Pojazdy i sprzęt elektromonterów

Dyskusje na temat izolatorów, bezpieczników, rozdzielnic, urządzeń sterujących itp

Pojazdy i sprzęt elektromonterów

Postprzez elektryk » 17 września 2007, 16:31

Witam ! Zakładam nowy temat w niewłaściwym miejscu, ponieważ nie ma na tym forum coś o tym... Tu piszcie o sprzęcie i pojazdach energetyków. Najbardziej użytecznym pojazdem w ZE jest dźwig (żuraw), ponieważ betonowych słupów raczej nie postawią ludzie. Na 2 miejscu jest podnośnik (samochód z koszem). Są też wozy brygadowe do wożenia elektromonterów i dużego sprzętu oraz pogotowia energetyczne. Pojazdy ZE Kraśnik:

Podnośniki - Star 200 P184H z 1993 r., Star 1142 PMO184HE z 1998 r. od jakiegoś czasu służba na pogotowiu (więc przy oświetleniu), Man LE 10.180 PMO184HE z 2004 r.
Wozy brygadowe - Star 744 z 1994 r., Star 266 z 1983 r., 2 Many LE 10.180 z 2006 r.
Pogotowia energetyczne - 3 Land Rovery Defender 110, Land Rover Defender 130HT, 3 Iveco Turbo Daily II
Żuraw/Świder - Star 266 z 1993 r.
Ładunkowy Star 742 z 1995 r.
Oraz osobowe wozy służbowe kierowników itp.

Jak remontują linię lub zakładają rozpurki, wycinki zakładają na pierwszym i ostatnim słupie kable do ziemii, a jak np. malują stację TRAFO, albo coś innego na TRAFO to na 3 linkach SN zakładają do ziemi 3 pałąki. Jak to się nazywa i co to powoduje :?: Piszcie :D POZDRO
Ostatnio edytowano 12 grudnia 2011, 20:15 przez elektryk, łącznie edytowano 1 raz
Elektromonter PE
Avatar użytkownika
elektryk
 
Posty: 3984
Zdjęcia: 1295
Dołączył(a): 4 czerwca 2007, 12:57
Lokalizacja: lubelskie

Re: Pojazdy i sprzęt elektromonterów

Postprzez KaszeL » 17 września 2007, 19:48

To o co pytasz, to uziemienie ochronne. Ma chronić ludzi (powodując zwarcie) przed przypadkowym załączaniem takiej instalacji. Swoją drogą, mają ciekawy sposób na wyłączanie napięcia na linii :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 8015
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: Pojazdy i sprzęt elektromonterów

Postprzez elektryk » 18 września 2007, 16:06

Ale czasem jak wyłączają na stacji to nie zamykają drzwiczek do rozdzielnicy tylko zawieszają tabliczkę "NIE ZAŁĄCZAĆ! PRACUJĄ!". A jaki w tym sens. Przecież jakiś głupek może załączyć. :shock:
Elektromonter PE
Avatar użytkownika
elektryk
 
Posty: 3984
Zdjęcia: 1295
Dołączył(a): 4 czerwca 2007, 12:57
Lokalizacja: lubelskie

Re: Pojazdy i sprzęt elektromonterów

Postprzez KaszeL » 18 września 2007, 17:33

Nie zawsze jest tak, że można zastosować takiego zabezpieczenie. Dlatego w taki przypadku zakłada się uziomy. Załączenie takiego obwodu grozi śmiercią ekipy pracującej. Dlatego ostrożności nigdy za wiele.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 8015
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: Pojazdy i sprzęt elektromonterów

Postprzez andrzejlisek » 18 września 2007, 18:18

Moim zdaniem najlepiej wyłączać obwód w stacji trafo, a nie bawić się w uziemienie. Kabel może się zsunąć, odczepić i już ekipa porażona.

Tak, jak wszędzie. Jak się chce naprawiać jakiś obwód elektryczny, to się odcina jego zasilanie.

Wydaje mi się, że nie bez powodu na szafkach i słupach WN jest tabliczka "nie dotykać".
Znacznie bezpieczniej byłoby połączyć metalowe części z ziemią, czyli w praktyce z piorunochronem lub z nieizolowanym kablem, którego druga końcówka będzie zakopana w ziemi. Jeżeli połączenie linii z ziemią zapobiega porażeniu, to możnaby to stosować w szafkach. Na tej samej zasadzie, jak z ziemią powinna być połączona obudowa pralki, lodówki, mikrofali itp.
Avatar użytkownika
andrzejlisek
 
Posty: 1865
Zdjęcia: 96
Dołączył(a): 7 czerwca 2007, 20:48

Re: Pojazdy i sprzęt elektromonterów

Postprzez KaszeL » 18 września 2007, 20:20

andrzejlisek napisał(a):Moim zdaniem najlepiej wyłączać obwód w stacji trafo, a nie bawić się w uziemienie. Kabel może się zsunąć, odczepić i już ekipa porażona.

Tak, jak wszędzie. Jak się chce naprawiać jakiś obwód elektryczny, to się odcina jego zasilanie.


Andrzeju. Oczywiście tak się robi. Przecież nikt nie uziemia linii WN pod napięciem. Te uziomy to zabezpieczenie przez przypadkowym załączeniem obwodu, na którym aktualnie prowadzi się jakieś prace.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 8015
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: Pojazdy i sprzęt elektromonterów

Postprzez Krzysiek » 19 września 2007, 09:49

Ten sprzęt to UZIEMIACZE
zobaczcie:
http://wael.pl/oferta/
a tutaj po co się stosuje:
http://wael.pl/article/articleview/20/1/3/

andrzejlisek napisał(a): Jeżeli połączenie linii z ziemią zapobiega porażeniu, to możnaby to stosować w szafkach. Na tej samej zasadzie, jak z ziemią powinna być połączona obudowa pralki, lodówki, mikrofali itp.

Obudowy pralek, lodówek itp. łączy się z ziemią służy do tego przewód ochronny i bolec ochronny w gniazdku. Również wszystkie metalowe elementy stacji trafo, metalowe słupy czy klapki wnęk bezpiecznikowych słupów betonowych są uziemione.
Avatar użytkownika
Krzysiek
 
Posty: 187
Dołączył(a): 21 czerwca 2007, 08:16
Lokalizacja: Kraków

Re: Pojazdy i sprzęt elektromonterów

Postprzez elektryk » 20 września 2007, 17:01

KaszeL napisał(a):
andrzejlisek napisał(a):Moim zdaniem najlepiej wyłączać obwód w stacji trafo, a nie bawić się w uziemienie. Kabel może się zsunąć, odczepić i już ekipa porażona.

Tak, jak wszędzie. Jak się chce naprawiać jakiś obwód elektryczny, to się odcina jego zasilanie.


Andrzeju. Oczywiście tak się robi. Przecież nikt nie uziemia linii WN pod napięciem. Te uziomy to zabezpieczenie przez przypadkowym załączeniem obwodu, na którym aktualnie prowadzi się jakieś prace.


Właśnie. A jak robią coś na stacji to wyłączają w stacji, potem w odłączniku przed stacją i dopiero zakładają uziemiacze. :)
Ostatnio edytowano 12 grudnia 2011, 20:18 przez elektryk, łącznie edytowano 1 raz
Elektromonter PE
Avatar użytkownika
elektryk
 
Posty: 3984
Zdjęcia: 1295
Dołączył(a): 4 czerwca 2007, 12:57
Lokalizacja: lubelskie

Re: Pojazdy i sprzęt elektromonterów

Postprzez KaszeL » 20 września 2007, 20:16

Przy tych prądach i napięciach ostrożności nigdy za wiele.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 8015
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: Pojazdy i sprzęt elektromonterów

Postprzez CDM » 20 września 2007, 21:04

KaszeL napisał(a):Przy tych prądach i napięciach ostrożności nigdy za wiele.

Tak, tym bardziej, że wszystkich elektromonterów obowiązuje "Instrukcja organizacji bezpiecznej pracy przy urządzeniach elektroenergetycznych". Jest to książeczka okresląjąca ogólne, ale niepodważalne zasady wg których się pracuje. W każdej brygadzie jest tzw. dopuszczający, on ma za zadanie m.in przygotowanie bezpiecznego miejsca pracy, dotyczy to także montażu uziemiaczy. Oczywiście mogą to robić także na jego polecenie inni pracownicy, on ma przede wszystkim tego dopilnować. Te wszystkie prace najcześciej dokonywane są na tzw. polecenie pisemne, wydawane przez osobę dozoru. To polecenie także zawiera informacje o tym jakie środki bezpieczeństwa należy podjąć. I tak np. przy wymianie słupa oświetleniowego z linią kablową wymaga się również zastosowania uziemiaczy. Montuje się je w rozdzielnicach, na odpływie na obwód na którym się pracuje, oraz jeśli to możliwe w dwóch sąsiednich słupach.W momencie przypadkowego załączenia następuje zwarcie, nie ma możliwości porażenia. Widziałem kiedyś sytuację, gdy pogotowie energetyczne przy wymianie słupa na sieci wspólnej nie wyłączyła szafki oświetleniowej. Rzecz działa się w południe, nikt nie przypuszczał, ze monterzy oświetlenia będą chcieli włączyć swoje urządzenia. Jedni o drugich nie wiedzieli..Uziemiacz uratował sprawę , posypały się ognie z linek,a głosne krzyki z miejsca pracy usłyszeli oświetleniowcy przy swojej szafce. Historia skończyla się dobrze. Człowiek zawiódł, ale środki techniczne go uratowały.
Brak czasu....
Avatar użytkownika
CDM
 
Posty: 4636
Zdjęcia: 226
Dołączył(a): 12 czerwca 2007, 14:07
Lokalizacja: Poznań

Następna strona

Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość