Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez JeD » 4 grudnia 2015, 00:25

Myślę, że kolega zrozumiał i co nieco zastosuje się do naszych opinii? Mam rację? :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez faradek » 2 stycznia 2016, 14:46

Tak prezentuje się oświetlenie mojego pokoju:

-oprawa na suficie, fabrycznie 4x35W 12V, aktualnie 4x5W led 2700K. Źródła światła zostały zmodyfikowane przez usunięcie optyki skupiającej światło, dzięki czemu zamiast świecić strumieniem 36st, świecą praktycznie 180st.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-oprawa stojąca, na górze Philips Economy Twister 23W 2700K E27, na dole GE Electronic 8W 2700K E14.
Obrazek

Lampka nocna Rum-Lux 1,5W (świetlówkowa)
Obrazek

Biurko. Oprawa T5 13W, świetlówka Osram Lumilux De Luxe 954 i lampka stojąca LED 3W 3000K
Obrazek

Obrazek
faradek

Zdjęcia: 2

Postprzez qba » 2 stycznia 2016, 17:15

Oprawa stojąca fajna w formie, ale kolorystyka niezbyt mi się podoba. U mojej cioci jest taka sama, tyle że ma pomarańczowe klosze. Identycznej używa także basista Mietek Jurecki podczas swoich solowych kameralnych występów.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez famabud » 2 stycznia 2016, 17:27

Z taką stojącą jak na powyższych fotkach miałem już do czynienia i ma ona spory problem ze statecznością. Wygina się we wszystkie strony, nie chce stać idealnie w pionie. Ta oprawa na świetlówkę 13W zapewne z Lidla, tam można było takie nabyć. Zimny zapłon? Reszty nie skomentuję, bo lepiej wcale nie mam. :roll:
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez faradek » 2 stycznia 2016, 17:50

Moja oprawa stojąca ma ciężką podstawę i może dlatego trzyma pion. Oprawa świetlówkowa zakupiona kilka lat temu na Allegro (3 sztuki), 2 są w kuchni pod blatem. Oryginalnie miały zimny zapłon, ale w swojej zepsułem przypadkowo statecznik i wymieniłem go na taki z ciepłym zapłonem firmy Polamp Components.
faradek

Postprzez Utilizer » 2 stycznia 2016, 18:00

To na suficie lipa :roll: imitacja systemu linkowego :lol: Ta stojąca fajna, nocna cóż te mini-świetlówki wydaje mi się że to już przeżytek 8-) Na biurku spoko :P
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez faradek » 2 stycznia 2016, 18:33

Utilizer napisał(a):To na suficie lipa
Już kilka razy przymierzałem się do jej wywalenia, ale brakło mi motywacji, poza tym byłby problem na co ją zmienić. W sumie to za dużo z niej nie korzystam więc może być.
faradek

Postprzez amisiek » 2 stycznia 2016, 19:23

Do tej stojącej za górny klosz wsadź CDM-T 70/942. Na elektronice. Od razu lepiej. Mam taką konstrukcję w oprawie stojącej z Ikei. Działa dobrze od kilku lat. Polecam!
Modowane lampki diodowe potrzebują klosza rozpraszajacego bo inaczej będziesz mieć kropkowe powidoki. O oprawie na suficie się nie wypowiadam.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Utilizer » 2 stycznia 2016, 23:06

amisiek napisał(a):Do tej stojącej za górny klosz wsadź CDM-T 70/942. Na elektronice. Od razu lepiej. Mam taką konstrukcję w oprawie stojącej z Ikei. Działa dobrze od kilku lat. Polecam!

Tylko trzeba mieć gdzie ten osprzęt schować, moim zdaniem do klosza to tak średnio :roll: No i nie każdy potrzebuje 7000lm w takiej oprawce ;)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Lampka » 3 stycznia 2016, 00:11

Lampeczka 1W w kontakcie fajna :-) dobrze, że ze swietlowka, a nie z ledami. Sam uzywam takich wiele ale glownie w celach uzytkowych, czekajac na najciekawszy etap ich pracy czyli widowiskowe migotanie pod koniec zycia :-D
Ta GE w lampce stojacej ma cieply start?
Attralux to marka klepana przez Philipsa, sprzedawana glownie w marketach. Obecnie to juz raczej w pelni made in Chinach :-)
takie chinskie oprawy mozna powszechnie kupic w roznych sklepach elektrycznych i marketach. Start oczywiscie na zimno jak w wiekszosci tego typu opraw.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy