[Tomasz]Neon "Społem"

Wasze źródła światła

[Tomasz]Neon "Społem"

Postprzez Alexander » 8 lipca 2018, 19:54

Witam, przedstawiam najnowszy nabytek w mojej skromnej kolekcji - jest to neon "Społem" odzyskany z remontowanego budynku sklepu w Gliwicach, niestety nie posiadam do niego transformatora, na dodatek w 3 miejscach rurki są pęknięte - dobrze, że każda litera jest osobnym neonem :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pytanie - czy aby go uruchomić potrzebuję tylko i wyłącznie trafo, czy można też użyć np. dławiki świetlówkowe niskich mocy :?:
Ostatnio edytowano 19 sierpnia 2018, 11:25 przez Alexander, łącznie edytowano 1 raz
Konto użytkownika zablokowane przez administrację.
Avatar użytkownika
Alexander
 
Posty: 744
Dołączył(a): 2 stycznia 2018, 13:16
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: [Tomasz]Neon "Społem"

Postprzez KaszeL » 8 lipca 2018, 20:13

No niestety. Tylko trafo WN nada się do zasilania neonu. Nie może być nic innego. Żaden dławik nie zadziała - za niskie napięcie.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 8102
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: [Tomasz]Neon "Społem"

Postprzez Alexander » 8 lipca 2018, 20:14

KaszeL napisał(a):No niestety. Tylko trafo WN nada się do zasilania neonu. Nie może być nic innego. Żaden dławik nie zadziała - za niskie napięcie.

A jak sprawdzić jaki typ trafa kupić? Bo z tego co czytałem to podobno to zależy od grubości i długości rurek ?
Konto użytkownika zablokowane przez administrację.
Avatar użytkownika
Alexander
 
Posty: 744
Dołączył(a): 2 stycznia 2018, 13:16
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: [Tomasz]Neon "Społem"

Postprzez matit1 » 8 lipca 2018, 20:44

Kup sobie na aliexpress zasilacze 8kV 30mA za 8 z groszami dolarów. Są małe, lekkie i nawet dobrze się sprawują
Avatar użytkownika
matit1
 
Posty: 2905
Zdjęcia: 1394
Dołączył(a): 13 października 2008, 16:08
Lokalizacja: Białystok

Re: [Tomasz]Neon "Społem"

Postprzez KaszeL » 9 lipca 2018, 00:03

Tomasz napisał(a):
KaszeL napisał(a):No niestety. Tylko trafo WN nada się do zasilania neonu. Nie może być nic innego. Żaden dławik nie zadziała - za niskie napięcie.

A jak sprawdzić jaki typ trafa kupić? Bo z tego co czytałem to podobno to zależy od grubości i długości rurek ?


Typ zasilacza zależy od wielu czynników. Właśnie min. od grubości rurek, długości, gazu w środku. Ciężko tak napisać od ręki co będzie działało. Generalnie potrzebujesz czegoś takiego: https://allegro.pl/transformator-zasila ... 22922.html - tylko uwaga, tutaj już nie ma żarów. Gryzie dość mocno. Można sobie znieczulić rękę na godzinę.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 8102
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: [Tomasz]Neon "Społem"

Postprzez AsXSn » 10 lipca 2018, 19:49

A nie może być trafo z mikrofali?
Wielbiciel elektrotechniki i elektroniki.
Avatar użytkownika
AsXSn
 
Posty: 513
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 6 sierpnia 2017, 17:41
Lokalizacja: Maków Mazowiecki

Re: [Tomasz]Neon "Społem"

Postprzez KaszeL » 10 lipca 2018, 19:51

Nie może. Rurki spłyną :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Avatar użytkownika
KaszeL
Site Admin
 
Posty: 8102
Zdjęcia: 534
Dołączył(a): 3 czerwca 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań

Re: [Tomasz]Neon "Społem"

Postprzez Elektroservice » 10 lipca 2018, 19:57

O ile przy 2kV odpalą :) Jedna lub dwie na pewno ale wtedy od razu je szlag trafi. A poza tym trafo od mikrofalówki jest bardzo, bardzo, bardzo niebezpieczne. O wiele bardziej niż zasilacze/transformatory od neonów tak więc odradzam jakiekolwiek próby z takim transformatorem :!:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Avatar użytkownika
Elektroservice
 
Posty: 5653
Zdjęcia: 0
Dołączył(a): 6 stycznia 2013, 20:40
Lokalizacja: Poznań Winogrady

Re: [Tomasz]Neon "Społem"

Postprzez Alexander » 10 lipca 2018, 20:03

Żebym jeszcze miał mikrofalówke :mrgreen:
Konto użytkownika zablokowane przez administrację.
Avatar użytkownika
Alexander
 
Posty: 744
Dołączył(a): 2 stycznia 2018, 13:16
Lokalizacja: Górny Śląsk

Postprzez Farel03 » 10 lipca 2018, 21:28

A trafko wysokiego napięcia z telewizora kineskopowego ?
Lepsze jest wrogiem dobrego. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Avatar użytkownika
Farel03
 
Posty: 1921
Dołączył(a): 10 sierpnia 2015, 21:19
Lokalizacja: Kraków

Następna strona

Powrót do Wasze kolekcje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości