Uzupełniam relację z portugalskiej wyspy, stan aktualności - listopad 2025
Praktycznie cała starówka Funchal jest oświetlana latarniami stylizowanym, z których część jest serio stara, niektóre z nich były jeszcze przed wojną, zostały tylko zmodernizowane do nowszych źródeł światła

I bardzo dużo pozostało świadectw z czasów art deco oraz adaptacji starszych pomysłów

właśnie stąd pochodzą nowsze latarnie, już sodowe

co tworzy ciekawy zestaw razem z obecnymi ozdobami (wiszą od listopada do końca stycznia)

W pomieszczeniach była też klasyka sprzed wojny, obecnie obsadzona diodami

I jest dużo opraw z lat 90-200x

A to jest wręcz klasyk maderski - starsze samochody i oprawa tylko trochę od nich młodsza:

a co to jest za oprawa?

fotka z samochodu, nie mam lepszej

nowsze diodowe też są (C-ra de Lobos)

Funchal na Maderze wcale bardzo nie odbiega oświetleniowo od Lizbony - oto widok Lizbony z okna samolotu, gdy wracałem z Madery

Tak widać z promenady (Praia Formosa) przedmieścia Funchal

Wbrew pozorom hotele mają dość ciekawe oświetlenie, nie ma tam dużo światła, musiałem się trochę postarać, by wyciągnąć szczegóły. Oto jest hotel sieci Pestana przy Praia Formosa z widokiem na Câmara de Lobos, Molinas i Jardim da Serra. Kilka pobliskich hoteli ma to zrobione bardzo podobnie, standardem jest doświetlanie palm od dołu plus akcentowe światło z niewielkich naświetlaczy (kilka watów, a robiło robotę). Oświetlenie krzaków z kwiatami na pierwszym planie pochodzi z okien jadalni hotelu.

Lubię dobre światło.