robert03 napisał(a):KaszeL napisał(a):Tia, cały świat przechodzi na LED, a Ty polecasz technologię z poprzedniej epoki

Eh...
No tak tylko jakoś na świecie tej technologii to za bardzo nie widać albo w bólach sie rodzi. Niektóre miasta w Finlandii w większości LRF'ami świecą a w Berlinie rtęć i świetlówki liniowe dobrze się mają

. W większości króluje soda a LED'y nieśmiało i nie zawsze z sukcesem godnie zastępują poprzednie źródła.
Chyba coś Ci się kolego pomyliło. Ta technologia się nie rodzi, tylko dawno jest dostępna. Każdy większy producent ma w swojej ofercie systemy oświetlenia LED. Każda większa inwestycja realizowana w Polsce to już oświetlenie LED. Modernizacje również robi się na ledach. Zerknij sobie kolego na projekty jakiegoś nowego centrum handlowego, ledów nawalone ile się da. Przejdź się kolego do jakiegoś nowo otwartego rosmana, czy nowo otwartej biedronki. Tam nie świecą ani kompakty, ani świetlówki, tam świecą głównie LEDy. Ostatnio nawet nasza castorama zrobiła modernizacje oświetlenia wewnętrznego w całości na LED. Ten proces oczywiście potrwa lata, ale każda jedna modernizacja już teraz jest niestety liczona na ledy czy Ci się to podoba, czy nie.
robert03 napisał(a):Znalezienie w pierwszym lepszym sklepie źródła LED w cenie takiego kompakta ewentualnie +20% droższego o takiej żywotności, ilości i jakości światła jak ten kompakt jest niemożliwe

. Niczego z LED prócz chińszczyzny z Ra na poziomie 50 i tętniącym brązowym światłem nie ma. A za taki postęp to ja dziękuję, poczekam

.
Ludzie nie chcą płacić dużo kasy za źródła. Ciągle kupowane są tradycyjne żarówki które są powszechnie dostępne.
Nie wiem kolego do jakich sklepów chodzisz, ale ja nie mam problemów ze znalezieniem LEDów w cenach kompaktów. Jak IKEA potrafi masowo za 19 czy 29 zł sprzedawać źródełka LED które jakością światła _zjadają na śniadanie_ dowolną świetlówkę kompaktową, to znaczy, że coś jest na rzeczy. Każdy jeden współczesny LED ma niemal ciągłe widmo, czego nie można powiedzieć o świetlówkach kompaktowych. Pokaż mi dostępne w handlu kompakty o odwzorowaniu barw >90. Ja znam jeden przykład, ale ta świetlówka kosztuje niestety ponad 150zł/sztukę. I nie, nie mówię o chińskich fotograficznych, które nie trzymają parametrów. Pokaż mi takie kompakty, które mają żywotność >40000h - nie ma? Pokaż mi takie, które mają sprawność >80lm/W - nie ma szans. Nie wiem za kogo się wypowiadasz tutaj, ale ja znam masę osób które nie oszczędzają na jakości światła i chętnie kupują dobre zamienniki ledowe. To, że Ty nie chcesz wydawać dużo kasy na źródła, to automatycznie nie oznacza, że nikt nie chce. Wybacz.