RCD 3 faz do obw. 1 faz

Dyskusje na temat gniazd, łączników, urządzeń zabezpieczających itp

RCD 3 faz do obw. 1 faz

Postprzez bartek380V » 10 maja 2011, 10:08

Czy stosujecie takie praktyki ze po roznicowce glownej 3 faz i po zabezpieczeniach ,wydzileacie oddzielne obwody 1 faz oczywiscie oddzielnie zabezpieczone . Ja czesto obserwuje takie prowizorki i jest to bez sensu wg mnie
( poza jakas oszczednoscia kasy ) bo jesli zawiedzie jakis obwod i uszkodzenie jest trwale to to wylaczone jest wszystko. Jak najlepiej zabezpieczac obwody 3 faz z podzialem na 1 faz pod wzgledem zastosowania RCD ? Czy po 3 faz RCD dokladac na kazdy obwod osobno po 1 roznicowce 1 faz ?
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
Avatar użytkownika
bartek380V
 
Posty: 1775
Zdjęcia: 4
Dołączył(a): 5 maja 2010, 15:14

Re: RCD 3 faz do obw. 1 faz

Postprzez KaszeL » 10 maja 2011, 10:26

Kaskada różnicówek absolutnie nie ma sensu. Chyba, że pierwsza w kolejności jest przeciwpożarowa 300mA, a dalej zwykłe 30mA. Nadal jednak nie bardzo rozumiem po co je w taki sposób łączyć. Czemu to miało by służyć?
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 8212
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: RCD 3 faz do obw. 1 faz

Postprzez bartek380V » 10 maja 2011, 15:14

Tylko oszczednosci :lol: kaskada jest glupim rozwiazaniem bo moge wyskoczyc 2 roznicowki. Poprostu trzeba rozdzielic ,,co ktora ma robic,, naprawde niektorzy tak robia,mowie oczywiscie o prowizorach. Poprostu jesli jest 3 faz. zasilanie , to pasuje postawic 3 Faz roznicowke i na tym koncza. Co by nie zrobic to RCD musi wywalic ( np doziemienie 1 fazy ) i niby jest ok ale wylaczone bedzie wszystko. Poprostu zasilanie odb. 1 faz podebrane z kompletu zasilania spod RCD 3 Faz . Bez sensu :lol:
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
Avatar użytkownika
bartek380V
 
Posty: 1775
Zdjęcia: 4
Dołączył(a): 5 maja 2010, 15:14

Re: RCD 3 faz do obw. 1 faz

Postprzez KaszeL » 10 maja 2011, 15:21

No ale nie bardzo rozumiem o co chodzi. Pytasz czy coś takiego robimy, czy sam robisz, czy jeszcze coś innego?
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 8212
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: RCD 3 faz do obw. 1 faz

Postprzez bartek380V » 10 maja 2011, 22:28

Chodzi o to ,czy tez spotykacie sie z takimi praktykami wsrod elektrykow ? Pytanie oczywiscie kieruje do ogolu Naszego forum. :)
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
Avatar użytkownika
bartek380V
 
Posty: 1775
Zdjęcia: 4
Dołączył(a): 5 maja 2010, 15:14

Re: RCD 3 faz do obw. 1 faz

Postprzez KaszeL » 10 maja 2011, 22:33

No to ja się nie spotkałem :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 8212
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: RCD 3 faz do obw. 1 faz

Postprzez MRP200 » 11 maja 2011, 06:37

Mógłbyś Bartku przedstawić poglądowy schemat omawianej "kaskady różnicówek". Może na jego podstawie mógłbym coś więcej wywnioskować :?:
MRP200
Moderator
 
Posty: 4040
Zdjęcia: 639
Dołączył(a): 21 września 2009, 07:25
Lokalizacja: PWA / Kostrzyn Wlkp

Re: RCD 3 faz do obw. 1 faz

Postprzez bartek380V » 11 maja 2011, 18:57

Postaram sie pogladowo to wytlumaczyc ,otoz ; najbardziej madrym rozwiazaniem w przylaczu 3 faz jest ,,posegregowac odbbiorniki.,, czyli rozdzielamy linie 3 faz na 3 faz. i obwody 1 faz. . Odb. 3 faz sa zabezpieczone esami zblokowanymi i RCD 3 faz , zas odb .1 faz pracuja na ,,odczepionej ,, fazie sprzed 3 faz. RCD . OBw 1 faz maja swoje roznicowki ,bo wczesniej zostalo podzielone zasilanie i nic tu sie ma prawa zaklucic . Klopot w tym ze czesto spotykam sie z takim rozwiazaniem (oszczednosc na liczbie RCD ) ze na wejsciu z przylacza 3 Faz jest sekcja esow zblokowanych ,pozniej RCD 3 faz a stamtad podzielenie obwodow i wyprowadzenie (po zabezpieczeniu) na 1 faz i 3 faz. Tu obwody 1 faz sa zasilane za RCD 3 faz . RCD zadziala w przypadku uszk. chocby w obw 1 faz ale wylaczy wszystko ,rowniez odb.3 faz. W tymze ukladzie jedno RCD 3 faz obsluguje wszystko . Prawidlowo po podzieleniu zasilania na 3 i 1 faz powinny byc te obwody zabezp oddzielnie.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
Avatar użytkownika
bartek380V
 
Posty: 1775
Zdjęcia: 4
Dołączył(a): 5 maja 2010, 15:14

Re: RCD 3 faz do obw. 1 faz

Postprzez MRP200 » 12 maja 2011, 06:48

Stosowanie wspólnego RCD 3-faz. na kilka obwodów, nawet jeżeli są to obwody 3 i 1 fazowe jest jak najbardziej normalne i nie mam co do tego zastrzeżeń. Sam wielokrotnie tak łączyłem rozdzielnie. I nie uważam, że jest to zbytnia oszczędność na różnicówkach. Przy projektowaniu rozdzielnic pod uwagę trzeba brać również ilość miejsca zajmowanego, przez poszczególne aparaty. Ważne jest aby w takim układzie poszczególne obwody były mądrze rozdzielone. Na pewno z tej samej różnicówki nie powinny być zasilane obwody oświetlenia, bo jak wyłączy RCD, to w całym budynku robi się ciemno (a takie rozwiązanie niestety czasami spotyka się). Obwody oświetleniowe generalnie zasila się bez RCD, a jak już to przez osobny RCD. Osobne różnicówki powinny mieć też obwody, w których istnieje większe prawdopodobieństwo doziemienia np. gniazdo kosiarki na zewnątrz, gniazda w warsztacie; aby nie powodować zbędnych wyłączeń pozostałych obwodów. Również przez osobny RCD (czy nawet zasilane bez RCD) powinny być obwody o podwyższonej pewności zasilania np. kotły c. o., obwody kabli grzejnych, lodówki, serwery itp. Osobny RCD stosuje się też do zasilania wanien z hydromasażem. Tu jednak jest wyjątek, ponieważ RCD jest na prąd różnicowy 10 mA.
MRP200
Moderator
 
Posty: 4040
Zdjęcia: 639
Dołączył(a): 21 września 2009, 07:25
Lokalizacja: PWA / Kostrzyn Wlkp

Re: RCD 3 faz do obw. 1 faz

Postprzez bartek380V » 12 maja 2011, 08:57

Tak, wszystko prawda . Jesli wylaczy sie jedno jedyne RCD 3 faz to zgasnie wszystko ,swiatlo tez :(
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
Avatar użytkownika
bartek380V
 
Posty: 1775
Zdjęcia: 4
Dołączył(a): 5 maja 2010, 15:14

Następna strona

Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość