[Zgorzelec] oświetlenie uliczne

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Zgorzelec] oświetlenie uliczne

Postprzez trojmiejski » 13 grudnia 2018, 10:51

Bez sensu takie podmiany w przypadku słupów które wiadomo, że i tak wylecą, te kwadratówki mogły być tam do końca.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez neon44 » 13 grudnia 2018, 11:57

trojmiejski napisał(a):Bez sensu takie podmiany w przypadku słupów które wiadomo, że i tak wylecą, te kwadratówki mogły być tam do końca.

Podmiana musiała być zrobiona już jakiś czas temu.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez qba » 18 września 2025, 17:09

Byłem ostatnio jeden dzień i Zgorzelec już jest prawdopodobnie w całości oświetlony przez LED. Oprawy sodowe i rtęciowe są tylko jako niedobitki na prywatnych terenach. Ledyzacja dotknęła też trzy jedyne w Zgorzelcu maszty MR, a właściwie to częściowo jeden z nich, ten, który stoi przed głównym wejściem do hali sportowej.
Obrazek
Obrazek
Ledyzacja była prawdopodobnie pierwszą jakąkolwiek czynnoscią przy nich, jaką zrobiono od momentu ich postawienia w latach 80. Chyba nawet nigdy nie malowano tych masztów. Na pozostałych dwóch wciąż są strady i w bardzo dobrym stanie, choć mają już prawie 40 lat. Klosze czyste, nie przypalone. Tylko dwa są nieco zmętniałe.
Obrazek
Obrazek
Kwiaty te były użytkowane okazjonalnie, stąd ich tak dobry stan. Kompletem opraw świeciły chyba tylko na początku i to jak odbywała się akurat jakaś impreza po zmroku. Parę lat temu jak widziałem, to nocą świeciło po jednej oprawie na kwiat. Prawdopodobnie w stradach wciąż tkwią beczkowate sodówki Polamp.
A tu przejazd kolejowy na ul Francuskiej i jakimś cudem ocalała łyżka. Nie wiem czy ona była dawnym oświetleniem przejazdu czy to pozostałość po dawnym oświetleniu ulicy, przed laty rzadko bywałem w tej okolicy. Tego typu słupy występowały w czasem na ulicach Zgorzelca. Prawdopodobnie nie ma jej w dokumentacji ani PKP ani zakład energetyczny, dlatego nadal stoi.
Obrazek
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez JeD » 19 września 2025, 12:18

Beczkowate polampy od nowości w stradach z drugiej połowy lat 90? Jesteś pewny Jakubie?
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez qba » 19 września 2025, 14:12

Rzeczywiście nie pasuje umiejscowienie zatrzasku w oprawach. Czyli musiała być jakaś podmiana. Hale otwarto w 1986 i z tamtego okresu pochodzą te kwiaty. Wydawało mi się kiedyś że na nich kwadratówki pierwotnie były, ale w latach 90 były już strady.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Poprzednia strona

Powrót do Miasta polskie