Nowe oprawy świetlówkowe

Dyskusje na temat opraw aktualnie dostępnych na rynku wykorzystywanych w oświetleniu wnętrz

Re: Nowe oprawy świetlówkowe

Postprzez DarekG » 15 stycznia 2014, 09:03

Owies jak umiesz naprawić elektroniczne stateczniki i przerabiać je na dodatek na ciepły zapłon to mogę Ci przesłać aż 3! Dwa stateczniki są chińskie od opraw 1x18w, a trzeci statecznik to holenderski Philips 2x18w. Oprawy były w miejscu gdzie często światło było zapalane i gaszone i tego elektronika nie wytrzymała. Powiem że Philips wytrzymał najdłużej. Oprawy są jak nowe a stateczniki martwe. Teraz w tamtym miejscu wiszą halogeny bo świetlówek szkoda, a mi przydały by mi się te oprawy świetlówkowe w pewne miejsca bardziej odpowiednie dla świetlówek :)
Miłośnik świetlówek liniówek i opraw ulicznych ;)
DarekG

Zdjęcia: 162

Postprzez JeD » 18 stycznia 2014, 00:26

Kolejne OWF w internatach : :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez famabud » 18 stycznia 2014, 22:17

Z tym kloszem trzeba się gimnastykować podczas montażu, ale poza tym nie jest zła. ;)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Watt » 18 stycznia 2014, 22:19

Najgorsze są boczki, a dokładniej ich demontaż :roll:
Watt

Postprzez famabud » 18 stycznia 2014, 22:20

Raczej montaż, demontaż jest nieco łatwiejszy. ;)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Watt » 18 stycznia 2014, 22:21

Hmm, mam jednego OWF 2x8W i jednego 240W i boczki to tragedia :roll:
Watt

Postprzez JeD » 18 stycznia 2014, 22:33

Watt napisał(a):Hmm, mam jednego OWF 2x8W i jednego 240W i boczki to tragedia :roll:

W sklepach gdzie te oprawy królują, do pierwszej wymiany świetlówek były boczki :lol:
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Postprzez toomm40 » 19 stycznia 2014, 01:04

to są jedne z nielicznych opraw świetlówkowych, które jakoś niespecjalnie mi sie podobają ...no i trzeba uważać na klosze,bo łatwo złamać
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez robert03 » 19 stycznia 2014, 10:26

Niestety większość "elektromonterów" przez małe "e" nie radzi sobie z tymi oprawami i nie potrafi zamontować ich spowrotem. Wystarczy tylko trochę chcieć i chwila cierpliwości i bez problemu można sobie z tym sprawnie poradzić nie łamiąc niczego i zakładając klosz i boczki poprawnie. Żeby złamac uchwyty boczka trzeba to trzeba tego mocno chcieć :-).
Widywałem także wiele tego typu opraw z rurami wiszącymi na przewodach albo leżącymi na kloszu wewnątrz oprawy bo podczas wymiany świetlówek elektromonterowi powypadały oprawki i już nie potrafił ich zamontować spowrotem. Moim zdaniem to niechlujstwo serwisu...
Z drugiej strony rzeczywiście boczki wymagają nieco skupienia i uwagi podczas ich zakładania a tego bardzo często brakuje osobom wymieniającym świetlówki. Także brak wiedzy i traktowanie oprawy wkrętakami, pukanie młotkiem czy podobnym tego typu narzędziedziem wywołuje opłakane skutki :-). Nie jest to konstrukcja "cepa" ani "kowala". Tego niestety konstruktor nie przewidział i stworzył oprawę zbyt trudną do serwisowania :-).
robert03

Zdjęcia: 0

Postprzez JeD » 20 stycznia 2014, 20:54

Nie mają łatwego życia..., w dodatku teraz je się naprawia wkładając po 2 świetlówki... :roll: (jedna została z kompletem prawdziwych rur w tych oprawach czyt. 765 piła)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I korytarz Weg: :)

Obrazek
#lubie_sode
JeD

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nowe oprawy oświetleniowe wewnętrzne