[litak1] lampa ksenonowa CDXL-60

Moderator: litak1

Re: [litak1] lampa ksenonowa CDXL-60

Postprzez litak1 » 25 lutego 2014, 17:24

Transile byłyby bardzo dobre. Na razie zakładam jeszcze zestaw kondensator- warystor przed cewką wygładzającą oraz kondensatory impulsowe pomiędzy każdą diodę, zobaczymy, ale zauważyłem że przed samą awarią odpiął mi się przewód zerowy od sieci, który również podłączony jest do bieguna dodatniego w ten sposób jedna strona "+" jest uziemiona a na minusie jest HV, mogło to być przyczyną przebicia gdyż dużo wcześniej testowałem układ i nigdy nic nie zawiodło, a w czasie awarii błysnąłem tylko HV na może pół sekundy aby odpalić lampę
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
Avatar użytkownika
litak1
 
Posty: 1950
Zdjęcia: 259
Dołączył(a): 25 września 2011, 22:52
Lokalizacja: Wadowice

Re: [litak1] lampa ksenonowa CDXL-60

Postprzez litak1 » 20 stycznia 2016, 16:51

Zapomniałem dodać odnośniki do filmików z odpalania lampy CDXL więc można oglądnąć
Przepraszam za jakość ale nagrywane na szybkiego z drżącą ręką, w dodatku piecem kaflowym ;)
Tutaj jak wygląda zasilacz , wstawiłem kondensatory przeciwprzepięciowe na diodach
Diody zdobyłem od Eleka (dzięki) na szczęście trzeba było wymienić tylko jedną pastylkę



Tutaj już właściwa praca lampki




Tutaj jeszcze raz praca oraz proces stygnięcia elektrody




Mam jeszcze filmik z hot restartu może wgram, bo wreszcie lepszy internet u mnie jest
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
Avatar użytkownika
litak1
 
Posty: 1950
Zdjęcia: 259
Dołączył(a): 25 września 2011, 22:52
Lokalizacja: Wadowice

Re: [litak1] lampa ksenonowa CDXL-60

Postprzez owies » 21 stycznia 2016, 13:22

btw. Pewnie nie aktualne od dwóch lat, ale mam 3 kompletne mostki 3f z chłodzeniem (również ze spawarek, 2x 630A i 1x 400A jak mnie pamięć nie myli)
Miernik wskazówkowy i przekładniki też powinny się znaleźć.
Avatar użytkownika
owies
 
Posty: 144
Dołączył(a): 17 grudnia 2013, 18:48

Poprzednia strona

Powrót do Litak1

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron