Układ zapłonowy ZLM

Dyskusje na temat izolatorów, bezpieczników, rozdzielnic, urządzeń sterujących itp

Re: Układ zapłonowy ZLM

Postprzez DocBrown » 28 grudnia 2009, 00:04

Z reguły faktycznie wyłączenie wtyczki z gniazdka jest szybsze, jednak niestety miałem tu taką wtyczkę, którą ciężko do gniazda włożyć, a jeszcze ciężej wyjąć, dlatego zastosowałem ten RCD.
O podłączeniu L i N pamiętam, jednak w przypadku 1f RCD nie jest istotne po której stronie L a po której N, grunt by zasilać od dołu, a od góry odbiory przyłączać.
DocBrown
 

Re: Układ zapłonowy ZLM

Postprzez slaweklampy » 28 grudnia 2009, 10:51

Podobny układ do tego z pierwszego postu tego tematu stosowała firma Narva i nazywał się HQZ-400.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
Avatar użytkownika
slaweklampy
 
Posty: 4932
Zdjęcia: 1766
Dołączył(a): 2 września 2009, 06:43
Lokalizacja: Pęplin

Re: Układ zapłonowy ZLM

Postprzez slaweklampy » 28 grudnia 2009, 17:02

Zrobiłem układ zamieszczony w pierwszym poście tego tematu i nie działa on, jednak po zastosowaniu kondensatora o pojemności 2,2uF zapala zimną, jak i gorącą lampę sodową Philips SON-T Pro 150W bez problemu. Rezystor warstwowy 47R 3W, trzy stateczniki od świetlówek 40W połączone równolegle.

Obrazek

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
Avatar użytkownika
slaweklampy
 
Posty: 4932
Zdjęcia: 1766
Dołączył(a): 2 września 2009, 06:43
Lokalizacja: Pęplin

Re: Układ zapłonowy ZLM

Postprzez KaszeL » 28 grudnia 2009, 17:14

Czyli jednak działa? :)

Pamiętaj, że w oryginale jest specjalny zapłonnik przystosowany do dużej mocy lampy.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 7835
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: Układ zapłonowy ZLM

Postprzez slaweklampy » 28 grudnia 2009, 17:16

Wiem, że jest taki zapłonnik, ale ja nie mam takiego. Użyłem więc zwykłego zapłonnika Eti z wyjętym kondensatorkiem.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
Avatar użytkownika
slaweklampy
 
Posty: 4932
Zdjęcia: 1766
Dołączył(a): 2 września 2009, 06:43
Lokalizacja: Pęplin

Re: Układ zapłonowy ZLM i RCD

Postprzez KaszeL » 28 grudnia 2009, 23:43

Wywaliłem cały ten syf z niepotrzebną dyskusją do kosza, proszę o nie kontynuowanie off-topicu w tym temacie.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 7835
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: Układ zapłonowy ZLM

Postprzez DocBrown » 2 stycznia 2010, 00:20

A ja proszę o przerzucenie tego do "osprzęt elektryczny" teraz dopiero zauważyłem, że pomyliłem działy :evil:
DocBrown
 

Re: Układ zapłonowy ZLM

Postprzez Edziu » 2 stycznia 2010, 08:37

kondensator "gromadzi energię" i zawsze pomaga przy zapłonie, mi udawało się odpalać 150tkę przy 470nF, ale jeszcze na jakie jest on napięcie, bo tak z daleka widzę 250V, trochę mało, oczywiście wytrzyma parę prób, ale jeśli chcesz częściej uzywać tego układu dobrze jak by był powyżej 1KV, albo więcej ;)
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Avatar użytkownika
Edziu
 
Posty: 3049
Zdjęcia: 497
Dołączył(a): 24 września 2007, 09:38
Lokalizacja: Toruń

Re: Układ zapłonowy ZLM

Postprzez slaweklampy » 7 lutego 2010, 18:25

Witam ponownie.

Ostatnio zrobiłem ten układ z pierwszego postu tego tematu, z tą różnicą, że nie było rezystora i odpala po kilku sekundach lampę WLS 70W Natrium. Zastanawiam się, czy można zamienić w tym układzie zapłonnik tlący na tyrystor z diodą równoległą.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
Avatar użytkownika
slaweklampy
 
Posty: 4932
Zdjęcia: 1766
Dołączył(a): 2 września 2009, 06:43
Lokalizacja: Pęplin

Re: Układ zapłonowy ZLM

Postprzez Jorgus » 1 września 2011, 18:42

no i oto przed wami unikatowy zapłonnik ZT400polamp ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

właściwie to nawet go niesprawdziłem :oops: jestem wykończony i niemam zbytnio chęci szukać kondziorka i rezystora...
Avatar użytkownika
Jorgus
 
Posty: 1487
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 4 sierpnia 2009, 10:59

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości