Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez MercuryFenix » 10 kwietnia 2016, 17:25

Nie przegadasz... Lol, skoro ktoś ma jakieś założenie i nie chce go zmieniać to po co go przegadywać...
Beton, idź w tym kierunku tylko targuj... ;)
http://olx.pl/oferta/zarowki-telefoniczne-z-czasow-prl-CID99-IDeoNud.html#f41ffc82f0
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez daylight » 10 kwietnia 2016, 18:04

Lol, no właśnie robisz to samo. On chce E10 a nie T5,5 czy T6,8.
daylight

Postprzez MercuryFenix » 10 kwietnia 2016, 18:07

Prawie, ja proponuje (może i polecam) a Ty na siłę chcesz zmienić koncepcje bo Tobie nie odpowiada, a to już inna sprawa ;)
MercuryFenix

Postprzez daylight » 10 kwietnia 2016, 18:18

Ależ ja też proponuję. Mając na uwadze względy niższych kosztów i prostoty wykonania. Osobiście nie odniosę ani żadnej korzyści ani żadnej straty jakikolwiek będzie jego wybór.
Nigdzie nie napisałem "musisz", "powinieneś", "zrób tak a tak" ani też nie wywierałem jakiejkolwiek presji. Staram się doradzić od strony czysto praktycznej, podobnie jak i KaszeL w przeciwieństwie do... zresztą nieważne... szkoda mi czasu na bezpłodne pyskówki.
daylight

Postprzez jacekk » 10 kwietnia 2016, 18:21

Żarówki idzie jeszcze tanio dostać, czasem na allegro czy innych portalach ktoś się wyzbywa róznych często nietypowych typów napięć za grosze. Ale prawdziwy horror to oprawki do żaróweczek. Tu już nie ma tanio i dużo. Chyba żeby iść w kierunku żarówek bezcokołowych lutowanych bezpośrednio w PCB. Kiedyś widziałem aukcję żarówek telefonicznych, bez oprawek więc i takie były produkowane.

daylight napisał(a):Przy czym od strony sterowania korzystniejsze byłyby żarówki 24V - mniejsze prądy, mniejsze straty (na ścieżkach, przewodach, prostowniku i przede wszystkim na tranzystorach sterujących).

A tu to akurat żaden problem, są dziś dostępne mosfety i można prosto zrobić sterowanie mocy PWM nawet na jakimś 555. Zresztą żarówki i tak nie będa się świecić więcej niż na 60%-70% mocy (co kolosalnie wydłuży ich żywot, tak że raczej wymiana za życia będzie nie potrzebna) bo będzie po prostu za jasno. Chyba że zegar ma wisieć na południowej ścianie gdzie operuje słońce ;)
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez MercuryFenix » 10 kwietnia 2016, 18:22

Próbując przegadać nikogo nie przekonujesz.
w przeciwieństwie do... zresztą nieważne...

Doskonale to zrozumiałem ;)
Ale ja wiem, wiesz więcej więc nie ma sensu bym dalej komentował ;)
MercuryFenix

Postprzez daylight » 10 kwietnia 2016, 18:51

jacekk napisał(a):A tu to akurat żaden problem, są dziś dostępne mosfety i można prosto zrobić sterowanie mocy PWM nawet na jakimś 555. Zresztą żarówki i tak nie będa się świecić więcej niż na 60%-70% mocy (co kolosalnie wydłuży ich żywot, tak że raczej wymiana za życia będzie nie potrzebna) bo będzie po prostu za jasno. Chyba że zegar ma wisieć na południowej ścianie gdzie operuje słońce ;)

Sterowanie miałoby być z uC więc żadne 555 nie są tu potrzebne. Na korzyść tranzystorów bipolarnych przemawia ich cena. Za parę zł można kupić całą taśmę BD135, a mosfety o stosownych parametrach (uC zasilany z 5V, zwykły mosfet nie będzie w pełni wysterowany) to już trochę wyższe stawki.

MercuryFenix - prowokujesz czasem lepiej, czasem gorzej, doceniam, ale naprawdę nie widzę sensu dalszej pyskówki.
daylight

Postprzez KaszeL » 10 kwietnia 2016, 20:11

MercuryFenix napisał(a):Próbując przegadać nikogo nie przekonujesz.

Możesz już skończyć? Na razie grzecznie proszę. Mamy tutaj swobodną dyskusję, na konkretny temat. Ty natomiast ostatnio dość usilnie i swobodnie zaczynasz sobie walić off-topy bo coś tam Ci się nie podoba. Więcej ad rem, mniej ad personam.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Beton » 10 kwietnia 2016, 20:57

Dobra, panowie, spokojnie...

Na razie koszt budowy zegara wyszedł mi jakieś 300-450zł (1000zł to przesada), część materiałów mam już kupionych. Najgorsze są żarówki i oprawki w tym momencie. Nie da się mnie przegadać, ponieważ chciałem wykonać kilka sztuk takich zegarów, a nie mam czasu na siedzenie i kręcenie oprawek z drutu, ani odwijanie transformatorów (elektroniczną stroną projektu zajmuje się znajomy, i on także wykluczył ten pomysł). Chcę, żeby to było wykonane solidnie, a żarówki przypominały oryginał. Skalówka do samochodu nie wygląda jak oryginał.

KaszeL, dzięki za podrzucenie linka, ta żarówka będzie chyba jeszcze lepsza ze względu na mniejszą moc:

http://www.tme.eu/pl/details/lamp-ek_24 ... ghtmaster/

Jak koszt budowy tych zegarów wyjdzie zbyt wielki, to skończy się najwyżej na jednym prototypie wiszącym u mnie na ścianie.

galad napisał(a):Najtańsze żarówki jakie udało mi się wyśledzić to W5W T10 za 39 groszy http://www.aliexpress.com/item/Free-shi ... ec50f0a036

Lub jakbyś wiedział że zrobisz więcej zegarów to zamówić 2000szt żarówek wtedy za sztukę wychodzi ok 14 groszy
http://www.aliexpress.com/item/2000pcs- ... 8f069a1a48

Pozostaje tylko kwestia oprawek i poboru prądu.

Jedna żarówka jest mocy 5W. To trochę sporo, jak na jedną żarówkę, odpada niestety.
Ostatnio edytowano 10 kwietnia 2016, 21:06 przez Beton, łącznie edytowano 1 raz
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez daylight » 10 kwietnia 2016, 21:06

Może (ale nie musi) zaistnieć drobny problem - nie wszystkie wyprowadzenia żarówek całoszklanych będą chciały się łatwo przylutować. Czort wie z czego oni te wyprowadzenia zrobią...

Widzę, że zdążyłeś wyedytować. :P Mniejsze moce tego kalibru chyba też są? Kojarzę, że w aucie mam takie całkiem małe poniżej 1W i jakiś pośredni typ.
daylight

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic