Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez Watt » 13 lutego 2015, 20:52

Oj tam, to świetlówka ma cieszyć, a nie kartonik. Jakoś dawniej pakowano żarówki i rtęciówki w szary papier falisty skręcony w rulon i sklejony z jednej strony, na tym pieczątka i koniec ;) A Graphica daje świetne światło, ale to trzeba zobaczyć na żywo ;) Byłem niedawno u wujka w firmie, naprawiałem jednego kompa, oświetlenie tam to T8 w rastrach, niestety 765... po całym dniu tam spędzonym po prostu bolały mnie oczy... :roll:
PS Zaraz tu pewnie odezwą się zwolennicy T12 w starych oprawach :P
Watt

Postprzez toomm40 » 13 lutego 2015, 21:10

co do T12 , to chętnie bym używał takich 950 Graphica, gdyby tylko takie były dostępne.
co do opakowań, fakt, dawniej przykładano do tego większą wagę , ale szczerze mówiąc,nie wpadł bym na to , aby biadolić nad kartonikami od tych rur.
a tu przykład dawnego designu Phlipsa . rury de luxe i opakowanie de luxe ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Watt » 13 lutego 2015, 21:19

Barwa 34 :? Trochę za ciepłe ;) Ale opakowanie ładne :P
Watt

Postprzez robert03 » 13 lutego 2015, 21:50

Celowo zwróciłem uwagę na opakowania tak jak tu na forum zwraca się uwagę na dobre światło. Większość nie zwraca uwagi na opakowania i na dobre światło. A "brudny" luminofor w rurach Razno to takie samo biadolenie jak to moje na opakowanie :-). Rura ma dobrze świecić a nie posiadać czysty luminofor czy ładne opakowanie.
Chciałem zobaczyć jaka będzie Wasza reakcja :-).
Nie zgodzę się z faktem że opakowanie się nie liczy. I tak za nie się płaci i to nie prawda że lepiej wykonane = droższe. Taka firma jak Philips powinna te kartony zwyczajnie reklamować bo się ośmiesza pakując swoje wyroby w źle wykonanych pudełkach.
Ja mam takie same kartoniki od rur 840 i są wykonane bez zarzutu a rury kosztowały 3x mniej niż Graphica tak więc można.
Jeszcze raz powtarzam - nie krytykuję tego że są szare. To akurat dobrze.
robert03

Postprzez Watt » 13 lutego 2015, 21:53

Tak, ale koniecznie muszą być EKO, bo jak nakleją biały pasek z informacjami szerokości paragonu ze sklepu to będzie katastrofa ekologiczna :P
Watt

Postprzez amisiek » 13 lutego 2015, 22:11

Starsze opakowania Graphicy były lepsze. A taka na przykład Narva też ma świetlówki Color Proof i ma również Oceanic (Ra>90) - a opakowania ładne. Światło też całkiem niezłe - zestawienie Oceanica z pospolitą 840tką w oprawie na 2xT8 wcale nie jest takie tragiczne. Niemniej do Graphicy/Color Proof jeszcze daleko. To naprawdę wielka różnica w jakości światła i trzeba ją koniecznie zobaczyć.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Watt » 14 lutego 2015, 00:33

Z tego co wiem, to między De Luxe a Graphiką to już jest spora różnica, oczywiście na korzyść Graphiki. Żeby te rury kosztowały po 15 zł... no ale za dobre światło trzeba płacić :twisted: A tak w ogóle, to dziś wieczorem szedłem do sklepu i wracając, mogłem sobie porównać co lepiej świeci - 7 oczek z LED (o barwie sodówek Hg-Free :geek: ) w kuchni czy 2x Graphika w moim pokoju - oczywiście, jaśniej jest w moim pokoju, natomiast kuchnia jest spowita okropną żółcią...
Watt

Postprzez Lampka » 14 lutego 2015, 17:20

Ten Philips ze złocistymi trzonkami to maj '67, więc niemal pół wieku temu ;) Pila ma takie same szare kartoniki dla rur.

Jak coś jest dobre, to nie musi być pakowane jakoś super. W 2006 roku w sklepach elektrycznych pojawiły się na krótko świetlówki 4U 30/40W importowane przez czeską Oravę, które pakowano do białych kartonów prawie bez napisów. A świeciły w barwie 4000K przez lata (u mojej babci jedna świeciła w kuchni przez około 6 lat, mimo zimnego startu i dość częstych zapłonów).
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Elektroservice » 14 lutego 2015, 18:34

Tragicznie wyglądają te kije w OSO ... Popełniłeś profanację :twisted:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez Watt » 14 lutego 2015, 18:35

A po co psuć sobie wzrok 765 :?:
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy