Brak PE-Co robić

Dyskusje na temat gniazd, łączników, urządzeń zabezpieczających itp

Re: Odp: Brak PE-Co robić

Postprzez Watt » 23 kwietnia 2014, 22:48

MercuryFenix napisał(a):Fajny ten elektryk.
Czy jego obowiązkiem nie jest ówczesne sprawdzenie stanu instalacji ? Jakby nie było podpisal Sie pod tym.
Chyba że to taki endżiner działkowy. Kto wie...

Mam kopię potwierdzenia wymiany licznika, na którym ten elektryk się podpisał. Oczywiście nawet gdyby instalacja była zabezpieczona topikiem 25A to elektryk założyłby te plomby i podpisał, że wymienił licznik :roll:
Co do punktu 4, to instalacja jest w tym domu wykonana jako TN-C.
Punkt 5 - przewody w całym domu są oryginalne, z wyjątkiem dobudowanej na poddaszu sypialni, gdzie położone jest aluminium. Nie przyglądałem się jeszcze zawartością puszek.
Z tym bojlerem to jeszcze na koniec wszystkich powalę, bo jest on podłączony przez zabytkowe natynkowe ebonitowe gniazdo z klapką BEZ UZIEMIENIA :!:
Na koniec powiem, że wymiana tej instalacji po postach wszystkich użytkowników to w tym momencie konieczność.
Watt
 
Posty: 2107
Dołączył(a): 9 sierpnia 2013, 21:43
Lokalizacja: Na śmietniku troli

Re: Odp: Brak PE-Co robić

Postprzez amisiek » 23 kwietnia 2014, 22:53

Watt napisał(a):Na koniec powiem, że wymiana tej instalacji po postach wszystkich użytkowników to w tym momencie konieczność.


Patrz punkt pierwszy. Czyli:

1) WEZWIJ ELEKTRYKA, fachowca.

Chyba dobitniej nie potrafię tego wyrazić. Obwód do bojlera jest do wymiany, nad resztą niech się fachowiec zastanowi.
Lubię dobre światło.
Avatar użytkownika
amisiek
Site Admin
 
Posty: 8457
Zdjęcia: 1887
Dołączył(a): 12 stycznia 2010, 23:01

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez Watt » 23 kwietnia 2014, 22:57

Na reszcie to czasem włącza się piekarnik. A tak to obciążenia typu telewizor czy komputer PC. Elektryka będę mógł zaprosić najwcześniej w wakacje.
Watt
 
Posty: 2107
Dołączył(a): 9 sierpnia 2013, 21:43
Lokalizacja: Na śmietniku troli

Re: Odp: Brak PE-Co robić

Postprzez MRP200 » 24 kwietnia 2014, 07:23

Watt napisał(a):
MercuryFenix napisał(a):Fajny ten elektryk.
Czy jego obowiązkiem nie jest ówczesne sprawdzenie stanu instalacji ? Jakby nie było podpisal Sie pod tym.
Chyba że to taki endżiner działkowy. Kto wie...

Mam kopię potwierdzenia wymiany licznika, na którym ten elektryk się podpisał. Oczywiście nawet gdyby instalacja była zabezpieczona topikiem 25A to elektryk założyłby te plomby i podpisał, że wymienił licznik :roll:

Wspomniany elektryk był przedstawicielem dostawcy energii i został przysłany celem wymiany licznika. Nowy licznik założył i oplombował, bo przecież nie było podstaw do wstrzymania dostawy energii elektrycznej. Zadanie wykonał i wystawił protokół. Nie wiem o co Wam chodzi z tym sprawdzeniem instalacji odbiorczej, przecież to już nie jego działka.
Obowiązek przeprowadzania okresowych przeglądów instalacji spoczywa na właścicielu obiektu. Tak samo jak obowiązkiem właściciela samochodu jest wykonanie okresowych badań technicznych samochodu. Elektrykowi czy kominiarzowi możesz najwyżej zlecić wykonanie okresowego przeglądu właściwej instalacji, tak samo jak z samochodem raz w roku trzeba udać się do stacji diagnostycznej.
MRP200
Moderator
 
Posty: 3666
Zdjęcia: 639
Dołączył(a): 21 września 2009, 07:25
Lokalizacja: Wągrowiec / Poznań

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez Watt » 24 kwietnia 2014, 12:24

Jeszcze dodam, że to chyba był elektryk-samobójca, bo zmieniając licznik nie wykręcił zabezpieczeń przedlicznikowych :twisted:
Watt
 
Posty: 2107
Dołączył(a): 9 sierpnia 2013, 21:43
Lokalizacja: Na śmietniku troli

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez MRP200 » 24 kwietnia 2014, 13:12

Watt napisał(a):Jeszcze dodam, że to chyba był elektryk-samobójca, bo zmieniając licznik nie wykręcił zabezpieczeń przedlicznikowych :twisted:


U mnie w domu jakieś pół roku temu też był wymieniany licznik, też dokonano tego bez wyłączania zabezpieczenia przedlicznikowego. Jedynie przed demontażem starego licznika elektryk wyłączył zabezpieczenia obwodów odbiorczych, co oczywiście ma swoje uzasadnienie.
MRP200
Moderator
 
Posty: 3666
Zdjęcia: 639
Dołączył(a): 21 września 2009, 07:25
Lokalizacja: Wągrowiec / Poznań

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez Whites86 » 24 kwietnia 2014, 14:56

Elektroservice napisał(a):
Watt napisał(a):Przewód zerowy do zacisku N i od zacisku N do bolca ;)


No i popełniłeś fatalny, kardynalny błąd :twisted:
Teraz zastanów się i pomyśl, co się stanie gdy upali się mostek łączący zacisk PE z zaciskiem N w gniazdku :)

to nie jest żaden karygodny błąd, po pierwsze ten mostek się nieupali bo nie jest w żaden sposób obciążony prądowo, sytuacja się zmienia gdy najpierw podłączymy się pod bolec a następnie pod N
I spojrzał Pan na pracę Naszą... i był zadowolony, zapytał o nasze zarobki... usiadł i zapłakał
gg:3936856
Avatar użytkownika
Whites86
Site Admin
 
Posty: 18397
Zdjęcia: 5404
Dołączył(a): 12 marca 2008, 23:18
Lokalizacja: Tczew

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez Watt » 24 kwietnia 2014, 15:01

No właśnie, przecież 230V pojawi się na metalowej obudowie właśnie po przerwaniu N :!:
Watt
 
Posty: 2107
Dołączył(a): 9 sierpnia 2013, 21:43
Lokalizacja: Na śmietniku troli

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez Whites86 » 24 kwietnia 2014, 15:04

Watt napisał(a):No właśnie, przecież 230V pojawi się na metalowej obudowie właśnie po przerwaniu N :!:

trochę mieszasz ;) po pierwsze masz tam PEN nie N po drugie w obydwu przypadkach pojawi się faza na obudowie jeśli gdzies dalej PEN się upali
I spojrzał Pan na pracę Naszą... i był zadowolony, zapytał o nasze zarobki... usiadł i zapłakał
gg:3936856
Avatar użytkownika
Whites86
Site Admin
 
Posty: 18397
Zdjęcia: 5404
Dołączył(a): 12 marca 2008, 23:18
Lokalizacja: Tczew

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez Watt » 24 kwietnia 2014, 16:31

Na działce w garażu też jest TN-C, tylko że jest położony przewód ADYt :roll: i właśnie upaliła się w jednym gniazdku żyła PEN (dzięki Bogu nic nie było podłączone), i można było to naprawić podłączając PEN przez nieupaloną żyłę. Gorzej jakby PEN upalił się w domu, to wtedy instalacja byłaby do natychmiastowej wymiany.
Watt
 
Posty: 2107
Dołączył(a): 9 sierpnia 2013, 21:43
Lokalizacja: Na śmietniku troli

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość