Łączenie przewodów w puszkach

Dyskusje na temat gniazd, łączników, urządzeń zabezpieczających itp

Re: Łączenie przewodów w puszkach

Postprzez KaszeL » 24 marca 2018, 23:33

Ja bym raczej nie ryzykował. Gdyby te linki chociaż wsadzić w tulejki, to pewnie nie było by problemu - ale tak skręcone to w zasadzie trudno powiedzieć co się z tym będzie działo.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 7939
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: Łączenie przewodów w puszkach

Postprzez MRP200 » 25 marca 2018, 00:07

Ta listwa (czasami nazywana pierścieniem) widać wykonana oszczędnościowo. Po co pod wkrętami podkładki sprężyste :?: .
MRP200
Moderator
 
Posty: 3739
Zdjęcia: 639
Dołączył(a): 21 września 2009, 07:25
Lokalizacja: Wągrowiec / Poznań

Re: Łączenie przewodów w puszkach

Postprzez bartek380V » 25 marca 2018, 15:52

MRP200 napisał(a):Ta listwa (czasami nazywana pierścieniem) widać wykonana oszczędnościowo. Po co pod wkrętami podkładki sprężyste :?: .

To jest oryginalna listwa kupiona w sklepie. Podjalem temat tych polaczen z pewnym elektrykiem i mowi ze w zasadzie ograniczona przestrzen pomiedzy srubka a zagieta czescia podkladki sprezystej jakos przeciwdziala zjawisku poluzowywania sie styku bo linka nie ma gdzie sie ,,rozsypac,,. Dodatkowo duza sila docisku powoduje splaszczenie linki stwarzajac wieksza powierzchnie stykanych sie ze soba powierzchni czyli tyle zdan ile elektrykow :) Jedni uwazaja ze skrecanie drutow w puszkach i lutowanie to dobry pomysl a inni ze lutowanie moze z czasem pogorszyc styk bo lut sie utleni...poza tym nie ukrywajmy tego ze w domu i innych prywatnych obiektach nikt chyba nie prowadzi przegladow instalacji polegajacym na chocby dokreceniu przewodow w glownych obwodach i obwodach gniazdkowych , tym bardziej ze nie zawsze jest dostep do puszki itd. Mysle ze byloby dobra praktyka zeby jednak samemu sobie pilnowac takich spraw chocby u siebie w domu garazu itd, przeciez nie boli raz na rok dokrecic styki :evil:
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
Avatar użytkownika
bartek380V
 
Posty: 1774
Zdjęcia: 121
Dołączył(a): 5 maja 2010, 15:14

Re: Łączenie przewodów w puszkach

Postprzez MRP200 » 25 marca 2018, 19:31

bartek380V napisał(a): Myślę ze byłoby dobra praktyka żeby jednak samemu sobie pilnować takich spraw choćby u siebie w domu garażu itd, przecież nie boli raz na rok dokręcić styki :evil:

Jeżeli ma to robić osoba nie mająca pojęcia o elektryce, to lepiej niech tego w ogóle nie tyka, bo prędzej zrobi sobie kuku. Czasami lepiej pewne sprawy oddać w ręce fachowca. Wolę wezwać kominiarza, żeby mi przeczyścił komin. A przy okazji mam glejt, że zrobiłem przegląd komina. Jak przerasta mnie usterka w samochodzie, to nie kombinuję na siłę, tylko zaprowadzam auto do mechanika.
MRP200
Moderator
 
Posty: 3739
Zdjęcia: 639
Dołączył(a): 21 września 2009, 07:25
Lokalizacja: Wągrowiec / Poznań

Re: Łączenie przewodów w puszkach

Postprzez KaszeL » 25 marca 2018, 19:40

Swoją droga, to jest zwyczajnie nie praktyczne. Ja sobie nie wyobrażam otwierać wszystkich puszek, żeby dokręcać przewody co rok. Już wolę dołożyć kasę na przewody i wszystko łączyć w rozdzielnicy.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 7939
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: Łączenie przewodów w puszkach

Postprzez Elektroservice » 25 marca 2018, 19:45

KaszeL napisał(a):Swoją droga, to jest zwyczajnie nie praktyczne. Ja sobie nie wyobrażam otwierać wszystkich puszek, żeby dokręcać przewody co rok. Już wolę dołożyć kasę na przewody i wszystko łączyć w rozdzielnicy.


Masz 100% racji :) Sam tak zrobiłem przy wymianie instalacji u siebie :D
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Avatar użytkownika
Elektroservice
 
Posty: 5482
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 6 stycznia 2013, 20:40
Lokalizacja: Poznań Winogrady

Poprzednia strona

Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość