Dewastacje i zaniedbania

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Dewastacje i zaniedbania

Postprzez CDM » 23 października 2010, 18:39

Prześlę Ci, Mateusz klosz, daszek, pokrętło i LRF'a, trzeba to zrobić szybko, zanim dławik nie zamoknie :!:
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez mateusz » 23 października 2010, 19:08

chętnie bym ją naprawił ale niestety musiał bym się najpierw dogadać ze spółdzielnią...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez CDM » 23 października 2010, 19:51

mateusz napisał(a):chętnie bym ją naprawił ale niestety musiał bym się najpierw dogadać ze spółdzielnią...
Niekoniecznie. Skoro nikt nie kwapi się,żeby odtworzyć oświetlenie, to uwazam,że gdybys to zrobił w czynie społecznym, nikt nie miałby prawa się do Ciebie doczepiac, wręcz przeciwnie. Oczywiscie, kłopotem może byc odpowiednia drabina
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez cieszyn » 23 października 2010, 20:09

No ale jest jeszcze taka drobna kwestia - bezpieczeństwo

Gdyby nasz mateusz sam się za to zabrał i doszło by do czegoś ...... no lepiej tego nie nazywać (kontakt z prądem) to kto by za to odpowiadał?
Przecież mateusz nie dał by rady wyłączyć zasilania całej linii tych opraw ... więc to duże ryzyko
Ja bym się do tego nie mieszał, niech za to się zabierze właściciel
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez elektryk » 23 października 2010, 20:19

No najlepiej to zrobić w dzień, gdy lampy nie świecą ;) Ale może też tak być, że akurat w tym czasie ktoś może załączyć oświetlenie lub uszkodzi się zegar w szafce oświetleniowej (oprawy świecą w dzień a w nocy nie, nie wiem czemu tak czasem jest :twisted: ), dlatego nawet monterzy stosują zabezpieczenia gdy prąd nie płynie.
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez Edziu » 23 października 2010, 20:20

Niestety tak często bywa, że właśnie jakaś wycinka drzew powoduje takie konsekwencje, tylko się zastanawiam kto ponosi odpowiedzialność, za to, powinna firma która wycina drzewa. Zastanawia mnie twedy to, bo własciwie cały osprzęt jest na wierzchu, jakikolwiek deszcz powoduje wtedy zwarcie, grozić to może przecież porażeniem. a co do napraw, Mateusz taka sprawę zawsze można zgłosić, choćby do zarządu spółdzielni, przecież istnieje ryzyko porażenia prądem, no i jest zresztą ciemno, a powiem Ci tak w dygresji Elektryka prąd nie tyka a jak tyknie to pierdyknie, ale z takimi rzeczami jednak trzeba uważac, jest to jednak napięcie sieciowe, o dużym amperażu
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez mateusz » 23 października 2010, 20:21

Zobaczę co się da zrobić - skontaktuje się jakoś ze spółdzielnią... może mi się uda :roll: - W każdym bądz razie wielkie dzięki CDM za wsparcie ;) Zobaczymy.
Nie wiem czy dało by się jakoś wyprostować ten panel do zamocowania daszka, bo on dość mocno się wygiął... W sumie z prądem nie miał bym za bardzo do czynienia-tylko wykręcić obcęgami ten jażnik i wkręcić nową lampę.

Po za tym we wnęce bezpiecznikowej jest bezpiecznik - można go wykręcić na czas pracy..
Pozdrawiam ,
mateusz

Postprzez elektryk » 23 października 2010, 20:24

Dla 100 % bezpieczeństwa wystarczy wykręcić topik w tabliczce słupowej lub jeśli nie jest to topik to S-kę.
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez DoubleSuper8 » 24 października 2010, 23:53

W sumie pomysł z naprawą dobry ale pewnie zaraz by się ktoś przyczepił że kolega to niszczy albo coś... no i byłaby to samowolka a to jest karalne. Też bym wiele rzeczy zrobił ale co ja mogę...
Każdy lampiarz z forum wie
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe
Każdy lampiarz z forum wie

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Zdjęcia: 287

Postprzez mateusz » 25 października 2010, 08:44

Mam nadzieję, że administracja sama się tym zajmie, chociaż trochę w to wątpię aby to szybko naprawiono...(obym się mylił) Tym bardziej, że trzy inne OCP, które tam są nie świecą od ok. dwóch lat i jest tam całkiem ciemno (przy samym lesie ten blok stoi) ale widać mieszkańcom to nie przeszkadza... Bez konsultacji z nimi nic nie będę robił.

Ta zniszczona oprawa oświetlała schody, którymi chodziłem do sklepu... jedyna działająca spośród czterech.
Pozdrawiam ,
mateusz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne