Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez KaszeL » 30 marca 2016, 16:54

Zwykła, przezroczysta szyba potrafi zabrać do 20% światła, a co dopiero taka pleksi. Albo coś bardzo cienkiego, albo duże straty - niestety.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez galad » 30 marca 2016, 21:15

A gdyby tak kredę zetrzeć na proszek rozmieszać w wodzie i cieniutką warstwe nanieść za pomocą wałka na szybę?
Światło żarowe, to jest to!!
galad

Postprzez toomm40 » 30 marca 2016, 21:43

kreda jest nietrwała ,jak się zakurzy szyba to nie wyczyścisz, bo zetrzesz razem z kredą ;)
a może użyć tworzywa , z którego robi się drzwi do brodzików ? ma "esy-floresy" , a więc rozprasza w jakiś sposób światło , a jednocześnie nie jest matowe, lecz przezroczyste, ja zastosowałem coś takiego i sprawdza się całkiem ok . można to kupić bez problemu w Castoramie za przystępną cenę , trzeba to tylko potem przyciąć na wymagany wymiar

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez jacekk » 30 marca 2016, 22:26

Opalizowana to to samo, tylko w mikro skali ;)
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez galad » 31 marca 2016, 10:56

Czy pozystory które są przedstawione na tej aukcji, nadają się do przerobienia świetlówek z zimnym startem, na ciepły? Do jakich mocy świetlówki mógłby je zastosować, o ile w ogóle się nadają do tego celu. http://allegro.pl/10szt-33r-265v-120st- ... 33981.html
galad

Postprzez elek » 31 marca 2016, 12:06

IndustrialStalker napisał(a):Kupa panowie. Ledwo puszcza światło. Straty są ogromne i wykluczają użycie do plafonu. Pozostaje szukać szkła, cieńszej pelksi albo kupić przezroczyste i przeszorować mocno kilkoma gradacjami papieru ściernego(też straty są duże ale nie aż takie).

A puki nie wpadnę na dobry pomysł, jak to co kupiłem wykorzystać, to jestem 50zł w plecy. Cena doświadczenia :|

Skoro tak mówisz to pewnie ta plexa jest barwiona jakimś barwnikiem i dlatego jest taka nieprzeźroczysta, zastanawiam się w takim razie na płytą z polietylenu lub polipropylenu, z racji budowy krystalicznej on są mleczne bez konieczności użycia barwnika i nie powinny pochłaniać dużo światła.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez MRP200 » 31 marca 2016, 20:33

galad napisał(a):Czy pozystory które są przedstawione na tej aukcji, nadają się do przerobienia świetlówek z zimnym startem, na ciepły? Do jakich mocy świetlówki mógłby je zastosować, o ile w ogóle się nadają do tego celu. http://allegro.pl/10szt-33r-265v-120st- ... 33981.html

To są raczej termistory "bezpiecznikowe", które służą do ochrony małych transformatorów przed przegrzaniem. Tak przynajmniej wynika z załączonej charakterystyki temperaturowej.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez galad » 1 kwietnia 2016, 20:20

Moglibyście mi wskazać jakie ptc mam kupić aby przerobić swietlówki na ciepły start.
galad

Postprzez lumix26 » 1 kwietnia 2016, 20:50

galad napisał(a):Moglibyście mi wskazać jakie ptc mam kupić aby przerobić swietlówki na ciepły start.

ja taki dawałem - w zależności od pojemności zastosowanej w stateczniku
http://allegro.pl/termistor-ptc-600r-38 ... 14657.html
http://allegro.pl/10szt-1-2k-ohm-550v-1 ... 34090.html
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Lampka » 1 kwietnia 2016, 22:37

Dokładnie tak. Pozystory 33R są stosowane do ochrony przed przegrzaniem w niektórych urządzeniach. Ja stosuję je także, aby ochronić zapłonnik w oprawkach, które konstruuję (gdy zacznie się jego praca, po jakimś czasie PTC się nagrzeje, odłączając układ i eliminując próby zapłonu).
Dla świetlówek kompaktowych najlepsze są PTC od 100R w górę. W kompaktach niższych mocy najlepiej stosować PTC o niższej wartości rezystancji, ale zależy to także od pojemności kondnsatora zapłonowego.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic