Brak PE-Co robić

Dyskusje na temat gniazd, łączników, urządzeń zabezpieczających itp

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez amisiek » 26 kwietnia 2014, 23:26

Panowie,
moja propozycja na potem. Trzeba będzie zrobić podręcznik, napisany prostym językiem. Tak napisany, by ludzie o mniejszej od Was wiedzy mogli zrozumieć z czym się to je. Dlaczego 2 mmkw to za mało na taki obwód, jak opisuje kolega Watt, co jest takiego szczególnego w TN-C i dlaczego to tak ma być? Dlaczego trzeba sprawdzić, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z niedobitkiem TT i tak dalej. Pomogę to potem jakoś przeformułować i wrzucimy gotowe informacje do działu z dokumentacją.
I gdy potem ktoś wrzuci posty w sprawie obwodu do zielonego piekarnika, będzie można mu wskazać ten podręcznik. Zrobiliśmy już coś podobnego w sprawie zasilania lamp wyładowczych oraz katalogów. Teraz pora na podstawy instalacji elektrycznych.

Co nam wyjdzie tylko na dobre, bo kolejny user liźnie nieco wiedzy.
Lubię dobre światło.
Avatar użytkownika
amisiek
Site Admin
 
Posty: 8558
Zdjęcia: 1887
Dołączył(a): 12 stycznia 2010, 23:01

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez LukaszO » 27 kwietnia 2014, 01:40

Idea fajna, tylko...? Na wielu elektrycznych forach, było to przerabiane - próbowano i nigdy nie wychodziło. Każda próba napisania poradnika kończyła się kłótnią. Zawsze pojawiał się jeden problem. Każdy w tym kraju jest elektrykiem... Zaczynając od dzieci "neo" a kończywszy na starych prykach - specjalistach od wszystkiego tzw. złote rączki ;)
Możesz pisać co chcesz a oni i tak wiedzą lepiej :D
LukaszO
 
Posty: 140
Zdjęcia: 41
Dołączył(a): 17 maja 2011, 23:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez zawistak » 27 kwietnia 2014, 07:31

LukaszO napisał(a):Idea fajna, tylko...? Na wielu elektrycznych forach, było to przerabiane - próbowano i nigdy nie wychodziło. Każda próba napisania poradnika kończyła się kłótnią. Zawsze pojawiał się jeden problem. Każdy w tym kraju jest elektrykiem... Zaczynając od dzieci "neo" a kończywszy na starych prykach - specjalistach od wszystkiego tzw. złote rączki Możesz pisać co chcesz a oni i tak wiedzą lepiej :D

To nie będzie podręcznik dla dzieci NEO albo starych "wyjadaczy", tylko pasjonatów z naszego forum. Różnicy nie muszę chyba tłumaczyć ;)
Pozdrawiam
P.S. Gdzie jest ten podręcznik do lamp wyładowczych? Chętnie się zapoznam.
Zawistak
Avatar użytkownika
zawistak
 
Posty: 493
Zdjęcia: 797
Dołączył(a): 25 grudnia 2010, 13:29
Lokalizacja: Warszawa

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez acb » 25 czerwca 2015, 01:58

Szanowni Koledzy, mam pytanie, co zrobić w takiej sytuacji:

W bloku była instalacja z zerowaniem, a w mieszkaniu cała instalacja była wykonana jako dwuprzewodowa. Później została wymieniona instalacja w kuchni i łazience, i PE jest gdzieś podłączony - nie wiem jak. Następnie były wymieniane piony, i obecnie jest tam oddzielnie prowadzone PE i N, oraz jest RCD przy liczniku - prawdopodobnie teraz jest TN-S, bo raczej nikt by nie zmienił zerowania na TT. Wszystkie gniazda w pokojach są bez styku ochronnego, i dochodzą do nich przewody dwużyłowe (aluminiowe, z resztą). I teraz pytanie z tematu: co zrobić z brakiem PE, gdy do szafy licznika dochodzi pion pięcioprzewodowy, jest RCD, a WLZ jest prawdopodobnie dwużyłowa? Czy muszą zostać gniazda bez styku ochronnego, czy może w tym przypadku można mostkować styk ochronny z przewodem (już) neutralnym, który był kiedyś zerem?
I pytanie drugie: Jeśli obwód kuchni i łazienki jest poprowadzony od rozdzielnicy, to przy okazji "uwspółcześnienia" rozdzielnicy mogę tam wstawić RCD i podłączyć PE do żyły N dwużyłowego WLZa?
Avatar użytkownika
acb
 
Posty: 122
Dołączył(a): 8 września 2013, 15:45

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez LukaszO » 30 czerwca 2015, 21:57

acb napisał(a):Szanowni Koledzy, mam pytanie, co zrobić w takiej sytuacji:

W bloku była instalacja z zerowaniem, a w mieszkaniu cała instalacja była wykonana jako dwuprzewodowa. Później została wymieniona instalacja w kuchni i łazience, i PE jest gdzieś podłączony - nie wiem jak. Następnie były wymieniane piony, i obecnie jest tam oddzielnie prowadzone PE i N, oraz jest RCD przy liczniku - prawdopodobnie teraz jest TN-S, bo raczej nikt by nie zmienił zerowania na TT. Wszystkie gniazda w pokojach są bez styku ochronnego, i dochodzą do nich przewody dwużyłowe (aluminiowe, z resztą). I teraz pytanie z tematu: co zrobić z brakiem PE, gdy do szafy licznika dochodzi pion pięcioprzewodowy, jest RCD, a WLZ jest prawdopodobnie dwużyłowa? Czy muszą zostać gniazda bez styku ochronnego, czy może w tym przypadku można mostkować styk ochronny z przewodem (już) neutralnym, który był kiedyś zerem?
I pytanie drugie: Jeśli obwód kuchni i łazienki jest poprowadzony od rozdzielnicy, to przy okazji "uwspółcześnienia" rozdzielnicy mogę tam wstawić RCD i podłączyć PE do żyły N dwużyłowego WLZa?

Najpierw piszesz poradnik, a teraz zadajesz pytania jak laik. Człowieku litości!
LukaszO
 
Posty: 140
Zdjęcia: 41
Dołączył(a): 17 maja 2011, 23:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez acb » 30 czerwca 2015, 22:08

LukaszO napisał(a):Najpierw piszesz poradnik, a teraz zadajesz pytania jak laik. Człowieku litości!


Nie pomyślałeś o tym, że może po prostu jestem owym laikiem? "Poradnik" to wiedza, jaką udało mi się zebrać, by być "mniejszym laikiem", czy to źle, że chcę ją poszerzać?
Avatar użytkownika
acb
 
Posty: 122
Dołączył(a): 8 września 2013, 15:45

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez LukaszO » 30 czerwca 2015, 22:48

Nie jest złe, że wiedzę chcesz poszerzać ale nie pisz poradników, które wprowadzają w błąd innych laików.
Na Twoje pytanie nie da się racjonalnie odpowiedzieć. Najpierw piszesz o pionach pięcioprzewodowych do licznika i RCD, a potem o WLZ dwuprzewodowym. W dodatku wszystko "prawdopodobnie" Narysuj schemat, elektrycy posługują się schematami, czasem jeden rysunek zastąpi pół strony pisania.
Najlepiej poproś fachowca na miejsce, bo tylko bidy sobie i innym narobisz.
LukaszO
 
Posty: 140
Zdjęcia: 41
Dołączył(a): 17 maja 2011, 23:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: Brak PE-Co robić

Postprzez Utilizer » 1 lipca 2015, 19:37

LukaszO napisał(a):Najpierw piszesz o pionach pięcioprzewodowych do licznika i RCD, a potem o WLZ dwuprzewodowym.

Pewnie chodziło o dwuprzewodowy odcinek od licznika do rozdzielni w mieszkaniu :P
Avatar użytkownika
Utilizer
 
Posty: 6177
Zdjęcia: 2797
Dołączył(a): 27 czerwca 2009, 19:39

Poprzednia strona

Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość