Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez slaweklampy » 5 czerwca 2016, 11:54

Witam

KaszeL napisał(a):Zależy jakie żarówki. Są starsze reflektorki w wykonaniu R80, teraz już praktycznie niespotykane.

Są przecież dostępne żarówki halogenowe w tego typu bańkach, ale są one dość drogie. :roll: 8-)
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez KaszeL » 5 czerwca 2016, 12:19

Rozmawiamy o halogenach czy o zwykłych żarówkach?
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Farel03 » 5 czerwca 2016, 12:40

@KaszeL

Miałem na myśli żarówkę reflektorową (nie halogena). Ale nie wiedziałem , że kiedyś były większe.
Lepsze jest wrogiem dobrego. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Farel03

Postprzez lumix26 » 5 czerwca 2016, 14:50

Farel03 napisał(a):@KaszeL

Miałem na myśli żarówkę reflektorową (nie halogena). Ale nie wiedziałem , że kiedyś były większe.

były były i nawet mam takie ale zapomniałem ze te nowsze to już mniejsze były
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez bartek380V » 12 czerwca 2016, 21:01

Co mozna zasilac z UPSa ? Z tego co wiem to sa ich 2 rodzaje ktore generuja na wyjsciu sinus i quazi sinus . W ciemno odpowiem ze o urzadzeniach indukcyjnych moge zapomniec ale TV czy lamptop pujdzie ? Czy ktos sie bawil tym ?
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Beton » 12 czerwca 2016, 21:51

bartek380V napisał(a):Co mozna zasilac z UPSa ? Z tego co wiem to sa ich 2 rodzaje ktore generuja na wyjsciu sinus i quazi sinus . W ciemno odpowiem ze o urzadzeniach indukcyjnych moge zapomniec ale TV czy lamptop pujdzie ? Czy ktos sie bawil tym ?

Laptop spokojnie pójdzie, z sinusowego TV pewnie też. Kolega z przetwornicy biedronkowej która z pewnością nie ma sinusa na wyjściu zasila na zlotach uwerturę stereo z akumulatora :P. Mi i Mercuremu zaświeciła na tej przetwornicy nawet łyżka przez jakąś minutę, potem spalił się tranzystor, ale to była oprawa 250W w dodatku bez kondensatora mocy biernej ;). Także myślę, że UPS lub taka lepsza przetwornica spokojnie powinna wystarczyć, byleby nie z biedronki ;). Jaki to ma być TV?
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez daylight » 12 czerwca 2016, 22:28

Jeśli chodzi o TV to pewnie teraz są jakieś LCD zasilane z 12V lub z 5V? Nie jestem z tym na bieżąco a i nie mam teraz możliwości rozległych poszukiwań. Bo to tak trochę bez sensu pchać 12V w jedną przetwornicę żeby zaraz wepchnąć to w kolejną. Sprawność leży i wyje, masa energii pobranej z akumulatora idzie w kosmos. Podobnie laptop - wystarczy przetwornica np step up podwyższająca napięcie do (przykładowo) 19V.

No i przypominam, że akumulator samochodowy nie jest (jak to się powszechnie uważa) studnią bez dna. Można z niego pobrać trochę energii, owszem, ale nie można go nadmiernie rozładować. Po pierwsze - po takiej zabawie samochód musi jeszcze zapalić, a po wtóre - jednym z podstawowych elementów higieny użytkowania akumulatora kwasowo-ołowiowego jest ograniczenie do minimum czasu w którym nie jest on całkowicie naładowany. To warunek utrzymania dobrej kondycji i trwałości. Podczas normalnej eksploatacji samochodu ten warunek jest zwykle zachowany. Mam tu na myśli rzecz jasna zwykły typ, bo są jeszcze specjalne - rzecz jasna droższe - przystosowane do takiej pracy.

Inna sprawa to pobieranie prądu z instalacji samochodu przy zapalonym silniku, tu można sobie pozwolić na silniejsze obciążenie ograniczone wydajnością alternatora, wytrzymałością instalacji, zapasem paliwa i... zdrowym rozsądkiem. ;)
daylight

Postprzez MRP200 » 13 czerwca 2016, 18:21

Co do korzystania z akumulatora, to też jedna ważna rzecz, o której wielu zapomina. Pojemność akumulatora. Ta podana na obudowie dotyczy rozładowania prądem 0,1 pojemności (tzw. prąd 10-cio godzinny). W przypadku obciążenia akumulatora większymi prądami, jego pojemność zaczyna się zmniejszać. Np. przy obciążeniu akumulatora prądem 2-godzinnym jego pojemność spada raptem do 40% pojemności znamionowej.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez amisiek » 13 czerwca 2016, 18:31

Wiele dzisiejszych telewizorów ma zasilanie napięciem 12V - mam taki. Niektóre z nich są wprost przystosowane do zasilania z 12V. Pobór prądu sięga od 3 do 9A, zatem pojemność standardowego akumulatora 45Ah starczy na 15 do 3,5h działania zależnie od zapotrzebowania.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez daylight » 13 czerwca 2016, 18:43

amisiek napisał(a):Pobór prądu sięga od 3 do 9A.

Ile?! Co za koszmar. To ja jednak pozostanę przy 6" Wladimirach Iliczach (6-6,5W) i czterystadziewiątkach (8-8,5W). :lol:
daylight

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic