Zdumiewające duety

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Zdumiewające duety

Postprzez mateusz » 26 maja 2025, 16:53

To szkoda, że spada ich liczba... Jak już mają zamienniki to mogłyby jeszcze trochę podziałać, z tego co widzę to te "jajowate" Heliosy są już wkręcane wszędzie gdzie się da, widziałem wczoraj na przykład przezroczyste kule z wciśniętymi taki źródłami, w których ta lampa LEDowa dotykała górnej części klosza... Ogólnie coraz trudniej spotkać mniejsze gminy z oświetleniem wyładowczym, niedawno miałem okazję przejechać się trochę po północnej części woj. Warmińsko-Mazurskiego, blisko granicy z Obwodem Kaliningradzkim (Pieniężno, Orneta, Dobre Miasto i okolice) i praktycznie wszystkie miejscowości jakie widziałem przeszły już na oprawy LEDowe, zostało może kilka pojedynczych opraw sodowych jak jakieś Ambary, jeszcze kilka lat temu można tam było spotkać nawet oprawy rtęciowe..
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez KaszeL » 27 maja 2025, 10:42

Nie ma już niestety źródeł światła masowo dostępnych. Inna sprawa, że z ekonomicznego punktu widzenia utrzymanie oświetlenia rtęciowego absolutnie nie ma sensu. Dedykowane oprawy LED są 2-3x sprawniejsze energetycznie, a to niestety w opłatach za prąd bardzo szybko uzasadni wymianę.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez PhilipsMalaga212 » 7 czerwca 2025, 11:14

Jarosław ul. Flisacka:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek