Wymiana instalacji w mieszkaniu

Dyskusje na temat gniazd, łączników, urządzeń zabezpieczających itp

Re: Wymiana instalacji w mieszkaniu

Postprzez Whites86 » 6 marca 2014, 20:27

trochę namieszałeś, gdy zgłaszasz remont instalacji nikt nie wymaga zadnych pomiarów przy ponownym plombowaniu licznika
przy modernizacji instalacji już tak
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Avatar użytkownika
Whites86
Site Admin
 
Posty: 18900
Zdjęcia: 5404
Dołączył(a): 12 marca 2008, 23:18
Lokalizacja: Tczew

Re: Wymiana instalacji w mieszkaniu

Postprzez bartek380V » 6 marca 2014, 21:12

Tak chodzi o wymiane instalacji po liczniku.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
Avatar użytkownika
bartek380V
 
Posty: 1777
Zdjęcia: 121
Dołączył(a): 5 maja 2010, 15:14

Re: Wymiana instalacji w mieszkaniu

Postprzez kamil » 7 marca 2014, 00:13

A ja mam takie pytanie jak najlepiej jest łączyć przewody w puszkach skręcając i izolować czy na kostki ? Vago odpada wiele złego o tym mówią ;)
kamil
 
Posty: 436
Zdjęcia: 5
Dołączył(a): 28 lipca 2012, 23:36
Lokalizacja: nisko woj podkarpackie

Re: Wymiana instalacji w mieszkaniu

Postprzez LukaszO » 7 marca 2014, 01:38

bartek380V napisał(a):przyprowadzenie uziomu do rozdzielni -mialem na mysli przewod w rozdzielni ktory uziemia miejsce rozdzialu czyli przewod ktory idzie od szyny PEN do bednarki. Co do mozliwosci zdobycia nie kolka ochronnego tylko przewodu PE to w bloku ktory jest zasilany w TT to nie ma szans . Przyklad nr 1 przychodzi facet do bloku wybudowanego w latach 70 tych i chce wykonac pomiary petli. Daje zalecenie wykonac instalacje tak aby w lazience i minimum w kuchni bylu bolce.

Czy odpowiesz na pytanie, jak była realizowana do tej pory ochrona przeciwporażeniowa w tym bloku z rzekomym TT? Bo czytając Twój post mam wrażenie, że tworzysz historie na poczekaniu. Najpierw zniknęło uziemienie a teraz okazuje się, że nie ma kołków ochronnych w łazienkach i kuchniach. Przy okazji zdążyliśmy się cofnąć o 10 lat

Pokaż mi blok wielorodzinny (np. tzw wielka płyta) , który zasilany jest z TT.


bartek380V napisał(a):Typowy elektryk powie zrob pan mostek bo inaczej sie nie da a przeciez mowimy cały czas o ukladzie TT. I co wtedy ? do rury nie wolno sie podlaczyc i mamy klopot. W bloku zasilanym z TT zrobienie w legalny sposob PE jest nie mozliwe.

Taka sytuacja jest niemożliwa, gdyż budynek musiałby zostać wysiedlony. Po za tym pomiarowiec nie dopuściłby instalacji do dalszej eksploatacji.


bartek380V napisał(a): gdyby to był TNC to norma tez jasno mowi jaki przekroj musi miec przewod PEN . W razie przerwania ,,Zera,, mamy klopot. Przyklad NR2 jest dom ktory ma pion wykonany 4x6mm2 . gosc chce wymienic instalacje. Zglaszamy do ZE remont instalacji rozplombowanie licznika. Przychodzi gosc z ZE zaplombowac licznik po robocie i mowi ze nie zaplombuje bo trzeba wykonac pomiary nowej instalacji i pion 4x6mm2 Al budzi powazne watpliwosci. Wspomniany dom dziala w TNC zatem PE uzyskujemy poprzez rozdzielenie PENa. Rozdzial uziemiamy pojawia sie kolejny klopot energetyka kwestionuje stan pionu.

Norma mówi o PEN i TN-C a nie dawnych instalacjach z zerowaniem. Pokaż mi instalacje w mieszkaniu, gdzie występuje PEN.
W razie zerwania zera, efekt będzie identyczny, zarówno w starej instalacji jaki nowej bez uziemionej żyły PE. Natomiast wykluczasz możliwe uszkodzenia w instalacji odbiorczej za rozdziałem, ponieważ wydzielona żyła PE jest nieobciążona.
Od kiedy ZE kwestionuje stan "pionu" przy wykonaniu rozdziału w remontowanym mieszkaniu. Kolego nie twórz teorii, przestań wymyślać. Człowiek plombujący pomiar, może się jedynie przyczepić, że wymieniłeś tylko przewody odejściowe z licznika pozostawiając zasilanie w zużytym aluminium. Po za tym po co rozplombować licznik, skoro nie wymieniasz WLZ-tu od rozety piętrowej?

bartek380V napisał(a):Jeden z elektrykow pracujacy na codzien przy takich robotach powiedzial ze raz zrobili taki numer ze uziemili PEN w takiej sytuacji gdzie był slaby pion i skonczylo sie przetopieniem izolacji PEN w pionie poniewaz uziom zaczał zbierac lokalne ,,śmiecie,, z okolicy i wpompowywac je w siec poprzez pion. Wniosek= kiedy pion budzi powazne watpliwosci lepiej niei zabierac sie za gruntowną wymiane całej instalacji.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś, to "pion" zaczął pompować w sieć, czy sieć ze "śmieciami" "pompowała" w pion i uziemienie?

Zanim napiszesz kolejny, post zastanów się trzy razy co chcesz napisać, używaj przy tym prawidłowego nazewnictwa jak na elektryka przystało.


kamil napisał(a):A ja mam takie pytanie jak najlepiej jest łączyć przewody w puszkach skręcając i izolować czy na kostki ? Vago odpada wiele złego o tym mówią

Na temat łączenia przewodów był już tu na forum osobny wątek. Na wielu forach elektrycznych również. Jeśli chodzi o skręcanie przewodów kombinerkami od razu napiszę, że jest niepoprawne i nigdy nie było dozwolone, pomimo iż wiele osób je stosowało i stosuje do tej pory. To chyba taki nawyk z czasów wiecznego niedoboru, taniości i tandety...
Obecnie stosuje się materiały atestowane.
Co do Wago, czy złączek śrubowych. Przy prawidłowo wykonanej instalacji, zgodnie z obecnymi standardami, wydzielonymi obwodami - nie ma z nimi problemu.
LukaszO
 
Posty: 140
Zdjęcia: 41
Dołączył(a): 17 maja 2011, 23:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana instalacji w mieszkaniu

Postprzez MRP200 » 7 marca 2014, 08:08

bartek380V napisał(a):Wniosek= kiedy pion budzi poważne wątpliwości lepiej nie zabierać się za gruntowną wymianę całej instalacji.

Tylko co ma pion wspólnego z resztą instalacji. Jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem celowej wymiany starej instalacji. Praktycznie wymianę instalacji robi się niejako przy okazji większego remontu w mieszkaniu czy w domu. Mam tu na myśli wymiana okien, szpachlowanie ścian, nowe kafelki w kuchni czy łazience. W takiej sytuacji grzechem byłoby pozostawienie starej instalacji aluminiowej, tylko za jednym bałaganem położyć nową, oczywiście zgodnie ze współczesnymi normami.
MRP200
Moderator
 
Posty: 3821
Zdjęcia: 639
Dołączył(a): 21 września 2009, 07:25
Lokalizacja: Wągrowiec / Poznań

Re: Wymiana instalacji w mieszkaniu

Postprzez bartek380V » 7 marca 2014, 16:49

Elektryk z wiekszym doswiadczeniem powiedzial ze jesli jest stary pion uziemimy PEN to mogá byc takie sytuacje ze przewod PEN w pionie bedzie grzal jesli zaczna plynac jakies prady doziemne przez nowowykonane uziemminie PEN przed licznikiem. W takim razie jeszcze raz od nowa: Zrobmy tak: ja powiem w czym klopot a kolegow z forum prosze o komentarze i dyskusje. A ja ewentualnie dopytam reszte. przyklad nr 1 jEST BLOK zasilany z TT jakich nie malo w mojej miejscowosci. Uklad jest TT bo potwierdzil to pomiarowiec I ZE Nagle przychodza pomiarowcy i chce aby w lazience byl bolec i w kuchni. I teraz pytanie skad wziasc PE. Z tego co sie orientuje to jedni zrobili mostki i tyle-gratulacje :evil: A drudzy kupili 30metrow LGY zo 10mm2 i polaczyli wszystkie rury (nielegalne) . Tak wykonane polaczenia wyrownawcze poprowadzili do rozdzielni i tam podlaczyli do szyny PE. Dodam ze w rozdzielni jest RCD. Przyklad nr 2 i tu temat poruszam kolejny raz poniewaz zdania sa podzielone. Jest dom wolnostojacy zasilany Z TNC licznik jest w srodku a nad nim 5 bezpiecznikow topikowych. PION wykonany 4x6mm2 AL reszta instalacji tez jest z AL. Zabezpieczenie przedlicznikowe to BIWTS 3x 25A. Tak przy okazji jaki dlugotrwaly prad mozna dac na 6mm2 AL ? Dodam ze stan instalacji,izolacji i polaczen jest tragiczny ! Powiedzmy ze wlascicel chce aby wymienic mu cala instalacje po licznku (bez przenoszenia jego miejsca) ,chce tez aby instalacja ta spelniala wszystkie nowe normy czyli 3 lub 5 przeowodow i co najmniej 1 RCD. I co robimy z tym fantem. Prosze o komentarze a ja dopowiem reszte w razie potrzeby. ;)
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
Avatar użytkownika
bartek380V
 
Posty: 1777
Zdjęcia: 121
Dołączył(a): 5 maja 2010, 15:14

Re: Wymiana instalacji w mieszkaniu

Postprzez LukaszO » 8 marca 2014, 01:27

bartek380V napisał(a):Elektryk z wiekszym doswiadczeniem powiedzial ze jesli jest stary pion uziemimy PEN to mogá byc takie sytuacje ze przewod PEN w pionie bedzie grzal jesli zaczna plynac jakies prady doziemne przez nowowykonane uziemminie PEN przed licznikiem.

Kolego, kto uziemia PEN w bloku? PEN jest uziemiany na sieci zasilającej i w ZK. Bzdury, nigdy nasze lokalne uziemienie nie będzie lepsze od tego co przychodzi z PEN z ZE. Owszem w przypadku awarii po stronie ZE nasze uziemienie może pełnić rolę głównego z różnymi ubocznymi skutkami. Powtórzę po raz kolejny, uziemia się PE poprzez GSW a nie PEN.
Tylko co to ma wspólnego z wymianą instalacji w mieszkaniu?

bartek380V napisał(a):W takim razie jeszcze raz od nowa: Zrobmy tak: ja powiem w czym klopot a kolegow z forum prosze o komentarze i dyskusje. A ja ewentualnie dopytam reszte. przyklad nr 1 jEST BLOK zasilany z TT jakich nie malo w mojej miejscowosci. Uklad jest TT bo potwierdzil to pomiarowiec I ZE Nagle przychodza pomiarowcy i chce aby w lazience byl bolec i w kuchni. I teraz pytanie skad wziasc PE.

W tym kłopot, że wciskasz nam kit. Nie potrafisz jako elektryk odpowiedzieć na proste pytanie, które zadałem dwukrotnie. Zadam je po raz trzeci - mianowicie jak realizowana była ochrona przeciwporażeniowa w tym bloku w latach wcześniejszych? Ot tak uziemienie przestało istnieć a gniazda ze stykiem ochronnych w kuchni i łazience zamieniły się w bez kołka ochronnego? Oczywiście nie odpowiesz mi na to pytanie, gdyż przerasta to Twoją elektryczną wiedzę, chciałeś tylko zabłysnąć wyssanym z palca przykładem.
Przy okazji zapoznaj się z obowiązkami osoby wykonującej okresowej kontroli. Np. Prawo Budowlane Art. 70. Bez pewnych procedur i stosowania PB protokół jest nieważny.
Ja po przeprowadzonej kontroli zawsze wysyłam jedną z kopi do właściwego organu. Uwierz, że po tym zawsze jakoś znajdują się środki na usunięcie usterek w częściach wspólnych i doprowadzenie instalacji do ładu.



bartek380V napisał(a): Przyklad nr 2 i tu temat poruszam kolejny raz poniewaz zdania sa podzielone. Jest dom wolnostojacy zasilany Z TNC licznik jest w srodku a nad nim 5 bezpiecznikow topikowych. PION wykonany 4x6mm2 AL reszta instalacji tez jest z AL. Zabezpieczenie przedlicznikowe to BIWTS 3x 25A. Tak przy okazji jaki dlugotrwaly prad mozna dac na 6mm2 AL ? Dodam ze stan instalacji,izolacji i polaczen jest tragiczny ! Powiedzmy ze wlascicel chce aby wymienic mu cala instalacje po licznku (bez przenoszenia jego miejsca) ,chce tez aby instalacja ta spelniala wszystkie nowe normy czyli 3 lub 5 przeowodow i co najmniej 1 RCD. I co robimy z tym fantem. Prosze o komentarze a ja dopowiem reszte w razie potrzeby. ;)


Nadal nie widzę żadnego problemu. Wymieniasz instalacje zgodnie z zleceniem i wedle przepisów. Na koniec piszesz protokół + pomiary.

Wedle Twoich przekonań należałoby zaprzestać wszelakich remontów instalacji elektrycznych w mieszkaniach i domach póki WLZ-ty, przyłącza i sieci zasilające nie zostaną wymienione. Czyli następne 20 - 30 lat... a może i więcej...

Skończ Waść wstydu oszczędź.
LukaszO
 
Posty: 140
Zdjęcia: 41
Dołączył(a): 17 maja 2011, 23:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana instalacji w mieszkaniu

Postprzez bartek380V » 8 marca 2014, 07:22

przeczytaj że zrozumieniem to co napisałeś a później zobacz o co ją pytałem. Nikt nigdzie nie pisał o uziemieniu PEN w bloku. Napisałem już kolejny raz że blok działa w TT , specjalnie opisałem to w formie przykładów. Prosiłem o komentarz typu robię uziemienie robię to robię tamto. Uziemienia w mieszkaniu nie było nikt nie miał bolca chyba że ją mostku na instalacji z aluminium 1.5mm2. To powodzenia
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
Avatar użytkownika
bartek380V
 
Posty: 1777
Zdjęcia: 121
Dołączył(a): 5 maja 2010, 15:14

Re: Wymiana instalacji w mieszkaniu

Postprzez MRP200 » 8 marca 2014, 20:28

Też mi się coś nie chce wierzyć w zasilanie bloku w TT. Jeżeli tak jest to instalacja powinna być 3/5 żyłowa począwszy od pionu poprzez wlz a na gniazdkach w kuchni i łazience kończąc. Skoro instalacja w mieszkaniach jest dwużyłowa to jak tam funkcjonuje ochrona przeciwporażeniowa w gniazdkach w kuchni i łazience. Bo nie wierzę, że w całym bloku poprzednio nie było ani jednego gniazda z bolcem. To w takim razie lodówki i pralki mieszkańcy eksploatują bez przewodu ochronnego. Typowy blok samobójców. Praktycznie do końca lat 80-tych XX w. w instalacjach w blokach w obwodach gniazdek królował przewód dwużyłowy. W przypadku gniazdek z bolcem robiło się mostek z żyły "zerowej" do bolca. Wiemy o tym doskonale. A do tego sposobu "zerowania" idealnie nadaje się współczesny TN. Poza tym w TT o wiele trudniej uzyskać skuteczność ochrony przeciwporażeniowej, o czym osoby wykonujące pomiary doskonale wiedzą, albo wiedzieć powinny.
MRP200
Moderator
 
Posty: 3821
Zdjęcia: 639
Dołączył(a): 21 września 2009, 07:25
Lokalizacja: Wągrowiec / Poznań

Re: Wymiana instalacji w mieszkaniu

Postprzez Whites86 » 8 marca 2014, 20:57

MRP200 napisał(a):Też mi się coś nie chce wierzyć w zasilanie bloku w TT. Jeżeli tak jest to instalacja powinna być 3/5 żyłowa począwszy od pionu poprzez wlz a na gniazdkach w kuchni i łazience kończąc. Skoro instalacja w mieszkaniach jest dwużyłowa to jak tam funkcjonuje ochrona przeciwporażeniowa w gniazdkach w kuchni i łazience. Bo nie wierzę, że w całym bloku poprzednio nie było ani jednego gniazda z bolcem. To w takim razie lodówki i pralki mieszkańcy eksploatują bez przewodu ochronnego. Typowy blok samobójców. Praktycznie do końca lat 80-tych XX w. w instalacjach w blokach w obwodach gniazdek królował przewód dwużyłowy. W przypadku gniazdek z bolcem robiło się mostek z żyły "zerowej" do bolca. Wiemy o tym doskonale. A do tego sposobu "zerowania" idealnie nadaje się współczesny TN. Poza tym w TT o wiele trudniej uzyskać skuteczność ochrony przeciwporażeniowej, o czym osoby wykonujące pomiary doskonale wiedzą, albo wiedzieć powinny.

dlatego najczęściej od układu TT się odchodzi, jeszcze w zeszłym roku przerabialiśmy mase układów TT na TN
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Avatar użytkownika
Whites86
Site Admin
 
Posty: 18900
Zdjęcia: 5404
Dołączył(a): 12 marca 2008, 23:18
Lokalizacja: Tczew

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość