Brak PE-Co robić

Dyskusje na temat gniazd, łączników, urządzeń zabezpieczających itp

Brak PE-Co robić

Postprzez MercuryFenix » 23 kwietnia 2014, 19:23

Cześć, mam mały problem, otóż u znajomego jest instalacja w domu bez przewodu ochronnego, i mam pytanie co mógłby zrobić żeby te PE uzyskać, dodam że bednarka to wielki problem gdyż on mieszka na 4 piętrze, czy bednarka jest jedynym wyjściem ? kiedy się mostkuje PE i N oraz jak rozpoznać typ sieci ?
Z góry przepraszam za taki post, ale w necie nie widzę nic, co by mi pomogło, tzn. jest dużo materiałów, ale chciałbym wiedzieć co robię.
Z góry dziękuję :)
Pasja czyni nas wyjątkowymi
Avatar użytkownika
MercuryFenix
 
Posty: 2207
Zdjęcia: 16
Dołączył(a): 20 czerwca 2011, 20:25
Lokalizacja: Mikołów/WLKP

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez KaszeL » 23 kwietnia 2014, 19:52

Mercury, wybacz ale to nie miejsce na szukanie pomocy w takich sprawach. Jeśli nie ogarniasz tematu, to pomoc na forum nie pomoże. Potrzebny jest elektryk z prawdziwego zdarzenia. Możesz więcej zaszkodzić niż pomóc.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 8082
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez MercuryFenix » 23 kwietnia 2014, 20:09

Dobrze, dziękuję. Temat do zamknięcia.
Ps. jakby ktoś miał jakieś materiały o np. sieciach trójfazowych, itp. chętnie bym poczytał.
Pasja czyni nas wyjątkowymi
Avatar użytkownika
MercuryFenix
 
Posty: 2207
Zdjęcia: 16
Dołączył(a): 20 czerwca 2011, 20:25
Lokalizacja: Mikołów/WLKP

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez Elektroservice » 23 kwietnia 2014, 20:52

Sprawa z PE nie jest taka prosta jak by się mogło wydawać. Nie znając układu sieci jaki w tym miejscu obowiązuje nie bardzo możemy Ci pomóc, bo to co jest prawidłowe i dobre dla jednego układu sieci dla innego będzie nieprawidłowe, złe i wręcz niebezpieczne.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Avatar użytkownika
Elektroservice
 
Posty: 5638
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 6 stycznia 2013, 20:40
Lokalizacja: Poznań Winogrady

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez MercuryFenix » 23 kwietnia 2014, 20:53

Elektroservice napisał(a):Sprawa z PE nie jest taka prosta jak by się mogło wydawać. Nie znając układu sieci jaki w tym miejscu obowiązuje nie bardzo możemy Ci pomóc, bo to co jest prawidłowe i dobre dla jednego układu sieci dla innego będzie nieprawidłowe, złe i wręcz niebezpieczne.

Oczywiście rozumiem.
Nie mogę poznać rodzaju sieci po jakichś jej specyficznych elementach ?
Dodam że w jego bloku na dole jest komora transformatora :roll: Więc rzeczywiście problem już puścić gdzieś stamtąd to PE...
Pasja czyni nas wyjątkowymi
Avatar użytkownika
MercuryFenix
 
Posty: 2207
Zdjęcia: 16
Dołączył(a): 20 czerwca 2011, 20:25
Lokalizacja: Mikołów/WLKP

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez Elektroservice » 23 kwietnia 2014, 20:56

W bloku w którym jest sieć w systemie TN-C póki nie zrobią pionów z przewodem PE przewód ten pozyskuje się poprzez rozdział przewodu PEN. A to gdzie ten podział zostanie dokonany zależy już od tego jak wygląda instalacja w bloku. Sposób ten jest prawidłowy tylko dla TN-C, nie mając 100% pewności czy to na pewno TN-C nie wolno tego robić.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Avatar użytkownika
Elektroservice
 
Posty: 5638
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 6 stycznia 2013, 20:40
Lokalizacja: Poznań Winogrady

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez MercuryFenix » 23 kwietnia 2014, 21:03

Elektroservice napisał(a):W bloku w którym jest sieć w systemie TN-C póki nie zrobią pionów z przewodem PE przewód ten pozyskuje się poprzez rozdział przewodu PEN. A to gdzie ten podział zostanie dokonany zależy już od tego jak wygląda instalacja w bloku. Sposób ten jest prawidłowy tylko dla TN-C, nie mając 100% pewności czy to na pewno TN-C nie wolno tego robić.

Stan sieci w tych blokach to zupełna porażka.
Szczerze to wątpie aby takie piony kiedyś tam powstały, stare przewody Al łączone przypadkowo z Cu, jakieś przewody antenowe w rozdzielnicy, prowadzące do narnii, nie wiem gdzie szły, ale się ich już pozbyłem... i to nie jest sytuacja w jednym mieszkaniu... czy nie ma jakichś wymogów co do tego aby był przewód ochronny w takich blokach ? Przecież milionów to nie kosztuje aby puścić trochę miedzi w blok :roll:
Pasja czyni nas wyjątkowymi
Avatar użytkownika
MercuryFenix
 
Posty: 2207
Zdjęcia: 16
Dołączył(a): 20 czerwca 2011, 20:25
Lokalizacja: Mikołów/WLKP

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez Elektroservice » 23 kwietnia 2014, 21:05

W starych blokach przewód PE pojawia się przy wymianie pionów, takie są niestety fakty. Oczywiście instalację w mieszkaniu można zmodernizować we własnym zakresie, jednak aby to mogło współpracować z istniejącym pionem trzeba wiedzieć jaki jest układ sieci. A jak wygląda sprawa liczników ? Są w mieszkaniach czy na klatce schodowej ?
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Avatar użytkownika
Elektroservice
 
Posty: 5638
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 6 stycznia 2013, 20:40
Lokalizacja: Poznań Winogrady

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez Whites86 » 23 kwietnia 2014, 21:06

MercuryFenix napisał(a):
Elektroservice napisał(a):W bloku w którym jest sieć w systemie TN-C póki nie zrobią pionów z przewodem PE przewód ten pozyskuje się poprzez rozdział przewodu PEN. A to gdzie ten podział zostanie dokonany zależy już od tego jak wygląda instalacja w bloku. Sposób ten jest prawidłowy tylko dla TN-C, nie mając 100% pewności czy to na pewno TN-C nie wolno tego robić.

Stan sieci w tych blokach to zupełna porażka.
Szczerze to wątpie aby takie piony kiedyś tam powstały, stare przewody Al łączone przypadkowo z Cu, jakieś przewody antenowe w rozdzielnicy, prowadzące do narnii, nie wiem gdzie szły, ale się ich już pozbyłem... i to nie jest sytuacja w jednym mieszkaniu... czy nie ma jakichś wymogów co do tego aby był przewód ochronny w takich blokach ? Przecież milionów to nie kosztuje aby puścić trochę miedzi w blok :roll:

nie ma wymogu wymiany instalacja ma spełniać wymogi z lat w których powstała, i wg tego kryterium dokonuje się pomiarów takiej instalacji, ktoś to mierzy i stwierdza czy nadaje się do eksploatacji czy tez nie ;) widać się nadaje skoro nikt nic nie zamierza "modernizować"
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Avatar użytkownika
Whites86
Site Admin
 
Posty: 18916
Zdjęcia: 5404
Dołączył(a): 12 marca 2008, 23:18
Lokalizacja: Tczew

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez MercuryFenix » 23 kwietnia 2014, 21:08

Elektroservice napisał(a):W starych blokach przewód PE pojawia się przy wymianie pionów, takie są niestety fakty. Oczywiście instalację w mieszkaniu można zmodernizować we własnym zakresie, jednak aby to mogło współpracować z istniejącym pionem trzeba wiedzieć jaki jest układ sieci. A jak wygląda sprawa liczników ? Są w mieszkaniach czy na klatce schodowej ?

Są w mieszkaniach. liczniki datowane na 1972r.
Pasja czyni nas wyjątkowymi
Avatar użytkownika
MercuryFenix
 
Posty: 2207
Zdjęcia: 16
Dołączył(a): 20 czerwca 2011, 20:25
Lokalizacja: Mikołów/WLKP

Następna strona

Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości