Dewastacje i zaniedbania

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Dewastacje i zaniedbania

Postprzez OUKS340 » 15 marca 2012, 01:20

A to ciekawe, podobne konstrukcje wisiały na niektórych latarniach także w moim mieście. Było ich bardzo mało i tylko na niektórych ulicach. Poznikały ładnych parę lat temu. Kompletnie nie wiem co to mogło być :?
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez cieszyn » 15 marca 2012, 01:38

To proste

To były elementy stacji meteo - czyli tzw puszka deszczowa czy inaczej Deszczomierz
Tam był jakiś sposób na ocenę ilości deszczu jaki spadł w danym czasie, nie wiem, jak to działało, czyli jak to mierzono, pewnie liczono objętość wody jaka nazbierała się w takiej puszcze w danej jednostce czasu i przeliczano na ilość wody na 1 metr kwadratowy
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez qba » 26 marca 2012, 23:36

Sellenium, której podniosła się klapa. Zapewne od silnego wiatru. Kołobrzeg, ul Wylotowa, łącząca Kołobrzeg z Grzybowem. Marzec 2012
Obrazek
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Łódź

Postprzez Falcon » 26 marca 2012, 23:38

Coś chyba musiało być z tą oprawą nie tak bo o ile wiem tajfunu w Polsce w tym miesiącu nie było ;)

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Łódź, pl. Sałacińskiego
Obrazek
Łódź nocą > http://picasaweb.google.com/115537145578215473346/OdzNoca
Falcon

Zdjęcia: 598

Postprzez qba » 26 marca 2012, 23:44

Możliwe, bo z innymi tak się nie stało, a jest ich tam bardzo dużo na długości ok 2 km. Na lewo za nimi paręset metrów dalej jest już morze.
qba

Postprzez DarekG » 27 marca 2012, 09:50

Widocznie jakiś monter jak montowali te oprawy, a od niedawna te latarnie chyba tam stoją to tej jednej nie domknoł jak należy i dlatego ta pokrywa się otworzyła. Tylko że teraz deszczyk może zmoczyć osprzęt i po oprawie.
Miłośnik świetlówek liniówek i opraw ulicznych ;)
DarekG

Zdjęcia: 162

Postprzez qba » 27 marca 2012, 11:55

Postawili je niecałe dwa lata temu, kiedy przedłużyli ul. Wylotową do Grzybowa. Wcześniej była tam strasznie nierówna polna droga, beż żadnego oświetlenia, pełna dziur, dołów, w niektórych miejscach wysypana gruzem.
qba

Postprzez Lampka » 27 marca 2012, 19:36

Ja widziałem ostatnio i to w kilku zupełnie osobnych miejscach łyżki, które wyglądały, jakby zostały zgniecione od przodu :o Cała blacha była powyginana, że w ogóle nie przypomianało to oprawy, tylko kupę pogniecionego złomu na słupie. Jak będę miał możliwość, to zrobię zdjecia.
Ciekawe, co mogło być przyczyną takiego czegoś, zwłaszcza, że widziałem to w kilku różnych miejscach...
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez dominik93 » 27 marca 2012, 21:52

Co do Sellenium to normalka że otwierają się im klapy...W Poznaniu jedna taka była co pokazywała niebu bebechy przez kilka miesiecy..Na przejeździe kolejowym na Junikowie,później ją zamknięto ale już nie świeci.Pewnie statek zamókł albo coś zwiera..Co do łyżki to wytłumaczenia są dwa-albo uszkodzili robiąc remont dachu,robiąc coś na dachu,uderzyli czyms moze nawet specjalnie dla "jaj" albo przypadkiem,może rusztowaniem np.Druga opcja to wandale-rzucale czymś w te łyżke.A aluminium łatwo powyginac.Ale bardziej prawdopodobna jest opcja że przy remoncie ją deadli ;) Ale łyżka do odratowania,widziałem takie w owieeele gorszym stanie i także da sie je odnowić ;) Gorzej jakby to była pognieciona łyżka ORZ6 ze stali,wtedy by było trudniej,ale też by dało rade.Jak chcecie poogladac takie ranne stworzenia łyżkowe,zapraszam na teren H.Cegielskiego w Poznaniu,tam jest troche takich ;) Troche też wisi blisko mnie,bez spodów,same bebechy i osbłyśnik...i to już ORZ6..
dominik93

Postprzez cieszyn » 27 marca 2012, 22:36

Malagi też bezwstydnie pokazują swoje nieciekawe flaki, tak było w Dąbrówce Małej k. Katowic, chyba to tu pokazywałem
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne