świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez trojmiejski » 27 grudnia 2014, 13:28

FOX napisał(a):
Watt napisał(a):Świetlówki kompaktowe produkuje się od 1980 roku, kiedy nawet nikt nie myślał nad niebieską diodą... :roll:
Zresztą, ta świetlówka ma 2255 lm, a Allegro wypluwa jedynie ledopaki :roll: Nie ma lamp LED na E27 z takim strumieniem świetlnym :roll:

i tutaj nie zgodzę się. Rozwój kompaktów moim zdaniem całkowicie zatrzymał się w miejscu. W 1980 może było to nowoczesne źródło światła jak na wymagania ówczesnych czasów , dzisiaj dalej produkuje się je o przeciętnym Ra 80 przy coraz gorszej trwałości. Mimo że technologia na to pozwala, znalezienie w ogólnej sprzedaży świetlówki o zdecydowanie lepszym oddawaniu barw graniczy z cudem.

Skoro można było opracować do diod luminofor wzbudzany niebieskim światłem, a dający prawie ciągłe spektrum w pozostałym zakresie światła widzialnego to nie powinno być takie trudne opracowanie luminoforu nadającego się do masowej produkcji również dającego prawie ciągłe spektrum tyle, że wzbudzanego światłem UV zamiast światłem niebieskim.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez toomm40 » 27 grudnia 2014, 13:59

FOX napisał(a):
Watt napisał(a):Świetlówki kompaktowe produkuje się od 1980 roku, kiedy nawet nikt nie myślał nad niebieską diodą... :roll:
Zresztą, ta świetlówka ma 2255 lm, a Allegro wypluwa jedynie ledopaki :roll: Nie ma lamp LED na E27 z takim strumieniem świetlnym :roll:

i tutaj nie zgodzę się. Rozwój kompaktów moim zdaniem całkowicie zatrzymał się w miejscu. W 1980 może było to nowoczesne źródło światła jak na wymagania ówczesnych czasów , dzisiaj dalej produkuje się je o przeciętnym Ra 80 przy coraz gorszej trwałości. Mimo że technologia na to pozwala, znalezienie w ogólnej sprzedaży świetlówki o zdecydowanie lepszym oddawaniu barw graniczy z cudem.

ten rozwój może się nie tyle zatrzymał, co dostosował do potrzeb konsumenckich. kto tak naprawdę zwraca uwagę na Ra lub inne parametry lamp? kilka/naście osób z tego forum i .. to wszystko . przeciętny kowalski nie będzie szukał po necie lub hurtowniach piekielnie drogich świetlówek kompaktowych , tylko kupi to, co ma pod ręką , a Ra 80 jest po protu powszechnie stosowane tak naprawdę . podobnież jest z rurami liniowymi. te ogólnie dostępne mają też Ra 80 , i ich najwięcej jest stosowanych . mało kto szuka color proof, czy graphicy albo biovitala.

a zresztą kupienie naprawdę dobrej -pod każdym względem -lampy LEDowej to też nie lada problem-znacznie większy , niż znalezienie dobrej świetlówki .
te LEDy , które ja znam lub mam nie powinny być w ogóle dopuszczone do sprzedaży do użytku domowego .
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez robert03 » 27 grudnia 2014, 19:24

KaszeL napisał(a):Tia, cały świat przechodzi na LED, a Ty polecasz technologię z poprzedniej epoki ;) Eh...

No tak tylko jakoś na świecie tej technologii to za bardzo nie widać albo w bólach sie rodzi. Niektóre miasta w Finlandii w większości LRF'ami świecą a w Berlinie rtęć i świetlówki liniowe dobrze się mają :-). W większości króluje soda a LED'y nieśmiało i nie zawsze z sukcesem godnie zastępują poprzednie źródła.
Znalezienie w pierwszym lepszym sklepie źródła LED w cenie takiego kompakta ewentualnie +20% droższego o takiej żywotności, ilości i jakości światła jak ten kompakt jest niemożliwe :-). Niczego z LED prócz chińszczyzny z Ra na poziomie 50 i tętniącym brązowym światłem nie ma. A za taki postęp to ja dziękuję, poczekam :-).
Ludzie nie chcą płacić dużo kasy za źródła, a producenci LED nie chcą obniżać cen bo cały czas dobrze i za duże pieniądze sprzedaje się "chiński" szmelc.
Dlatego ciągle kupowane są tradycyjne żarówki które są powszechnie dostępne i kosztują najmniej.
robert03

Postprzez KaszeL » 27 grudnia 2014, 19:51

robert03 napisał(a):
KaszeL napisał(a):Tia, cały świat przechodzi na LED, a Ty polecasz technologię z poprzedniej epoki ;) Eh...

No tak tylko jakoś na świecie tej technologii to za bardzo nie widać albo w bólach sie rodzi. Niektóre miasta w Finlandii w większości LRF'ami świecą a w Berlinie rtęć i świetlówki liniowe dobrze się mają :-). W większości króluje soda a LED'y nieśmiało i nie zawsze z sukcesem godnie zastępują poprzednie źródła.

Chyba coś Ci się kolego pomyliło. Ta technologia się nie rodzi, tylko dawno jest dostępna. Każdy większy producent ma w swojej ofercie systemy oświetlenia LED. Każda większa inwestycja realizowana w Polsce to już oświetlenie LED. Modernizacje również robi się na ledach. Zerknij sobie kolego na projekty jakiegoś nowego centrum handlowego, ledów nawalone ile się da. Przejdź się kolego do jakiegoś nowo otwartego rosmana, czy nowo otwartej biedronki. Tam nie świecą ani kompakty, ani świetlówki, tam świecą głównie LEDy. Ostatnio nawet nasza castorama zrobiła modernizacje oświetlenia wewnętrznego w całości na LED. Ten proces oczywiście potrwa lata, ale każda jedna modernizacja już teraz jest niestety liczona na ledy czy Ci się to podoba, czy nie.

robert03 napisał(a):Znalezienie w pierwszym lepszym sklepie źródła LED w cenie takiego kompakta ewentualnie +20% droższego o takiej żywotności, ilości i jakości światła jak ten kompakt jest niemożliwe :-). Niczego z LED prócz chińszczyzny z Ra na poziomie 50 i tętniącym brązowym światłem nie ma. A za taki postęp to ja dziękuję, poczekam :-).
Ludzie nie chcą płacić dużo kasy za źródła. Ciągle kupowane są tradycyjne żarówki które są powszechnie dostępne.

Nie wiem kolego do jakich sklepów chodzisz, ale ja nie mam problemów ze znalezieniem LEDów w cenach kompaktów. Jak IKEA potrafi masowo za 19 czy 29 zł sprzedawać źródełka LED które jakością światła _zjadają na śniadanie_ dowolną świetlówkę kompaktową, to znaczy, że coś jest na rzeczy. Każdy jeden współczesny LED ma niemal ciągłe widmo, czego nie można powiedzieć o świetlówkach kompaktowych. Pokaż mi dostępne w handlu kompakty o odwzorowaniu barw >90. Ja znam jeden przykład, ale ta świetlówka kosztuje niestety ponad 150zł/sztukę. I nie, nie mówię o chińskich fotograficznych, które nie trzymają parametrów. Pokaż mi takie kompakty, które mają żywotność >40000h - nie ma? Pokaż mi takie, które mają sprawność >80lm/W - nie ma szans. Nie wiem za kogo się wypowiadasz tutaj, ale ja znam masę osób które nie oszczędzają na jakości światła i chętnie kupują dobre zamienniki ledowe. To, że Ty nie chcesz wydawać dużo kasy na źródła, to automatycznie nie oznacza, że nikt nie chce. Wybacz.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez toomm40 » 27 grudnia 2014, 20:40

hm, 40.000 h brzmi imponująco , ale to by oznaczało ,że świecone po 12 h dziennie powinny hulać 9 lat . no minimum. prześwieciła już która tyle , czy to tylko pobożne życzenia na opakowaniu? nie,nie jestem teraz złośliwy, bo mi to wisi, brzydko mówiąc, czy one tyle wytrzymają . tylko chodzi mi o to , czy aby nie są te LEDy trochę przereklamowane-jak to bywa z każdą nowością na rynku.
podobnież świetlówki kompaktowe miały zbawić świat, ale po latach trudno oprzeć się wrażeniu,że ich mesjańska misja nie powiodła się .
toomm40

Postprzez KaszeL » 27 grudnia 2014, 20:47

Z ledami jest jak z kompaktami, jest masa chłamu na rynku, ale są też i bardzo dobre choć oczywiście nie najtańsze źródełka. Nie podoba mi się, jak ktoś wyciąga wnioski ogólne na bazie doświadczeń z tanim chińczykiem. Inna sprawa, że LED technologicznie jest lepszym źródłem światła niż świetlówka kompaktowa. Ma większą trwałość, większą sprawność, o jakości światła już nie wspominając. W tej chwili bez problemu można kupić lampki, które mają np. sprawność systemową (z zasilaczem) w okolicach 100lm/W. To jest genialny wynik. Nie ma świetlówek kompaktowych o takiej sprawności. Te dobre osiągają okolice 60lm/W, te kiepskie oscylują gdzieś w granicy 40lm/W. Podobnie jest z trwałością. Jak trzeba to dostaniesz lampkę o deklarowanej trwałości na poziomie 50-60k h. Takich kompaktów po prostu nie ma - nie da się ich technologicznie zrobić. Stateczniki tego nie wytrzymują. Najlepsze nie zintegrowane świetlówki osiągają co prawda te wartości, ale ich ceny potrafią przyprawić o zawrót głowy. Dalej są już głównie lampy indukcyjne, a zabudowa LED'a który wytrzyma nawet 100000h nie stwarza teraz technologicznego problemu.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Paweł » 27 grudnia 2014, 20:55

KaszeL, zgadza się. Wszystkie inne źródła światła niż LED praktycznie nie będą już rozwijane i unowocześniane a ich sprzedaż będzie tylko spadać.

To że, w danym mieście świetlówki i rtęciówki trzymają się dobrze to nie znaczy, że będą tam wiecznie bo tam też planują to docelowo wszystko wymienić na LED. W Madrycie będzie teraz potężna modernizacja oświetlenia miejskiego wraz z iluminacjami budynków, poprzez zamontowanie nowych opraw oraz przerobienie istniejących będzie tam ponad 200 000 sztuk opraw na źródła LED :!:

Planowany wzrost cen energii może tylko przyspieszyć rewolucję np. krajach Beneluxu wystarczył kryzys energetyczny pod koniec lat 70-tych aby w ciągu kilku lat znikło ponad 90% źródeł rtęciowych a w Wielkiej Brytanii powrócono do masowego stosowania SOX.

Niemiecki Osram Licht AG spodziewa się dalszych redukcji zatrudnienia, bo klienci przerzucają się na nowe technologie oświetleniowe, takie jak LED, szybciej niż oczekiwano, powiedział prezes firmy w dzień po tym, jak firma ujawniła plany zwolnienia prawie 8 tys. osób.

:arrow: http://biznes.onet.pl/praca/bezrobocie/ ... enia/vbyjl
Ostatnio edytowano 27 grudnia 2014, 20:57 przez Paweł, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez toomm40 » 27 grudnia 2014, 20:57

OK, być może problem leży też w niewiedzy wielu ludzi co i gdzie kupować, bo-jak sam wiesz i piszesz-jest sporo tandety na rynku.
ja nie jestem oczywiście znawcą tematu, ale np te lampy, które mój brat przyniósł do domu nadają się jedynie do podświetlania numeru domu, a wcale nie należały do tanich .
toomm40

Postprzez qba » 27 grudnia 2014, 22:20

Tylko jak się kompakty pojawiły w Polsce w sprzedaży, to mimo ceny były dobre jakościowo i potrafiły po kilkanaście lat świecić, a w 2009r po raz pierwszy zobaczyłem w Kauflandzie zamiennik ledowy żarówki E 27 Phillipsa. Kosztowała prawie 90zł, a LM tyle ile żarówka 15W, do tego beznadziejne RA.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Watt » 27 grudnia 2014, 22:54

To ja zaczynam robić zapasy kompaktów i świetlówek liniowych...
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe