Przeróbka halopaka na MH

Przeróbka halopaka na MH

Postprzez amisiek » 30 stycznia 2010, 21:37

Mam już MH 70W w kuchni i chciałem coś silniejszego do fotografii. Wybór padł na 150W MH, a ponieważ mam już halopak na 500W halogen, pomyślałem, by go wykorzystać. Ponieważ lampa z trzonkiem Rx7s-24 nie zmieści się w istniejącej oprawce R7, zdecydowałem o zapakowaniu G12 wraz z podstawką do halopaka.
Po rozebraniu halopaka, zdemontowałem istniejące mocowanie R7, do jednego końca przykręciłem podstawkę G12.
Obrazek

Podciąłem i podgiąłem zwierciadło halopaka, wstawiłem je na miejsce:
Obrazek
Nie wygląda to profi, ale wcale nie musi. To musi świecić, a nie wyglądać ;P
Zapakowałem do środka używaną lampę (Philips CDM-150W/940 G12), podłączyłem przewody do układu zasilającego (statecznik, zapłonnik, kondensator by Vossloh-Schwabe 150W , thx KaszeL). Przewody od halopaka do układu są dość długie, około 1,5m więc dałem je dość grube w konkretnej izolacji.
Załączyłem napięcie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak świecą obie, po prawej Osram Powerball 70W/942 Rx7s w oprawie Apollo HQZ, po lewej metalohalopak DIY Philips CDM 940.
Obrazek
Philips świeci nieco bardziej żółto. Mam też wrażenie, że miga - być może dlatego, że jest to lampa mocno używana i może być już wyeksploatowana.
Ale świeci jak diabli :)
Lubię dobre światło.
Avatar użytkownika
amisiek
Site Admin
 
Posty: 8587
Zdjęcia: 1887
Dołączył(a): 12 stycznia 2010, 23:01

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez famabud » 31 stycznia 2010, 18:12

Może dlatego, że długość kabla od oprawy do osprzętu jest duża? :?
Avatar użytkownika
famabud
 
Posty: 8445
Zdjęcia: 1074
Dołączył(a): 3 listopada 2009, 17:25
Lokalizacja: Lublin

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez amisiek » 31 stycznia 2010, 18:25

Czyli wystarczy przenieść zapłonnik w bezpośrednie okolice lampy? Pod halopaka? KaszeL mi napisał, że statecznik i kondensator mogą być daleko, nawet w piwnicy ;)
Nie bardzo mogę skrócić te przewody, bo statecznik jest dość ciężki a oprawa musi być na statywie ponad wysokością oczu - to ma świecić na sufit, by nie było olśnienia. Nie bardzo mam jak przyczepić to do halopaka - na statywie nie wyniosę takiej lampy do góry, bo się całość przewróci - próbowałem...
Lubię dobre światło.
Avatar użytkownika
amisiek
Site Admin
 
Posty: 8587
Zdjęcia: 1887
Dołączył(a): 12 stycznia 2010, 23:01

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez famabud » 31 stycznia 2010, 18:45

A może właśnie dlatego tak tętni, że ta lampa już jest wyeksploatowana.
Avatar użytkownika
famabud
 
Posty: 8445
Zdjęcia: 1074
Dołączył(a): 3 listopada 2009, 17:25
Lokalizacja: Lublin

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez amisiek » 31 stycznia 2010, 18:48

Tak też podejrzewam, chociaż nie wygląda na całkiem zdechłą, jarznik ma tylko trochę zaczerniony, startuje bezproblemowo. Różnica jest za to w barwie światła - świeci sporo cieplej w stosunku do nowej HCI-Ts 942. Zamówiłem już lampę w lepszym stanie, zobaczymy.
Lubię dobre światło.
Avatar użytkownika
amisiek
Site Admin
 
Posty: 8587
Zdjęcia: 1887
Dołączył(a): 12 stycznia 2010, 23:01

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez DocBrown » 31 stycznia 2010, 18:49

Długość przewodu od zapłonnika do lampy nie wpływa na nic poza łatwością zapłonu, ale skoro lampy odpalają to znaczy, że jeszcze jest OK. Na pewno skrócenie przewodu nie zmniejszy tętnienia.
DocBrown
 

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez amisiek » 31 stycznia 2010, 18:57

To pewnie lampa, bo reszta jest prosta jak konstrukcja cepa (statecznik jest właściwy, zapłonnik tez, kondensator dobrany odpowiednio). Czeka mnie jeszcze założenie gniazda, by rozdzielić moduł zapłonowy od halopaka - wtedy łatwiej go przenosić.
Ale za to jak jasno jest w kuchni gdy odpalę ten MH i skieruję na sufit, tak powinno być!
Lubię dobre światło.
Avatar użytkownika
amisiek
Site Admin
 
Posty: 8587
Zdjęcia: 1887
Dołączył(a): 12 stycznia 2010, 23:01

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez DocBrown » 31 stycznia 2010, 22:37

Kondensator to Ty od razu możesz wywalić, nie jest nam do niczego potrzebny, za moc bierną sie nie płaci, a kondensatory lubią strzelać po latach :twisted:
DocBrown
 

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez KaszeL » 31 stycznia 2010, 22:51

Płaci się, płaci. Tylko nie jawnie. Masz tą opłatę ukrytą w tzw. kosztach przesyłu. ZE nie dopłacają do interesu.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 8106
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez DocBrown » 31 stycznia 2010, 23:17

No tak to wiadomo, że płacisz, ale niezależnie od tego ile jej generujesz, więc to że masz konda nic nie zmienia
DocBrown
 

Następna strona

Powrót do Modyfikacje opraw

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości