Przedłużacze

Dyskusje na temat gniazd, łączników, urządzeń zabezpieczających itp

Re: Przedłużacze

Postprzez FOX » 11 marca 2017, 11:23

Poszukaj podobnego kondensatora filtrującego, mam listwę z podobnego rocznika i nie było najmniejszego problemu ze znalezieniem części zamiennych.
Avatar użytkownika
FOX
 
Posty: 1352
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 15 lipca 2007, 12:07

Re: Przedłużacze

Postprzez MRP200 » 11 marca 2017, 18:07

Taki kondensator przeciwzakłóceniowy bez problemu dostaniesz w sklepie z częściami do AGD.
MRP200
Moderator
 
Posty: 3739
Zdjęcia: 639
Dołączył(a): 21 września 2009, 07:25
Lokalizacja: Wągrowiec / Poznań

Re: Przedłużacze

Postprzez Gismot » 11 marca 2017, 21:12

Przecież ja nigdzie nie pisałem, że filtr jest niesprawny. :roll:
Oczywiście filtr jest sprawny. Pojemność kondensatorów sprawdziłem, oba mają prawie identyczną. Dla testu wczoraj go podłączyłem pod trafo i podałem większe napięcie od znamionowego.

Dzisiaj roznitowałem gniazda:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

"Prowadnica od wtyczki"
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozostaje wszystko wyczyść. Skorodowane styki pójdą do wymiany. W miejsce nit wstawię śruby z nakrętkami. :)
Ostatnio edytowano 12 marca 2017, 01:59 przez Gismot, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Gismot
 
Posty: 512
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 26 maja 2014, 20:10
Lokalizacja: Głogów\Zielona Góra

Re: Przedłużacze

Postprzez Whites86 » 11 marca 2017, 21:14

ja bym powywalal te kondy i zrobil z tego zwykły przedłużacz
I spojrzał Pan na pracę Naszą... i był zadowolony, zapytał o nasze zarobki... usiadł i zapłakał
gg:3936856
Avatar użytkownika
Whites86
Site Admin
 
Posty: 18628
Zdjęcia: 5404
Dołączył(a): 12 marca 2008, 23:18
Lokalizacja: Tczew

Re: Przedłużacze

Postprzez qba » 11 marca 2017, 22:22

Fajna ta listwa i solidnie wykonana. Firma Acar istnieje do dziś i w tej samej branży.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
Avatar użytkownika
qba
 
Posty: 7445
Zdjęcia: 1020
Dołączył(a): 10 czerwca 2007, 19:15
Lokalizacja: WLKP

Re: Przedłużacze

Postprzez Elektroservice » 12 marca 2017, 12:47

Mam identyczną listwę tylko, że w lepszym stanie :)
Jedynie włącznik wymieniłem (niestety na biały bo innych nie było w sklepie wtedy) bo oryginalny się uszkodził. Tą Twoją musiał ktoś nieźle przeciążać :roll:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Avatar użytkownika
Elektroservice
 
Posty: 5482
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 6 stycznia 2013, 20:40
Lokalizacja: Poznań Winogrady

Re: Przedłużacze

Postprzez OUSF » 12 marca 2017, 12:49

Mnie tam się podoba ta listwa, tylko po co te kondy tam? Gdyby ktoś przeciążył ten przedłużacz?
Chociaż i tak najlepszy jest ten, który ktoś zrobił z deski i gwoździ :mrgreen:
Chyba sobie taki wykonam w celach dekoracyjnych :mrgreen: xD
P. S. żartuję, of course ;)
OUSF
 

Re: Przedłużacze

Postprzez MRP200 » 12 marca 2017, 19:36

OUSF napisał(a):Mnie tam się podoba ta listwa, tylko po co te kondy tam?

To jest kondensator przeciwzakłóceniowy, żeby dołączone urządzenia nie "siały" zakłóceniami w sieć (w teorii przynajmniej). Identyczne kondensatory stosuje się we wszelakich sprzętach AGD wyposażonych w silnik szczotkowy takich jak miksery, odkurzacze, wiertarki itp.
OUSF napisał(a): Gdyby ktoś przeciążył ten przedłużacz?

To jeszcze nie widziałeś co ludzie potrafią podłączyć do przedłużacza. Raz widziałem przegrzany przedłużacz bębnowy do tego stopnia, że izolacja sąsiednich zwoi przewodu dosłownie zgrzała się. Gośc podłączył pod ten przedłużacz spawarkę transformatorową na 230 V, tyle, że nie chciało mu się rozwijać całego przedłużacza.
MRP200
Moderator
 
Posty: 3739
Zdjęcia: 639
Dołączył(a): 21 września 2009, 07:25
Lokalizacja: Wągrowiec / Poznań

Poprzednia strona

Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość