): 5 maja 2010, 15:14

Re: Linie kablowe

Postprzez Michal » 3 marca 2018, 22:33

bartek380V napisał(a):
Michal napisał(a):
bartek380V napisał(a):A ja ma takie pytanko czy kabel elektroenergetyczny moze zostac uszkodzony przez korzenie rosnacego obok drzewa? Zdarzylo sie komus miec taka awarie?

Tak, miałem taki przypadek w swojej karierze. Kabel YAKY 4x10 wrósł w korzeń drzewa który rozciągnął go nie uszkadzając zewnętrznej izolacji, a rozrywając żyły. Nie mogliśmy w żaden sposób zlokalizować uszkodzenia, nie było zwarcia do ziemi, i nie można było go dopalić bo przerwy pomiędzy żyłami kabla były zbyt duże. Udało się mniej więcej ustalić za pomocą reflektometru , ale dokładnego miejsca uszkodzenia nie pokaże, jedynie orientacyjną odległość. W tym przypadku wymieniliśmy na nowy kabel całe przęsło pomiędzy słupami. ;)

To jakis zabytek jak jeszcze byl aluminiowy i tylko 10 mm kw ? To cena mufy przesadzila o wymianie kabla?

Kabel nie był zabytkiem , przecież YAKY 10mm2 były produkowane o ile mnie pamięć nie myli do początku lat 90, a o wymianie kabla zadecydowałem ponieważ żeby ominąć to drzewo trzeba by było zrobić ponad 5 m wstawki ( z kabla min. 16mm bo 10 mm nigdzie nie dostaniesz) i 2 mufy , poza tym leżał w trawniku i wykonanie wykopu ok. 30m minikoparką oraz ułożenie nowego kabla o przepisowym przekroju było bardziej uzasadnione ekonomicznie. ;)
"Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa! "
Avatar użytkownika
Michal
 
Posty: 4169
Zdjęcia: 323
Dołączył(a): 24 stycznia 2008, 23:44

Re: Linie kablowe

Postprzez MRP200 » 3 marca 2018, 23:40

Kable YAKY 4x10 mm2 do 2006 figurowały jeszcze w katalogu Tele-Fonika Kable i zdaje się, cały czas ma ten kabel w swoim cenniku. Zastanawiać może jedynie zastosowanie kabla aluminiowego z żyłami 10 mm2, bo jak wiadomo, wg współczesnych przepisów kable z żyłami Alu można stosować od przekroju 16 mm2 i wyżej.
MRP200
Moderator
 
Posty: 3739
Zdjęcia: 639
Dołączył(a): 21 września 2009, 07:25
Lokalizacja: Wągrowiec / Poznań

Re: Linie kablowe

Postprzez zbich70 » 4 marca 2018, 03:26

MRP200 napisał(a):Zastanawiać może jedynie zastosowanie kabla aluminiowego z żyłami 10 mm2, bo jak wiadomo, wg współczesnych przepisów kable z żyłami Alu można stosować od przekroju 16 mm2 i wyżej.

No właśnie wg współczesnych przepisów.
Wymóg min. przekroju 16mm2 Al pojawił się w latach 90-ych i dotyczył nowobudowanych instalacji i sieci. Oddane do eksploatacji wcześniej, nadal mają prawo istnieć.
zbich70
 
Posty: 44
Dołączył(a): 9 grudnia 2015, 12:23
Lokalizacja: CBR, CG

Poprzednia strona

Powrót do Linie napowietrzne i kablowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości