[PKPENK] Polam-Farel BS-220

[PKPENK] Polam-Farel BS-220

Postprzez PKPENK » 3 grudnia 2017, 18:25

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
PKPENK
 
Posty: 783
Zdjęcia: 3
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, 21:30

Postprzez Farel03 » 3 grudnia 2017, 18:41

Czym poza kolorem farby to się różni od BNa ?

Nie ufam statecznikom po przemianowaniu. Niedawno z FLa 2000, który z jakiegoś powodu zawsze topił katody zużytych rur, gdy te świecily prostownikiem postanowiłem zedrzeć taką karteczkę. Okazało się, że pod nią krył się schemat wymagający kondensatora szeregowego. Zmierzyłem prąd statecznika (zgodnie z blędnym schematem na karteczce). Przy zdrowej świetlówce T12 dawał ~0,42A,
działającej na efekcie prostownikowym dawał 0,455A, a gdy katoda zaczęła się topić, prąd wzrósł do 0,55A. Także sprawdź go, bo może zrobić niemiłą niespodziankę
Strada czy Kwadratówka ? - oto jest pytanie !
Avatar użytkownika
Farel03
 
Posty: 1721
Dołączył(a): 10 sierpnia 2015, 21:19
Lokalizacja: Kraków

Re: [PKPENK] Polam-Farel BS-220

Postprzez PKPENK » 3 grudnia 2017, 18:47

Klapka trzyma się na śrubce, a nie na zatrzask, ale w starych BN-ach też chyba była na śrubki.
Avatar użytkownika
PKPENK
 
Posty: 783
Zdjęcia: 3
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, 21:30

Re:

Postprzez MRP200 » 3 grudnia 2017, 19:29

Farel03 napisał(a):Czym poza kolorem farby to się różni od BNa ?

Nie ufam statecznikom po przemianowaniu. Niedawno z FLa 2000, który z jakiegoś powodu zawsze topił katody zużytych rur, gdy te świeciły prostownikiem postanowiłem zedrzeć taką karteczkę. Okazało się, że pod nią krył się schemat wymagający kondensatora szeregowego. Zmierzyłem prąd statecznika (zgodnie z błędnym schematem na karteczce). Przy zdrowej świetlówce T12 dawał ~0,42A,
działającej na efekcie prostownikowym dawał 0,455A, a gdy katoda zaczęła się topić, prąd wzrósł do 0,55A. Także sprawdź go, bo może zrobić niemiłą niespodziankę

Szeregowy kondensator służy do likwidacji efektu stroboskopowego, ale wyłącznie w oprawach, w których zastosowano co najmniej dwa równoległe układy (drugi układ bez kondensatora). W pojedynczej oprawie nie ma on najmniejszego sensu. Lepiej dać kondensator równoległy do zacisków zasilania - poprawia cos fi oprawy.
W przypadku efektu prostownikowego to normalne, że prąd świetlówki rośnie, bo wtedy statecznik przestaje spełniać swoją rolę.
MRP200
Moderator
 
Posty: 3626
Zdjęcia: 639
Dołączył(a): 21 września 2009, 07:25
Lokalizacja: Wągrowiec / Poznań

Re: [PKPENK] Polam-Farel BS-220

Postprzez Gismot » 3 grudnia 2017, 19:41

Zapewne miałeś statecznik z serii FL-XXXXC

FL-2000C -> 0,39A (C-2,8µF)
FL-2000 --> 0,37A
FL-2002C -> 0,39A (C-3,75µF)
FL-2002 --> 0,37A
FL-4000C -> 0,45A (C-3,75µF)
FL-4000 --> 0,43A
Avatar użytkownika
Gismot
 
Posty: 442
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 26 maja 2014, 20:10
Lokalizacja: Głogów\Zielona Góra

[PKPENK] Polam-Farel BS-220

Postprzez Farel03 » 3 grudnia 2017, 20:07

Właśnie nie. FL-XXXC posiada wbudowane miejce na kondensator. Mój tego nie ma, a jednak go wymaga i jest to zwykły FL bez C.

Obrazek
Strada czy Kwadratówka ? - oto jest pytanie !
Avatar użytkownika
Farel03
 
Posty: 1721
Dołączył(a): 10 sierpnia 2015, 21:19
Lokalizacja: Kraków

Re: [PKPENK] Polam-Farel BS-220

Postprzez Gismot » 3 grudnia 2017, 20:44

Farel03 napisał(a):Właśnie nie. FL-XXXC posiada wbudowane miejce na kondensator. Mój tego nie ma, a jednak go wymaga i jest to zwykły FL bez C.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201712 ... 314659.jpg
kondensator na schemacie jest zaznaczony opcjonalnie i w pina się go w szereg tylko w układzie antystrobokopowym (tak jak napisał kolega MRP200 w poście powyżej) Na statecznikach FL-4000 też masz zaznaczony C na schemacie.
Ostatnio edytowano 4 grudnia 2017, 00:28 przez Gismot, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Gismot
 
Posty: 442
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 26 maja 2014, 20:10
Lokalizacja: Głogów\Zielona Góra

Re: [PKPENK] Polam-Farel BS-220

Postprzez KaszeL » 3 grudnia 2017, 23:41

Farel03 napisał(a):Właśnie nie. FL-XXXC posiada wbudowane miejce na kondensator. Mój tego nie ma, a jednak go wymaga i jest to zwykły FL bez C.

Obrazek


Przy jakim napięciu robiłeś te pomiary prądu na stateczniku? To jest stary statecznik jeszcze na 220V, jeśli masz napięcie w sieci w górnej granicy tolerancji czyli >240V to takie rozbieżności prądu znamionowego mogą się pojawić. Najlepiej będzie to sprawdzić na autotransformatorze i dobrym mierniku trms.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 7772
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Farel03 » 4 grudnia 2017, 00:40

Owszem. Napięcie mam mocno zawyżone (chyba 245v). Sprawdzę, czy na auto-trafie ustawionym na 220v też będzie tak zawyżać. Dla pewności porównam jeszcze prądy zwarciowe. Ale cos mi się wydaje, że nadal będą zawyżone

Pozatym czy statecznik dostosowany do pracy z kondensatorem nie ponien dawać nieco większego prądu ? Gdyby dawał znamionowy, to czy reaktancja kondensatora nie zbijałaby go do wartosci powodującej zdecydawnie szybsze zużycie rury, a nawet ciemniejsze jej świecenie ?
Strada czy Kwadratówka ? - oto jest pytanie !
Avatar użytkownika
Farel03
 
Posty: 1721
Dołączył(a): 10 sierpnia 2015, 21:19
Lokalizacja: Kraków

Re: [PKPENK] Polam-Farel BS-220

Postprzez KaszeL » 4 grudnia 2017, 03:09

Sprawdź. Tylko koniecznie z nową rurą 20W.

Ten kondensator ma tam spełnić tylko jedną funkcję - przesuwa fazę. W konsekwencji efekty stroboskopowe dwóch rur pracujących obok siebie (jedna na zwykłym dławiku, druga na tym z kondensatorem) znacząco się znoszą. Lepszy efekt można uzyskać tylko poprzez zasilanie 3 rur z niezależnych faz w każdej z opraw. Były do tego nawet specjalne dławiki trójuzwojeniowe.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 7772
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań


Powrót do PKPENK

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość