Transformatory

Dyskusje na temat izolatorów, bezpieczników, rozdzielnic, urządzeń sterujących itp

Transformatory

Postprzez Jorgus » 9 września 2010, 20:59

fajny trafo chłodzony cieczą,szkoda,że tych już się niestosuje :(

Edit: chodziło o to zdjęcie (Autor Whites86).
Obrazek
Ostatnio edytowano 10 września 2010, 17:23 przez amisiek, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Dodanie zdjęcia, wydzielenie postów do nowego wątku
Avatar użytkownika
Jorgus
 
Posty: 1487
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 4 sierpnia 2009, 10:59

Re: Pomorska fabryka drożdzy Polmos Tczew

Postprzez MRP200 » 10 września 2010, 06:51

Klasyczny transformator olejowy z konserwatorem oleju. Są w ciągłej sprzedaży. Moja firma ostatnio dwa takie zamawiała.
Ciekawe skąd masz informacje, że już się takich nie stosuje?
MRP200
Moderator
 
Posty: 3821
Zdjęcia: 639
Dołączył(a): 21 września 2009, 07:25
Lokalizacja: Wągrowiec / Poznań

Re: Pomorska fabryka drożdzy Polmos Tczew

Postprzez Jorgus » 10 września 2010, 13:18

MRP200 napisał(a):(...)Ciekawe skąd masz informacje, że już się takich nie stosuje?

Przecież teraz stosuje się suche transformatory ;) no wież ,te co mają u dołu wentylator i jakąś tam elektrornike.
"Podobno"one są bez obsługowe,ale po burzy ta elektronika często psuje się.
niejestem pewny ,ale po przekroczeniu jakieś tam mocy trafa ta elektronika odcina zasilanie :? -przynajmniej tak słyszałem
Avatar użytkownika
Jorgus
 
Posty: 1487
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 4 sierpnia 2009, 10:59

Re: Pomorska fabryka drożdzy Polmos Tczew

Postprzez MRP200 » 10 września 2010, 13:43

Akurat nadal najczęściej stosowanym transformatorem energetycznym jest transformator olejowy. Nawet w trafostacjach wnętrzowych. Transformator suchy żywiczny to żadkość. Wiem, bo pracuję w wykonawstwie robót energetycznych, na stanowisku, gdzie projekty wykonawcze trzeba uważnie czytać.
MRP200
Moderator
 
Posty: 3821
Zdjęcia: 639
Dołączył(a): 21 września 2009, 07:25
Lokalizacja: Wągrowiec / Poznań

Re: Pomorska fabryka drożdzy Polmos Tczew

Postprzez Whites86 » 10 września 2010, 15:35

u mnie tez stosuje sie tylko olejaki ;) a w magazynie mamy ich duuzą ilosc i ciagle sie je montuje w nowych stacjach wiec nie wiem z kad masz takie informacje :)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Avatar użytkownika
Whites86
Site Admin
 
Posty: 18903
Zdjęcia: 5404
Dołączył(a): 12 marca 2008, 23:18
Lokalizacja: Tczew

Re: Pomorska fabryka drożdzy Polmos Tczew

Postprzez Jorgus » 10 września 2010, 16:14

:arrow: Whites :arrow: MRP200 ,te trafka masowo stosuje się na kopalni.Ten co ja widziałem warzył ok.5t,był on w metalowej obudowie.Podobno są jeszcze trafka żywiczne o wyższym IP.Coś mi się słyszało,że WUG dopuścił je do pracy w rozdzielniach pod ziemią :roll:

:arrow: Whites,amisiek,albo ktoś tam ,mógłbyś wytyczyć nowy wątek o transformatorach??
Mówisz - masz ;) - uzupełniłem co trzeba i zapraszam do dyskusji już w nowym wątku.
Ostatnio edytowano 10 września 2010, 17:25 przez amisiek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Wydzielenie do nowego wątku
Avatar użytkownika
Jorgus
 
Posty: 1487
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 4 sierpnia 2009, 10:59

Re: Transformatory

Postprzez amisiek » 29 października 2010, 12:12

Dodam trochę transformatorów z innego świata energetyki ;) na wyjściu 110V 60Hz, Kalifornia, USA.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nota bene niektóre z takich stacji instalowanych na słupach, znajduje się bardzo blisko ścisłego centrum miasta. Słupy zdarzają się drewniane, w tym klimacie są o wiele trwalsze, niż kiedyś były u nas.
Lubię dobre światło.
Avatar użytkownika
amisiek
Site Admin
 
Posty: 8560
Zdjęcia: 1887
Dołączył(a): 12 stycznia 2010, 23:01

Re: Transformatory

Postprzez MRP200 » 29 października 2010, 13:05

Taki sposób montażu transformatorów w USA (bardzo powszechny, co można zobaczyć na na filmach dokumentalnych) wynika z układu pracy sieci rozdzielczej. Jak wiadomo, tam w gniazdkach mamy 110 V / 60 HZ natomiast sieć rozdzielcza pracuje na 3 kV.
W Polsce sieć rozdzielcza jest 230/400 V, czyli na takim samym napięciu jakie mamy np. w gniazdku.
Mnie jednak bardziej zastanawia, czy w USA w instalacjach odbiorczych w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych jest stosowany układ trójfazowy, tak popularny w Polsce.
MRP200
Moderator
 
Posty: 3821
Zdjęcia: 639
Dołączył(a): 21 września 2009, 07:25
Lokalizacja: Wągrowiec / Poznań

Re: Transformatory

Postprzez cieszyn » 29 października 2010, 13:18

Ciekawe pytanie o układ trójfazowy - chyba takie osiągnięcie inżynieryjne ameryczanie znają? ;)
Jak to jest, spytaj amiśku kogoś w USA, jeśli tam jeszcze jesteś ?

w necie trafiłem na takie coś:

Juz dawno nie ma zasilania 110V .To bylo kiedys w tej chwili jest tylko zasilanie 2x120V .Uklady trojfazowe sa tylko w przemysle i maja nastepujace zasilania 3x 208V , 3x220V , 3x 277V , 3x 347V , 3x 480V , oraz w Kanadzie wystepuje 3x600V .Do budynkow przemyslowych wchodzi 3x480V .Wykorzystanie w Polsce ukladu trojfazowego jest nierealne, bo tam w domu jest uklad tylko jednofazowy z uziemionym srodkiem uzwojenia ,i otrzymuje sie 2x120V , lub 240V .W Polsce mozna zastosowac uklad transformatora zasilanego miedzyfazowo na 400V i obwod wtorny mial by 2x 120V ,lub bezposrednio z 230V na 2x120V , lub tylko 230v na 120V .Wszystko zalezy, jakie beda urzadzenia podlanczane o jakiej max mocy

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1039228.html
Pzdr/
Staszek
Avatar użytkownika
cieszyn
 
Posty: 12608
Zdjęcia: 9
Dołączył(a): 25 lipca 2007, 15:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: Transformatory

Postprzez matit1 » 7 marca 2012, 15:37

Jakie parametry znamionowe na ten transformatorek :?:

Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
matit1
 
Posty: 2902
Zdjęcia: 1394
Dołączył(a): 13 października 2008, 16:08
Lokalizacja: Białystok

Następna strona

Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość