[Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Postprzez Elda » 6 września 2025, 14:32

Te ledowe oprawy dekoracyjne to tylko wierzchołek „góry LEDowej” - modernizowana jest wtórnie cała Bydgoszcz, z szeroko zakrojonego projektu rozpisanego na 2 lata.
Póki co wylatuje głównie oświetlenie zbudowane przez Miasto(czyli wszelkiej maści SGP340, SGS203-204, Malagi l, Thorn Pilote czy inne pozostałości opraw sodowych. W kilku miejscach wyleciały nawet Lumy od Philipsa.
W ciągach własnościowych ENEA powstaje również nowe oświetlenie miejskie - choć póki co to rzadkie przypadki.
Aczkolwiek w przeciągu roku zdaje się wszystkie Strady, Kwadratówki, oprawy „zachodnie” przenoszone na maszty ENEA po pierwszej LEDyzacji w latach 2014-2016 i resztki opraw rtęciowych wylecą…
Patrząc po danych statystycznych Bydgoszcz będzie w ponad 80% ledowa patrząc na całe oświetlenie
Elda

Zdjęcia: 6

Postprzez ol32 » 18 grudnia 2025, 21:57

lumix26 napisał(a):Tak to ulica Grunwaldzka ,kwiat 12 ramienniki,który rok nie wiem ale z tego co pamiętam to były jeszcze na początku lat 90 ,potem to nie wiem bo zbytnio już tam nie przebywałem

Witam wszystkich serdecznie,

12-ramienniki z Grunwaldzkiej zniknęły w 1997r. ;)
ol32

Postprzez trojmiejski » 2 stycznia 2026, 14:58

Parę fot z Bydgoszczy, LUG Acona 3000K:
Obrazek

Obrazek

Cascais:
Obrazek

Novellum:
Obrazek

Rtęciowe Ensto AVS:
Obrazek