Dewastacje i zaniedbania

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Dewastacje i zaniedbania

Postprzez Lampka » 28 marca 2012, 15:20

Widziałem też jedną łychę, z której na słupie została tylko górna blacha. Reszty, czyli wszystkich bebechów łącznie ze źródłem światła nie ma ;) Na zdjęciu Gliwic z dawnych lat 70 te łychy były wzdłuż całej ulicy, która teraz wygląda już zupełnie nie do poznania. Widać na nich jednak, że była to pierwsza wersja z otokiem. Teraz stoi tylko jedna, która jakimś cudem się uchowała, a raczej jej pozostałości (przebudowano tą ulicę jeszcze w latach 70 lub u progu 80tych) :P
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez dominik93 » 29 marca 2012, 23:20

jakiego koloru są plecy tej łyżki ? Jak są zardzewiale to była to pierwsza wersja łyżki ORZ 6.00 lub ORZ6. A jak jest to aluminium to juz nowsza wersja.Co do łyżek stalowych,to gdy nie działały chociaż rok,to zaczela je brac paskudnie wielka rdza,co powodowalo najpierw dziurawienie sie spodu przy stateczniku,przez co zamieszkiwaly oprawe różne ptaszyska,które jeszcze bardziej demolowały oprawe.Później spód odpadal,srubki trzymajace statecznik rdzewialy i lecial na dol,pozniej male srubki od odblysnika tez odpadaly,odblysnik wisial przez jakis czas na kablu po czym przy silnym wietrze takze spadal..I zostawaly tylko plecy z korpusem ,a czasami tylko sam korpus.Dokładnie to samo dzieje sie z oprawami Obs i Obp,po jakims czasie daszki odpadaja od gornej czesci,tzw dzwonka,poniewaz byly spawane,rdza niestety nie śpi..
dominik93

Postprzez Lampka » 29 marca 2012, 23:48

Ten korpus jest właściwie czarny, trudno powiedzieć, czy zardzewiały, ale wygląda na to, że tak. Na starych fotografiach wyraźnie widać, że były to te stare łychy, z resztą na wszystkich ulicach naokoło już w młodych latach 70 też te stare łychy wisiały ;) Te w sąsiednich uliczkach mogły tam być nawet do początku lat 90, nim usodowiono centrum.
Lampka

Postprzez dominik93 » 30 marca 2012, 22:53

No czyli na 100 % ORZ6,nie ma co sie dziwic ze zardzewiale ;( Ostatnio jak demontowałem słup Aowy Dana z łyżką ORZ6 z pierscieniem,gdy już słup lezal okazalo sie ze z lyzki mozna wziasc jedynie pierscien,odblysnik,korpus ,i osprzet-cala obudowa to byla siatka z rdzy,gielo sie na wszystkie strony,same wielkie dziury,nic juz sie nie dalo z tym zrobic..;(
dominik93

Postprzez Lampka » 31 marca 2012, 19:59

Ale dławik i osprzęt zawsze można zabrać ;) Jak nie użytkowo, to do muzeum :mrgreen:
Lampka

Postprzez dominik93 » 31 marca 2012, 20:16

Wziąłem wziąłem :D Zamontuje go do takiej samej lyzki,w ktorej wlasnie statka brakowało :)
dominik93

Postprzez ousd » 2 kwietnia 2012, 20:44

Jakiś cymbał przywalił w słup z Ledą. Dodam tylko, że ten słup jest tam do dziś :roll: .
Obrazek
Obrazek
ousd

Postprzez Lampka » 2 kwietnia 2012, 21:03

Uu, biedny slup :lol: Przynajmniej elektrycy mają niżej, żeby wymienić źródło światła :mrgreen:
Lampka

Postprzez ousd » 2 kwietnia 2012, 21:04

Lampka napisał(a):Uu, biedny slup :lol: Przynajmniej elektrycy mają niżej, żeby wymienić źródło światła :mrgreen:

Tylko żeby zaraz nie uruchomiła się windka korbowa o nazwie przewód od oprawy :lol:
ousd

Postprzez Lampka » 2 kwietnia 2012, 21:07

Tak też bywa :lol: Jakiś czas temu widziałem, jadąc autostradą słup, z którego wisiała oprawa na kablu. Ale sam słup stał prosto :mrgreen:
Lampka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne