trojmiejski napisał(a):Tymczasem zbliża się koniec użytkowanego przeze mnie Osrama 23W 840. Był on eksploatowany intensywnie (w grudniu czasem nawet od 15 do 3 w nocy) od sierpnia 2012. Godzinę i 15 minut przed napisaniem tego posta, ta świetlówka świeciła normalnie, z częstotliwością wielu kHz, gdy nagle zmniejszyła strumień o połowę i zaczęła tętnić jak świetlówka na klasycznym dławiku. Nie wyłączałem jej aż do napisania tego posta i co ciekawe w takim stanie świeciła cały czas. Po zgaszeniu i ponownym załączeniu zasilania odpaliła do takiego samego stanu.
Film z zapłonu:
Porównanie ze sprawnymi Osramami 827:
galad napisał(a):Jakiś czas temu zabrana z elektrośmieci świetlówka Osram Duluxstar Mini Twist 23W barwa 840. Świetlówka miała uszkodzony kondensator elektrolityczny i po włączeniu słabo świeciła i miała końce elektrod fioletowe. Posiada ciepły start, próbowałem rozszyfrować rok produkcji ale opis kol. Lampki w tym przypadku na niewiele się zdały albo ja nie umiem tego rozszyfrować![]()
trojmiejski napisał(a):Jako, że w obecnym tygodniu Lidl ma w ofercie różne lampy to w celach doświadczalnych kupiłem spiralnego kompakta 20W:
Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości