Gniazda wtykowe

Dyskusje na temat gniazd, łączników, urządzeń zabezpieczających itp

Re: Gniazda wtykowe

Postprzez KaszeL » 27 listopada 2009, 09:52

Do podłączenia betoniarki z silnikiem 3F połączonym przez baterię kondensatorów do pracy na 1F? :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 8106
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: Gniazda wtykowe

Postprzez DocBrown » 27 listopada 2009, 10:40

Przejściówka z jednej fazy na trzy :lol: ?
A może raczej przejściówka do podłączenia urządzenia na jedną fazę ale ze względu na prądożerność wyposażonego w trzyfazową wtyczke, ale wykorzystuje sie tylko jedną L i styk N :roll:
DocBrown
 

Re: Gniazda wtykowe

Postprzez Whites86 » 27 listopada 2009, 11:28

ja bym obstawial ze do migomatu ;) moj kumpel w warsztacie ma identyczny ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Avatar użytkownika
Whites86
Site Admin
 
Posty: 18989
Zdjęcia: 5404
Dołączył(a): 12 marca 2008, 23:18
Lokalizacja: Tczew

Re: Gniazda wtykowe

Postprzez DocBrown » 27 listopada 2009, 11:37

Ja przy jednofazowej spawarce też mam wtyczkę na 3 fazy a to dlatego że jednofazowe gniazdka nie dawały rady :twisted:
DocBrown
 

Re: Gniazda wtykowe

Postprzez KaszeL » 27 listopada 2009, 12:22

DocBrown napisał(a):Przejściówka z jednej fazy na trzy :lol: ?
A może raczej przejściówka do podłączenia urządzenia na jedną fazę ale ze względu na prądożerność wyposażonego w trzyfazową wtyczke, ale wykorzystuje sie tylko jedną L i styk N :roll:


Czyżbyś nie widział, że każdy silnik 3F za pomocą odpowiedniego kondensatora można połączyć do zasilania z 1F? To co proponujesz jest trochę bez sensu, ponieważ na końcu "przedłużacza" i tak masz zwykła wtyczkę, która wytrzymuje tylko 16A podłączaną do klasycznego gniazda zasilającego. Zresztą te żeliwne gniazdo na końcu "przedłużacza" prawdopodobnie też jest tylko 16A, ale za to 3F. Tak na dobrą sprawę ze zdjęcia ciężko to stwierdzić. Te gniazda były robione w wykonaniu na 16, 32 i 63A.

W handlu bez problemu można dostać gniazda i wtyki "siłowe" budowane na prądy 16, 32, 63 i 125A i nie mówię tutaj o tych typowych 4 czy 5 bolcowych czerwonych wtyczkach do zasilania urządzeń z 3 faz ale dedykowanych gniazdach i wtykach do zasilania urządzeń jedno-fazowych z trzema bolcami. Te gniazda czy wtyki wyglądają bardzo podobnie do tych czerwonych, ale są oznaczone kolorem niebieskim, tutaj przykładowa aukcja z wtykiem 230V/63A -> http://allegro.pl/item832743551_wtyk_230v_63a.html. Stosowanie gniazd siłowych w instalacjach 1F to jest dopiero prowizorka brak wiedzy no i absurdzik :P

DocBrown napisał(a):Ja przy jednofazowej spawarce też mam wtyczkę na 3 fazy a to dlatego że jednofazowe gniazdka nie dawały rady :twisted:


Stosowanie wtyku siłowego w spawarce 1F świadczy tylko o twojej nie wiedzy ;) Lepiej, żebyś się takimi "rozwiązaniami" nie chwalił. Zamiast tego powinieneś sobie kupić odpowiednie wtyki i gniazda 1F.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 8106
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: Gniazda wtykowe

Postprzez DocBrown » 27 listopada 2009, 12:40

O tym że 3F silnik da sie zasilić z 1F doskonale wiem :)
A co do tej spawarki, to ona nie jest moja i patent też nie jest mój :twisted:
Spawarka jest przeznaczona do zasilania z jednej fazy, oryginalnie miała pospolitą kątową wtyczkę jednofazową, ale po krótkiej chwili pracy okrutnie to się grzało to została zamontowana wtyczka trójfazowa i wykorzystano tylko jedną L, N oraz PE :)
Oryginalna 16A wtyczka mimo że była na 16A (gniazdka do których spawarke podłączona też) grzała się i dlatego została zmieniona na trójfazową która mimo że także 16A nie nagrzewa się, po prostu trójfazowe gniazda mają solidniejsze styki i to jest jedyny powód zastosowania tego patentu :)
To owszem nie jest do końca prawidłowe ale też nie stanowi zagrożenia dla życia i zdrowia użytkownika spawarki bo tak jak pisałem użyty jest jeden z L oraz N i PE.
W swoim warsztacie mam gniazdka trójfazowe 16 oraz 32A przy czym tych 32A zdecydowanie mniej.

P.S. Te metalowe wtyczki i gniazdka nie są wykonane z żeliwa a ze stopu AK11 :) Tego samego z którego produkowano OURW :mrgreen:

Aha, wspomniałeś jeszcze tutaj o stosowaniu gniazd 3 fazowych w układzie 1 fazowym, ale nic takiego u mnie nie jest zastosowane i nie spotkałem sie jeszcze z niczym takim w praktyce bo to faktycznie byłaby prowizorka :lol:
Gniazdka trójfazowe w moim warsztacie wszystkie bez żadnego wyjątku mają doprowadzone L1 L2 L3 N i PE.
Warsztat był budowany o ile pamięć mnie nie myli w roku 1992 i wtedy było raczej ciężko o specjalistyczne gniazdka i wtyki a więc stosowano to co jest i spawarka mimo że jest jednofazowa otrzymała wtyczkę trójfazową, dzięki czemu można ją podłączyć do dowolnego gniazdka trójfazowego a ona i tak pracuje w układzie jednofazowym :)
DocBrown
 

Re: Gniazda wtykowe

Postprzez KaszeL » 27 listopada 2009, 13:13

DocBrown napisał(a):Warsztat był budowany o ile pamięć mnie nie myli w roku 1992 i wtedy było raczej ciężko o specjalistyczne gniazdka i wtyki a więc stosowano to co jest i spawarka mimo że jest jednofazowa otrzymała wtyczkę trójfazową, dzięki czemu można ją podłączyć do dowolnego gniazdka trójfazowego a ona i tak pracuje w układzie jednofazowym :)


Z tym do każdego to bym jednak uważał. Są gniazda 3F do których przewód neutralny nie jest doprowadzony z założenia. Masz tylko L1, L2, L3 oraz PE. Jeśli standardowa wtyczka, czy gniazdo 16A się grzało, to trzeba było sprawdzić stan tej wtyczki/gniazda. Ewidentnie któryś element był uszkodzony. Jest jeszcze druga ewentualność. Być może podłączałeś spawarkę do gniazda 10A? Takie też są... Nie każde gniazdo wtykowe, wytrzyma 16A. Trzeba zerknąć na obudowę i opis. Wykonuje się je na 6A (teraz już bardzo rzadko można takie spotkać), 10A i 16A. Te ostatnie musi wytrzymać takie obciążenie bez nadmiernego nagrzewania się.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 8106
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: Gniazda wtykowe

Postprzez DocBrown » 27 listopada 2009, 13:16

Gniazdka są na 16A, natynkowe, jak ktoś jest zainteresowany to mogę zrobić fotki.
Mówiąc do każdego gniazdka miałem na myśli gniazdka w moim warsztacie, ta spawarka nigdzie poza nim nie jest użytkowana, a wszystkie gniazdka u mnie mają 3xL, N oraz PE.
DocBrown
 

Re: Gniazda wtykowe

Postprzez KaszeL » 27 listopada 2009, 14:08

Skoro jest użytkowana tylko u Ciebie, to tym bardziej powinieneś się zainteresować instalacją odpowiedniego gniazda - one nie są w cale takie drogie :) Co to za spawarka, że zadowala się tylko 16A na jednej fazie?
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 8106
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: Gniazda wtykowe

Postprzez DocBrown » 27 listopada 2009, 14:36

Jest to zwykły transformator spawalniczy polskiej produkcji, dość stary ale naprawde solidny.
Jak ktoś jest zainteresowany to mogę wrzucić jego foty :)
DocBrown
 

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości