Zapłonniki do świetlówek, klasyczne i obecne

Stateczniki, układy zapłonowe, kondensatory, zapłonniki i inne

Re: Zapłonniki do świetlówek, klasyczne i obecne

Postprzez Watt » 3 stycznia 2014, 14:01

Z dobrych zapłonników to jeszcze Polam-Pułtusk, ja takim zapłonnikiem 4-80W odpaliłem LRJ :mrgreen:
Watt

Postprzez toomm40 » 3 stycznia 2014, 14:08

na allegro są tony zapłonników polampu ze starszych zapasów,na tablicy.pl zresztą też . kupcie sobie za 10 zl kartonik i problemy zginą ...
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Elektroservice » 4 stycznia 2014, 14:09

Z współczesnych Osram jako tako poziom trzyma. Przy wymianie grupowej rur i zapłonników w warsztacie zamontowałem nowe Osramy ST111 i problemów z nimi nie mam żadnych. Zapłonniki Philipsa to gównolit, z Bemko problemów póki co nie miałem.
A i zgodzę się, że parę lat temu była jakaś trefna seria Osramów, jeden ST111 postanowił sobie wybuchnąć przy próbie odpalenia świetlówki 40W :evil:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez Watt » 4 stycznia 2014, 14:16

U mnie w garażu w OPK przy wymianie przepalonych świetlówek rok temu wymieniłem wszystkie, dość mocno zużyte aluminiowe Polampy na nowe ST111 i działają bardzo dobrze, zapłon na Osramach jest szybszy niż na starych Polampach.
A co do Philipsów S10, to używam takich, ale holenderskiej produkcji w OWFie w piwnicy ;)
Osram ST151 (wersja 4-22W) jest również niezłej jakości.
Watt

Postprzez Elektroservice » 4 stycznia 2014, 19:25

Trefna seria Osramów była już parę lat temu, te z ostatnich 2-3 lat są OK.
A co do Philipsa, to co najmniej od roku 2010 produkują gównolit :evil:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez lumix26 » 13 lutego 2014, 16:19

Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez FOX » 13 lutego 2014, 16:36

Nie wiem czemu macie tak złe doświadczenie z zapłonnikami philipsa. Ja w większości opraw mam philipsy, zapalane są po kilka razy dziennie i jeszcze nie miałem przypadku zwarcia lub przedwczesnego zużycia a mają one już kilka lat.
Z zapłonników stosuje jeszcze osrama, eti oraz aluminiowe polampy- te ostatnie są bardzo dobrej jakości aczkolwiek raz trafił mi się kartonik ( nowy) w którym sprawne były tylko 3 zapłonniki.
Natomiast moim najgorszym zakupem były tanie chińskie startery z najniższej półki które wylądowały bardzo szybko w śmieciach
FOX

Postprzez litak1 » 13 lutego 2014, 23:09

FOX napisał(a):Nie wiem czemu macie tak złe doświadczenie z zapłonnikami philipsa. Ja w większości opraw mam philipsy, zapalane są po kilka razy dziennie i jeszcze nie miałem przypadku zwarcia lub przedwczesnego zużycia a mają one już kilka lat.
Z zapłonników stosuje jeszcze osrama, eti oraz aluminiowe polampy- te ostatnie są bardzo dobrej jakości aczkolwiek raz trafił mi się kartonik ( nowy) w którym sprawne były tylko 3 zapłonniki.
Natomiast moim najgorszym zakupem były tanie chińskie startery z najniższej półki które wylądowały bardzo szybko w śmieciach

Sęk jest właśnie w tym że najprawdopodobniej mamy bardzo dużą różnicę jakościową pomiędzy starterami philipsa pochodzącymi z różnych krajów i tak ja np chwalę philipsy jako bezawaryjne ale produkcji holenderskiej, natomiast to badziewie, które tak bardzo koledzy opisują jako awaryjne najprawdopodobniej produkują "małe rączki" ;)
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez FOX » 13 lutego 2014, 23:17

możliwe :) ja mam zwyczaj sprawdzania z jakiego kraju pochodzi dany towar i philipsy które do tej pory kupiłem są produkcji europejskiej więc może rzeczywiście przyczynia się to do mniejszej awaryjności bo do tej pory żaden zapłonnik nie padł a mam je w około 20 oprawach.
FOX

Postprzez toomm40 » 21 marca 2014, 15:19

dziś wraz z oprawą wpadł mi w ręce starter ACEC, ale juz nowszej generacji, w plastikowej obudowie

Obrazek
Obrazek
Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektryczny