[Olav] moja kolekcja

Wasze źródła światła

Re: [Olav] moja kolekcja

Postprzez toomm40 » 20 września 2025, 11:57

gratulujemy zdobycia 60-letniej lampy. bardzo ładny okaz.
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

[Olav] moja kolekcja

Postprzez Olav » 31 grudnia 2025, 08:58

Obrazek

Lampa RADIUM HRL 80W SUPER DE LUXE. Pomyślałem, że te lampy sprzedawane są wyłącznie przez firmę OSRAM.
To jednak nie było prawdą.

Ta lampa została wyprodukowana przez firmę OSRAM w Berlinie-Spandau w 2000 roku, ale pod marką RADIUM, z jakiegoś powodu.
To pierwsza "brązowa" lampa rtęciowa z tej serii "SUPER DE LUXE", którą widziałem do tej pory z pod marką RADIUM.
Olav

[Olav] moja kolekcja

Postprzez Olav » 12 sierpnia 2026, 23:21

Żarówka OSRAM HWA 165W z wbudowanym statecznikiem, emitująca światło mieszane, przeznaczona do napięcia zasilania od 230 V do 235 V, w oryginalnym opakowaniu.

Obrazek

Zewnętrzna bańka została zmatowiona od wewnątrz. W tamtych czasach proces ten przeprowadzano przy użyciu kwasu fluorowodorowego.

Lampa ta została wyprodukowana w grudniu 1954 r. (kod daty: pGZ) w fabryce OSRAM w Berlinie-Charlottenburgu.
Karta techniczna pochodzi z kwietnia 1951 r.:

Obrazek
Olav

Postprzez qba » 13 sierpnia 2026, 08:09

Bańka jak w normalnej żarówce, nietypowy typoszereg mocy. Gdzie mogło być ich główne zastosowanie? W fotografii, czy w oświetleniu ulic, gdzie zastępowały tradycyjne żarówki w nadal spotykanych w latach 50 oprawach żarowych?
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Olav » 14 sierpnia 2026, 07:53

qba napisał(a):Bańka jak w normalnej żarówce, nietypowy typoszereg mocy. Gdzie mogło być ich główne zastosowanie? W fotografii, czy w oświetleniu ulic, gdzie zastępowały tradycyjne żarówki w nadal spotykanych w latach 50 oprawach żarowych?

Głównym obszarem zastosowania tych lamp było oświetlenie przemysłowe i uliczne.
Lampy te nie nadawałyby się do zastosowań fotograficznych, ponieważ światło ma lekki niebieskawy odcień spowodowany obecnością palnika rtęciowego w lampie.
Oto fragment ze starego polskiego podręcznika („OŚWIETLENIE ZAKŁADÓW PRZEMYSŁOWYCH”, 1953):

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Olav

Poprzednia strona

Powrót do Wasze kolekcje