robert03 napisał(a):KaszeL napisał(a):Przecież nie musisz koniecznie jechać do IKEA po te lampki, one są bez problemu dostępne na allegro - na dodatek taniej niż w IKEA. Można, tylko trzeba chcieć.
Już bym to dawno zrobił ale potrzebuję źródła na GU10 a Ikea nie ma specjalnie oferty w tym zakresie. 2W to za mało a 8W.... sam nie wiem. Musiałbym zobaczyć jak to świeci. Nie kupię w ciemno przez internet czegoś czego nie widziałem wcześniej. Kupiłbym gdziekolwiek w necie ale nie wiem co kupić. Prawdopodobieństwo trafienia chłamu jest tak duże że nie chce mi się już w to bawić. Wiadro ledowych elektrośmieci straszy cały czas. Nie mam zamiaru napełniać go dalej.
robert03 napisał(a):Pełna zgoda że żarówy dużo ciągną i słabo świecą. Dlatego od 10 lat ich nie stosuję a każdy Wat w moim domu jest policzony i wiem na co ile prądu idzie. Z drugiej strony należy pamiętać iż wyprodukowanie źródła LED i świetlówki kompaktowej kosztuje znacznie więcej energii i surowców niż wyprodukowanie żarówki a po zużyciu odpady świetlówki i LED są szkodliwe dla środowiska znacznie bardziej niż chmura dymu ze spalonego węgla wyprodukowana w wyniku świecenia żarówy. Używanie klimy latem to też szkodliwe dla środowiska działanie itp itd. Zawsze znajdziesz kontrargument
.
robert03 napisał(a):Nigdy takich nie kupowałem. Ale też nie kupowałem dobrych marek tak jak robię to ze świetlówkami. 5 lat temu płaciłem około 30-35 PLN za źródło. Ostatnie kupiłem za 20-25PLN.
Jak kupiłem pierwszą świetlówkę kompaktową Philipsa w latach dziewięćdziesiątych to też płaciłem za nią około 55 PLN. Świeci do dziś. Myślałem że z LED'ami będzie podobnie. Niestety lampki kupione za 35 PLN 5 lat temu już dawno, dawno padły.Na tym polega różnica. Pierwsze kompakty były drogie i dobre. Pierwsze LED'y były(są) drogie i w większości przypadków nie są dobre.
robert03 napisał(a):Tylko skoro tak jest i klient płaci to dlaczego w sklepach powszechnie nie ma świetlówek 9xx ? Jeśli klient będzie miał do wyboru diodę Ra 60% za 20 PLN i diodę z Ra 95 za 60 PLN którą wybierze ? A może ten wybór zostanie mu ograniczony jak diody się rozpowszechnią tak jak stało się to z kompaktami ? Pożyjemy zobaczymy.
robert03 napisał(a):Ja jestem gotów wydać dużo pieniędzy na dobre źródła ale oczekuję w zamian dobrego źródła a nie wiadra elektrośmieci.
Argumenty napisałem w poprzednim poście i podałem przykłady gdzie źródła LED się bardzo słabo sprawdziły. Podałem też przykłady pozytywne na których widać że zaczynają pojawiać się dobre źródła.
Inną sprawą jest że >30 PLN za źródło do mieszkania to chyba już przesada... a może się mylę.
KaszeL napisał(a):Jeśli potrzebujesz czegoś na prawdę dobrego, to polecam Philips LED Master. Niestety "sklepowa" cena zabija.
KaszeL napisał(a):Zatem dla Ciebie jest Philips LED Master. Jak kupowałeś tego pierwszego SL'a za 55 zł to miałeś wrażenie, że to przesada?
Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość